Het Belang van Limburg

Hele wereld kon gokken op wedstrijde­n van Patro Eisden Maasmechel­en

Vreemde microtrans­fers naar Trinidad en Tobago en Oekraïene

-

De geruchten dat er bij wedstrijde­n van Patro ‘dingen geregeld’ worden, weerklinke­n de laatste tijd steeds luider. Daarvoor ontbreken keiharde bewijzen. Feit is wel dat je afgelopen seizoen meermaals via Aziatische websites kon gokken op de wedstrijde­n van Patro Eisden Maasmechel­en.

Nog opvallende­r is dat een groepje Engelse spelers af en toe microtrans­fers doen. Ze worden voor een periode van enkele weken getransfer­eerd naar Central FC in Trinidad en Tobago, een eilandengr­oep in de Caraïben, of naar Inter Odessa in Oekraïne en komen nadien weer gewoon terug om bij Patro te spelen. Over Central FC doen de vreemdste verhalen de ronde en Inter Odessa is een vehikel van de Oekraïense investerin­gsmaatscha­ppij Devetia Limited. Die houdt zich bezig met voetbal, bouw en advocatuur en heeft een website die doorlinkt naar porno- en goksites.

Ook al zijn die bewuste Engelse spelers na zo’n transfer weken niet meer op training geweest in Maasmechel­en, toch moeten ze verplicht spelen van sportief directeur Steve Davies. De trainer krijgt een papier met daarop de opstelling en zelfs de minuten waarop de wissels moeten gebeuren. Het is op Patro geen geheim dat Steve Davies van elke spelfase op de hoogte gehouden moest worden. Niet alleen zijn spelers, maar ook ex-medewerker­s van de club deden dat. “Het viel me op dat een van de Engelse bankzitter­s in het eerste half uur al enkele keren naar binnen was gelopen. Hij moest naar het toilet, maar ik geloofde dat niet en heb de ploegafgev­aardigde naar binnen gestuurd”, zegt ex-trainer Danny Boffin. “Die vond de speler in onze kleedkamer terwijl hij druk bezig was met zijn gsm.” Keiharde bewijzen zijn er niet, maar veel wijst in de richting van gokken. Aziatische gokkers, maar veel van die handicaps maken het voetbal wel kwetsbaar voor matchfixin­g. Internatio­nale media berichtten al eerder dat goksyndica­ten afgedaald zijn naar de lagere reeksen van het mondiale voetbal. Omdat er minder controle is, clubs van binnen uit gemanipule­erd kunnen worden en voetballer­s minder verdienen en dus vatbaarder zijn voor omkoping. De tijd van opzichtige owngoals of strafschop­pen is grotendeel­s voorbij. Alles verloopt nu veel subtieler. De spelers krijgen bijvoorbee­ld een bonus als ze van bij de aftrap de bal meteen over de zijlijn trappen. Dat brengt de ploeg weinig sportieve schade toe en het is moeilijk te controlere­n. Maar de gokker die op deze handicap heeft gegokt, verdient wel een pak geld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium