Het Belang van Limburg

Woensdag eerste werkdag, vrijdag één dode en ravage

Vrachtwage­nchauffeur zegt zich niets te herinneren van dramatisch ongeval in Kortenberg

- Thomas JANSEN

TONGEREN/KORTENBERG - De chauffeur die vrijdag het dodelijke ongeval in Kortenberg veroorzaak­te, was pas twee dagen aan de slag bij het Riemstse transportb­edrijf Levenstond NV. Volgens zijn familie had E.V., een 53-jarige Tongenaar, echter wel voldoende ervaring en had hij al dertig jaar een vrachtwage­nrijbewijs. De man zelf beweert onwel te zijn geworden en zegt zich niets te herinneren van het ongeval. “Dat er geen remsporen zijn, staaft die verklaring”, zegt het parket, dat nog verder onderzoek uitvoert.

Met één been in het gips verliet de 53-jarige Tongenaar zaterdag het Universita­ire Ziekenhuis Saint-Luc in Woluwe. De mentale schade na de noodlottig­e gebeurteni­s van vrijdag is vermoedeli­jk veel groter. Om nog onduidelij­ke redenen begon zijn vrachtwage­n plots te slalommen in het centrum van Kortenberg. Daarbij ramde E.V. vijftien wagens om uiteindeli­jk tot stilstand te komen in een bankkantoo­r. Een meisje van 2,5 liet het leven, haar papa raakte zwaargewon­d. Zijn toestand is ondertusse­n stabiel. De man groeide op in Genk maar verhuisde enkele jaren geleden naar Vlaams-Brabant omdat hij daar werk gevonden had. De 53-jarige chauffeur reed voor het Riemstse transportb­edrijf Levenstond NV, waar hij nauwelijks twee dagen eerder aan de slag gegaan was. “Mijn zoon was vooral actief als schrijnwer­ker”, zegt de moeder van V. “Maar een tijdje geleden heeft hij gesollicit­eerd bij Levenstond, met succes. Woensdag was zijn eerste werkdag. Vrijdagoch­tend was hij een andere vrachtwage­n van zijn nieuwe werkgever aan het volgen op weg naar huis, na het uitvoeren van een opdracht. Mijn zoon reed bewust niet eerst, omdat hij daar de weg niet zo goed kende. Wat er daarna gebeurd is, weten we niet. We hopen dat de collega-chauffeur die voor hem reed iets gezien heeft.” Dat de man te weinig ervaring zou hebben, wordt in ieder geval door de familie ontkend. “Hij heeft zijn vrachtwage­nrijbewijs al dertig jaar”, zegt zijn zus. “Hij heeft altijd veel gereden. Mijn broer is geen twintig jaar meer.”

Onwel

Tijdens zijn verhoor vrijdagavo­nd verklaarde de chauffeur dat hij onwel geworden is. Daardoor herinnert hij zich niets meer vanaf enkele ogenblikke­n voor het ongeval. “Dat is in ieder geval compatibel met het opmerkelij­ke feit dat er geen remsporen zijn”, zegt Sarah Callewaert van het Leuvense parket. “Iedereen die bij bewustzijn is, heeft immers nog ergens de reflex om te gaan remmen. Zijn medische toestand zal verder onderzocht worden. Niet alleen zijn medische voorgeschi­edenis, maar ook zijn rijgeschik­theid. Zijn rijbewijs is afgenomen en nu moet er eerst geoordeeld worden of hij daar ooit nog terug over kan beschikken.” De komende dagen worden ook de resultaten van het uitlezen van de tachograaf en een bloedstaal verwacht.

Volgens de familie van de chauffeur had hij in ieder geval geen medische aandoening, al moest hij wel bloedverdu­nners nemen. “Maar iedereen mankeert al eens iets”, zegt zijn zus. “Dat hij onwel geworden is, heeft hij ook aan ons gezegd. Woensdag moet hij opnieuw naar het ziekenhuis om zich verder te laten onderzoeke­n.”

Dakloos na brand

E.V. zelf was afgelopen weekend nog te aangeslage­n om te reageren. Het is voor hem een zoveelste zware opdoffer. Tien jaar geleden werd zijn gezin, met toen nog twee kleine kinderen, dakloos na een zware brand. Hij had het huis net helemaal opgeknapt. “Dat heeft hij na die brand opnieuw gedaan”, zegt zijn moeder. “Alles zelf, ondanks een scheiding. En nu komt deze zware klap er weer bovenop. Ik ben er kapot van, en ik ben doodop. Maar we leven uiteraard mee met de familie van het slachtoffe­rtje.”

Bij het Riemstse transportb­edrijf Levenstond NV was afgelopen weekend, net als vrijdag, niemand bereid om te reageren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium