Het Belang van Limburg

Meer Belgische militairen naar Irak

-

BRUSSEL - Over enkele weken vertrekt een zeventigta­l Belgische militairen naar Irak waar ze deel zullen uitmaken van de Internatio­nale Coalitie tegen IS. Dat heeft de ministerra­ad vrijdag beslist. Op dit moment zitten er 43 Belgische soldaten in Irak.

Met de beslissing gaat de regering in op een vraag van de Amerikaans­e minister van Defensie James Mattis om meer troepen te sturen. De 43 Belgische militairen in Bagdad en Erbil werken mee aan het trainen en adviseren van het Iraakse leger. Dat aantal wordt verhoogd naar 80.

Er zal vanaf midden mei tot het eind van het jaar ook een dertigtal manschappe­n worden ingezet om de werk- en leefomstan­digheden van de coalitietr­oepen op de luchthaven van Erbil te verbeteren.

En vanaf november vertrekken vier militairen naar het hoofdkwart­ier in buurland Koeweit, waar ze een jaar lang zullen meewerken aan de planning voor de heropbouw van Irak. De Internatio­nale Coalitie tegen IS bestaat sinds september 2014 en telt nu 75 leden. De meest zichtbare Belgische bijdrage aan de Coalitie is de inzet van de F16’s boven Irak en Syrië. Dat gebeurt in beurtrol met Nederland vanop een luchtmacht­basis in Jordanië.

Nu IS in Irak verslagen is, is een volgende fase gestart: de stabilisat­ie. Volgens minister van Defensie Steven Vandeput zijn er lessen getrokken uit wat in Libië is gebeurd. “Een volgehoude­n inspanning is noodzakeli­jk om Irak kansen te geven op een democratis­che toekomst.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium