Het Belang van Limburg

Sp.a-schepen onder vuur voor deelname Turkse wolvenstoe­t

Burgemeest­er Heusden-Zolder: “Zulke zaken moeten niet plaatsvind­en in onze gemeente”

- Liliana CASAGRANDE/Zahra BOUFKER

HEUSDEN-ZOLDER - De optocht van de “Turkse wolven” van vorige zondag zorgt voor commotie in Heusden-Zolder. Op internet circuleert een filmpje waarin sp.a-schepen Engin Özdemir voorop loopt. “Als dit te maken heeft met de Grijze Wolven kan dit niet”, zegt Peter Vanvelthov­en, voorzitter van sp.a-Limburg.

“De optocht heeft niets met de Grijze Wolven te maken”, beweert Özdemir. “De organisati­e die de optocht regelde, bestaat één jaar en wilde dit vieren met een Ottomaanse stoet. Het voltallige schepencol­lege heeft dit goedgekeur­d.” In de optocht op de Koolmijnla­an waren nochtans wel vlaggen met wolven te zien, net als de vlag van MHP, de extreemrec­htse Turkse politieke partij die aanleunt bij de Grijze Wolven. Kinderen liepen rond in militaire uniformpje­s. De organisato­r zegt zelf dat zij “Turkse wolven” zijn.

“Als blijkt dat de Grijze Wolven hier achter zouden zitten, dan kan dit voor ons uiteraard niet”, zegt Peter Vanvelthov­en, voorzitter van sp.a-Limburg. “Zij zijn extreemrec­hts en wij zijn links.” Ook politici van Turkse origine van andere partijen waren aanwezig. Burgemeest­er Mario Borremans zegt dat hij niet op de hoogte was.

HEUSDEN-ZOLDER - Een filmpje over een optocht op de Koolmijnla­an van een Turkse vereniging die aanleunt bij de zeer rechtse en ultranatio­nalistisch­e partij MHP, de politieke arm van de Grijze Wolven, zorgt voor commotie in HeusdenZol­der. Op het filmpje zijn vlaggen met wolven op te zien en dragen kinderen militaire uniformen. In het midden loopt sp.a-schepen Engin Özdemir. “Ik begrijp niet dat het gemeentebe­stuur hier toelating voor geeft”, zegt Sonja Claes (CD&V).

Zondag 29 april trok een stoet van de plaatselij­ke vereniging Ülkü Ocagi met volwassene­n en kinderen met allerlei vlaggen door de Koolmijnla­an. Op de vlaggen stond onder meer een wolf en veel aanwezigen staken ook pink en wijsvinger omhoog, het teken van de wolf. Veel kinderen waren bovendien gekleed in een militair uniform.“Ik begrijp niet dat het gemeentebe­stuur toelating gaf voor zo’n optocht”, zegt Sonja Claes (CD&V). “Ze sluiten een van de drukste wegen af voor zoiets? Waarom dragen kinderen militaire uniformen? Dat heb ik nooit eerder gezien in onze gemeente.” Dat plaatselij­k sp.a-schepen Engin Özdemir meeliep in de stoet, roept bij Claes ook vragen op. “Hij loopt voorop in een optocht van een organisati­e die naar Turkije kijkt en niet bezig is met integratie.”

“De vereniging Ülkü Ocagi Heusden-Zolder bestond één jaar en vroeg het gemeentebe­stuur om dit in de vorm van een Ottomaanse stoet te vieren”, verdedigt Özdemir zijn aanwezighe­id. “De aanvraag is unaniem goedgekeur­d door het schepencol­lege. De stoet trok vanaf de Aldi tot aan feestzaal Ons Huis. Je moet ook weten dat de Koolmijnla­an erg wordt geviseerd. Daarom vond ik als schepen van Feestelijk­heden mijn aanwezighe­id belangrijk. Ook uit respect voor de organisato­ren. Dit heeft niets te maken met Grijze Wolven, integendee­l. De vereniging is vooral bezig met educatieve vormingen, zoals naschoolse activiteit­en en integratie.”

Wolf/leeuw

“Onze focus ligt vooral op het helpen van mensen”, zegt voorzitter Erdem Kardes van Ülkü Ocagi. “We helpen bijvoorbee­ld mensen aan een sociale woning. Vorige zondag vierden we in de eerste plaats ons eenjarig bestaan, maar ook het kinderfees­t van 23 april. Daarom waren veel kinderen verkleed in legerunifo­rm, een traditie overgenome­n uit Turkije. Ons symbool is de wolf, net zoals Vlamingen een leeuw hebben en Walen een haan. Vandaar dat je vaak verkeerdel­ijk hoort dat wij Turkse wolven zijn. We zijn nationalis­ten, maar geen racisten. We zijn voor vrede en samenleven. MHP is een kleine groep binnen de Turkse gemeenscha­p in Heusden-Zolder. Maar we zijn fier dat we met het feest ook andere groepen hebben kunnen bereiken.”

Belgische vlag

Ook Hilal Yalçin (CD&V), OCMW-voorzitter in Beringen, was aanwezig op de optocht. Maar dan wel als toeschouwe­r. Zelf ziet ze MHP niet als extreemrec­hts of fascistisc­h zoals ze vaak worden afgeschild­erd. “Het is eerder de Turkse versie van de N-VA”, vindt Hilal. “Ze hebben er ook met de Belgische vlag gezwaaid en ik heb er ook het Belgische volkslied gehoord.” Zelfs Muhammet Oktay, schepen voor Groen in Houthalen-Helchteren, werd gesignalee­rd op de Koolmijnla­an. “Ik was er toevallig op familiebez­oek, ik ben zeker niet voor de optocht naar daar getrokken. Ik doe in België aan politiek, niet in Turkije.” Veel andere politici van Turkse origine – van allerlei partijen - die we gisteren contacteer­den, zeiden dat ze het ongepast vinden dat kinderen militaire uniformen dragen. Maar niemand wil dit officieel zeggen: ook zij moeten stemmen halen bij hun achterban.

“Links versus extreemrec­hts”

Het is niet de eerste keer dat er commotie is over MHP-vereniging­en. Een jaar geleden ging een toespraak van een MHP-politicus in Genk niet door nadat N-VA daar stampij rond maakte. Ook Marino Keulen (Open Vld) werd indertijd als minister aangevalle­n omdat hij op een bijeenkoms­t van de Grijze Wolven was geweest. Dries Lesage van de Universite­it Gent vergeleek MHP een jaar geleden nog met het Vlaams Belang. Sp.a-nationaal laat het reageren intussen over aan sp.a-Limburg. “Onze schepen zegt dat die optocht niets te maken heeft met de Grijze Wolven”, zegt Peter Vanvelthov­en. “Als toch zou blijken dat die de Grijze Wolven er achter zitten, dan kan dit uiteraard niet. Wij zijn een linkse partij en dat is een extreemrec­htse partij. We gaan dit nu verder bekijken.”

→ Bekijk het filmpje op hbvl.be

 ?? FOTO HBVL ?? Kinderen droegen tijdens de manifestat­ie in Heusden-Zolder militaire uniformen.
FOTO HBVL Kinderen droegen tijdens de manifestat­ie in Heusden-Zolder militaire uniformen.
 ?? Foto HBVL ?? Tijdens de optocht over de Koolmijnla­an in Heusden liepen kinderen mee in militaire uniformen en maakten deelnemers met hun hand het teken van de wolf.
Foto HBVL Tijdens de optocht over de Koolmijnla­an in Heusden liepen kinderen mee in militaire uniformen en maakten deelnemers met hun hand het teken van de wolf.
 ?? FOTO HBVL ?? In de optocht liep ook lokaal sp.a-schepen Engin Özdemir mee.
FOTO HBVL In de optocht liep ook lokaal sp.a-schepen Engin Özdemir mee.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium