Het Belang van Limburg

Aanpassing aan voorlopig rijbewijs na klachten over misleidend­e geldigheid­sdatum

-

GINGELOM - Toen Jill Reyskens zich aanmeldde om haar rijexamen af te leggen, moest ze 39 euro inschrijvi­ngsgeld betalen. Waarna ze te horen kreeg dat ze niet mocht meedoen omdat haar voorlopig rijbewijs vervallen was. Ze kreeg ook geen geld terug.

Jills voorlopige rijbewijs werd afgeleverd in juli 2017 en is volgens een datum op de kaart geldig tot 17 januari 2019. Ze had online een afspraak gemaakt met het examencent­rum in Alken en werd er verwacht op 26 januari 2018. In januari 2015 had Jill haar theoretisc­h rijexamen afgelegd, maar pas nu ze bijna afgestudee­rd is, maakte ze ook werk van haar praktijk. Ze volgde 20 uur rijles bij een erkende rijschool en was perfect voorbereid. Dacht ze. Maar ze mocht niet eens aan haar praktisch examen beginnen. “Nadat ze al haar documenten had afgegeven, en 39 euro had betaald, vertelde de bediende aan het loket dat ze niet in aanmerking kwam voor het examen”, vertelt Jills moeder Maryse Bellings. “Haar voorlopige rijbewijs zou vervallen zijn op 7 januari 2018, dus enkele weken tevoren. Noch op het voorlopig rijbewijs, noch op de documentat­ie die we her en der hadden meegekrege­n, was informatie gegeven over de termijn waarbinnen ze haar praktisch examen moest afleggen. Maar dat was dus nog niet alles. Jill kreeg ook de 39 euro die ze twee minuten tevoren had betaald, niet terug. Ze had maar op de hoogte moeten zijn van het feit dat haar rijbewijs niet meer geldig was.”

Misverstan­den

“We hebben contact opgenomen met de gemeente, met het examencent­rum, en met de Federale Overheidsd­ienst Mobiliteit. Overal hetzelfde antwoord: Jill had het maar moeten weten. We hebben alle documenten en sites er nog eens op nagekeken. Bij de reservatie werd inderdaad gezegd dat het theoretisc­h examen nog geldig moest zijn. Maar wij gingen er dus van uit dat die vervaldatu­m overeenkwa­m met de geldigheid­sduur. Waarom wordt niet meteen de juiste datum op dat voorlopig rijbewijs gezet? Dan kunnen er toch geen misverstan­den over ontstaan?”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Het voorlopige rijbewijs vermeldt de vervaldatu­m van het voorlopige rijbewijs, maar niet de geldigheid­sdatum van het theoretisc­he rijexamen. De kaart wordt hervormd, om misverstan­den te voorkomen.
FOTO SVEN DILLEN Het voorlopige rijbewijs vermeldt de vervaldatu­m van het voorlopige rijbewijs, maar niet de geldigheid­sdatum van het theoretisc­he rijexamen. De kaart wordt hervormd, om misverstan­den te voorkomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium