Het Belang van Limburg

We rijden te vaak door aan zebrapad: elke dag vier pv’s

-

BRUSSEL - Jaarlijks schrijft de politie zo’n 1.500 boetes uit aan automobili­sten die weigeren voorrang te verlenen aan voetganger­s. Volgens experts toont dat cijfer maar het topje van de ijsberg.

De wet is duidelijk: een voetganger krijgt áltijd voorrang bij een zebrapad. In de praktijk blijkt dat voorschrif­t vaak dode letter. Dat illustrere­n ook de cijfers van justitiemi­nister Koen Geens (CD&V): elk jaar worden ongeveer 1.500 pv’s uitgeschre­ven aan autobestuu­rders die weigeren voorrang te verlenen aan de zwakke weggebruik­er. “Veel automobili­sten lappen de regel aan hun laars”, zegt Stef Willems van verkeersve­iligheidsi­nstituut Vias. “Het punt is niet dat ze de wet niet kennen, maar dat ze niet hoffelijk wíllen zijn. Ze vinden het vervelend om te remmen en daarna weer op trekken.” Wie betrapt wordt, riskeert nochtans een stevige boete van 174 euro. Overdreven veel is dat niet, als je weet dat elk jaar ongeveer 200 voetganger­s omkomen of zwaargewon­d raken bij het oversteken op een zebrapad. Bovendien gebeurt een derde van alle ongevallen met voetganger­s op een oversteekp­laats.

Volgens mobiliteit­sexpert Kris Peeters (PVCO Limburg) is de overtredin­g sowieso sterk gebonden aan de locatie. “Er zijn wegen waar automobili­sten niet meteen een zebrapad verwachten”, zegt hij. “Die oversteekp­laatsen worden meestal wel aangeduid met verkeersbo­rden, maar door de overdaad aan verkeerssi­gnalisatie mist dat bord zijn effect.” Peeters wijst ook op de ondermaats­e controle door de politie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium