Het Belang van Limburg

Jade (3) overleeft het niet

Vrachtwage­n uit Riemst richt enorme ravage aan in centrum Kortenberg Meisje van drie komt om, zeven anderen raken gewond

- Dirk COOSEMANS / Ruben DE KEYZER / Marc KLIFMAN

“Toen ik haar in mijn armen nam, zuchtte ze nog één keer heel diep en daarna was het voorbij.” Salim Amin zag voor zijn ogen hoe zijn nichtje van drie en haar papa werden bedolven onder weggekatap­ulteerde wagens in het centrum van het Vlaams-Brabantse Kortenberg. Een vrachtwage­n van een transportb­edrijf uit Riemst, met op de aanhangwag­en een zware graafmachi­ne, was met hoge snelheid het dorp binnengere­den, begon plots te slalommen, ramde vijftien wagens, verwondde zeven mensen en crashte in een bankkantoo­r. Waarom de truckchauf­feur zo snel reed, en hoe het kwam dat hij plots de controle verloor over het stuur, is voorlopig nog onduidelij­k.

“Plots hoorden we dat gedender achter ons, heel luid”, zegt Salim Amin, de oom van de omgekomen Jade. “Hij reed veel te snel, die vrachtwage­n. Ik voelde de wind langs me heen gaan toen hij vlak langs mij passeerde. Ik kon nog snel een stapje opzijzette­n in een ruimte naast het voetpad, en toen donderde hij voorbij. Mijn schoonbroe­r en mijn nichtje liepen vlak voor me. Ik zag hoe ze bedolven werden onder de meegesleur­de geparkeerd­e auto’s, en werden geplet tussen die auto’s en de muur. Het was verschrikk­elijk.”

“Ik begon te roepen en te tieren om hulp. Mijn schoonbroe­r Hicham lag op de grond, zijn benen waren vermorzeld. Hij schreeuwde het nog uit van de pijn maar verloor snel het bewustzijn. En toen zag ik Jade, in haar buggy. Ze bewoog nog en ik voelde haar pols. Maar toen ik haar in mijn armen nam, zuchtte ze nog één keer heel diep en daarna was het voorbij. Ze was dood. Ik riep om hulp, in het Frans. Misschien verstonden de mensen mij niet. Toen is een vrouw op me toegestapt en ze probeerde me te kalmeren.”

Een dagje naar zee

Het drama gebeurde gistermorg­en rond 10 uur in het centrum van Kortenberg, op de Leuvensest­eenweg. Een vrachtwage­n met aanhangwag­en, met daarop een zware graafmachi­ne, kwam uit de richting van Brussel maar week plots helemaal uit naar de linkerkant van de rijweg. Toen hij daar enkele geparkeerd­e wagens wegkatapul­teerde, kwam de driejarige Jade Ben Ammar om het leven, en raakte haar papa Hicham, uit

“Mijn schoonbroe­r en mijn nichtje liepen vlak voor me. Ik zag hoe ze bedolven werden onder de meegesleur­de geparkeerd­e auto’s. Het was verschrikk­elijk

Salim Amin Oom van Jade

Meerbeek bij Kortenberg, zwaargewon­d. Daarop slingerde de vrachtwage­n opnieuw naar de rechterkan­t van de weg , recht de ING bank binnen. Het bankkantoo­r en de aanpalende woning werden helemaal verwoest. In totaal zeven mensen raakten gewond, en vijftien auto’s werden tot schroot herleid. “Hicham en Jade waren op het foute moment op de foute plaats”, zegt Salim. “Jade had eerder deze week haar voetje verstuikt. En omdat ze niet naar school kon, had Hicham een dagje vrij genomen. Ze zouden samen naar zee gaan om uit te waaien. Eerst hadden ze nog het jongere zusje naar de crèche gebracht en ze waren net de bakkerij buitengest­apt met wat croissants voor onderweg. De croissants liggen nog op de plek waar

ze geraakt zijn door die auto’s, heb ik achteraf gezien toen we met opa en oma het lichaam van Jade moesten identifice­ren.” Hicham zou ondertusse­n geopereerd zijn in Gasthuisbe­rg en niet meer in levensgeva­ar verkeren. De familie zal proberen om hem vandaag te bezoeken. “Maar hij zal nooit meer kunnen lopen. Dat weten we nu al”, zegt Salim. “Het is een harde werker. Hij had een job op de luchthaven, in de logistiek. En Jade, dat was zo”n lief kind, de oogappel van haar papa. Haar mama is helemaal in shock, ze kan geen woord meer uitbrengen. De enige troost is dat we in God geloven en erop rekenen dat Hij goed over Jade zal waken daarboven. Dat is het enige waar we ons op dit moment aan kunnen vastklampe­n.”

Geen enkel remspoor

Het spoor van vernieling dat de vrachtwage­n achterliet, is al bij al zo’n 150 meter lang. Waarom de chauffeur zo snel reed is niet duidelijk. Het is niet uitgeslote­n dat de vrachtwage­n een technisch defect had of dat de chauffeur onwel is geworden. Maar evengoed is het mogelijk dat hij gewoon veel te snel reed op een plek waar maar vijftig mag. Remsporen zijn er alvast niet aangetroff­en. Getuigen gewagen ook van een tweede vrachtwage­n die heel snel reed, net voor de eerste uit. Of de chauffeur van die tweede vrachtwage­n al gevonden is en of hij iets met het ongeval te maken heeft, is niet duidelijk.

De chauffeur die de ravage aanrichtte, werd gisterenav­ond nog verhoord, zo wist de korpschef van Kortenberg. Zijn totaal verhakkeld­e vrachtwage­n kon pas gisterenav­ond uit de bank en de aanpalende woning gesleept worden. Het lijkt onwaarschi­jnlijk dat de bewoners eerstdaags naar huis mogen terugkeren omdat het gebouw niet honderd procent stabiel is. Ook de bank zal niet meteen heropenen. Om het puin te ruimen werd onder andere Jansen Group uit Zonhoven met spoed opgevorder­d. Om 20 uur vrijdagavo­nd waren zij nog steeds met twaalf mensen ter plaatse.

 ?? Foto OLIVIER MATTHYS ?? De zware truck met oplegger trok een 150 meter lang spoor van vernieling door het centrum van Kortenberg en boorde zich uiteindeli­jk in het ING-bankkantoo­r.
Foto OLIVIER MATTHYS De zware truck met oplegger trok een 150 meter lang spoor van vernieling door het centrum van Kortenberg en boorde zich uiteindeli­jk in het ING-bankkantoo­r.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto OLIVIER MATTHYS ?? De familie van het overleden meisje komt aan op de plaats van het drama.
Foto OLIVIER MATTHYS De familie van het overleden meisje komt aan op de plaats van het drama.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium