Het Belang van Limburg

Turkse wolven

- Door Liliana Casagrande

Op Facebook circuleert een filmpje van een - op het eerste gezicht - vrolijke optocht op de Koolmijnla­an van Heusden-Zolder. Tot je de beelden eens goed bekijkt. Dan blijkt dat de feestvierd­ers met de vlaggen van MHP zwaaien, een zeer rechtse Turkse partij. Voor alle duidelijkh­eid hebben ze ook nog een vlag bij zich met een wolf op en plooien ze hun hand in het teken dat iedereen in een mijncité herkent als een wolf. Voorop loopt een schepen van sp.a. Het heeft even geduurd alvorens het nieuws doorsijpel­de, want het filmpje staat op een Facebookpa­gina van de organisere­nde vereniging en de bijhorende tekst is volledig in het Turks. Zelf zien de meeste Belgen van Turkse origine die we hier gisteren over contacteer­den echt niet in waar anderen zich druk om maken. Op die optocht waren trouwens politici van verschille­nde politieke partijen aanwezig. Ze liepen dan wel niet voorop, maar ze waren er wel. Het zijn binnenkort verkiezing­en en dan doen zij wat ook alle anderen doen: naar zo veel mogelijk evenemente­n gaan en zich zo vaak mogelijk laten zien. Tenslotte komen hier ook mensen vanuit verschille­nde gemeenten naartoe en dat is dus zeker interessan­t. De sp.a’er beweert dat de optocht niets met de Grijze Wolven heeft te maken. De plaatselij­ke voorzitter zegt dat zij Turkse wolven zijn. En dat een wolf voor een Turk hetzelfde is al een leeuw voor Vlaanderen en een haan voor Wallonië. Dat de bekende Grijze Wolven ter hoogte van de Koolmijnla­an in Heusden nu gewoon Turks zouden zijn, maakt allemaal niets uit. Iedereen heeft recht op zijn mening en op zijn manifestat­ies, ook vereniging­en die aanleunen bij Turkse rechtse partijen. Maar waar we ons wel zorgen om moeten maken, zijn al die politici die op 14 oktober op lijsten staan die ideologisc­h toch heel wat verschille­n van MHP. Maar blijkbaar maakt ideologie niets uit in de jacht op stemmen. Zelfs aan kinderen in militaire uniformpje­s storen ze zich niet. “Ik weet ook niet hoe je zoiets moet uitleggen”, zegt een mandataris die we niet bij naam mogen noemen. “Ik begrijp wel dat het voor jullie vreemd overkomt.”

De wolf is volgens andere politici gekaapt door extreemrec­hts. “Het is gewoon een symbool voor het Ottomaanse rijk”, beweert iemand. Gelukkig zijn er ook een paar uitzonderi­ngen die zich wel storen aan die optochten. Maar ook die willen niet met naam in de krant. Want ook zij moeten stemmen halen bij diezelfde groep. Als politici niet meer durven zeggen wat ze denken, dan zitten we pas met een groot probleem. Politici zijn vaak flexibel in hun idealen, maar aan een wolf in schapenvac­ht heeft geen enkele gemeenscha­p iets.

Blijkbaar maakt ideologie niets uit in de jacht op stemmen. Zelfs aan kinderen in militaire uniformpje­s storen deze politici zich niet

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium