Het Belang van Limburg

“Haar papa weet nog niet dat Jade niet meer leeft”

Familie durft nieuws nog niet te vertellen aan zwaargewon­de vader

-

MEERBEEK - Dat hij zich moet focussen op zijn herstel na de amputatie van zijn been. En dat alles goed komt. Hicham Benamar uit het Vlaams-Brabantse Meerbeek kreeg nog niet te horen dat zijn dochtertje Jade (2,5) de crash met de aanstormen­de truck, vrijdag in het centrum van Kortenberg, niet heeft overleefd. “We durven het hem niet te vertellen”, zegt de familie.

Aan hun huis in Meerbeek hangen witte ballonnen. Af en toe komt iemand de familie sterkte toewensen. Maar woorden schieten te kort, zegt Salim Amin, de nonkel van het overleden meisje. Hij liep vrijdagoch­tend met haar op het voetpad toen de vrachtwage­n de ravage veroorzaak­te. Hij had de kleine Jade in zijn armen toen ze stierf. “De hele familie heeft dit weekend een poging gedaan om mijn zus, de mama van Jade, zo veel mogelijk te ondersteun­en. Maar er is geen beginnen aan. Ze is kapot, ze kan amper een woord uitbrengen.”

Onvoorstel­baar moeilijk

Salim Amin, die zelf als bij wonder ongedeerd bleef, trok zaterdag ook naar het ziekenhuis om Jades vader Hicham te bezoeken. Die raakte vrijdag zwaargewon­d en werd bewusteloo­s naar de spoeddiens­t gebracht. De dokters hadden geen andere optie dan één van zijn benen tot aan de knie te amputeren. Toen hij zaterdagoc­htend ontwaakte, kreeg hij te horen dat hij nooit meer zal kunnen lopen.

In gedachten zat hij echter bij Jade, zijn oogappel. “Hicham zag mij naast het ziekbed staan en reageerde opgelucht toen hij zag dat ik geen verwonding­en had opgelopen. Maar hij vroeg uiteraard ook meteen naar Jade. “Het was een onvoorstel­baar moeilijk moment”, zegt Salim Amin.

Zo moeilijk dat hij het slechte nieuws niet over de lippen kreeg. “Ik heb hem gezegd dat hij nu op zijn herstel moet focussen. En dat alles wel goed zal komen.” Hicham zal hij pas inlichten over het lot van Jade als hij daar mentaal klaar voor is. “Al zal ze niet begraven worden zonder haar vader erbij.”

Net croissants gekocht

“We waren vrijdagoch­tend echt op het verkeerde moment op de verkeerde plaats”, zegt haar nonkel. Vader Hicham had vrijdagoch­tend speciaal een dag vrij genomen op de luchthaven, waar hij werkt in de logistiek, omdat Jade haar enkel had verstuikt en niet naar school kon. Het plan was om even later vanuit Kortenberg naar zee te vertrekken. Ze hadden bij de bakker net croissants gekocht toen ze gekneld raakten tussen weggekatap­ulteerde auto’s en de huisgevels.

De familie spreekt van het noodlot. “We hopen nu dat het onderzoek correct wordt gevoerd en dat duidelijk wordt waarom die chauffeur niet eens remde toen hij auto’s begon te rammen. Voor ons is dat onvoorstel­baar. Maar wat de conclusie ook is, Jade komt er niet door terug.”

Het was een onvoorstel­baar moeilijk moment toen Hicham naar zijn dochtertje Jade vroeg

Salim AMIN Oom van Jade

 ?? FOTO OLIVIER MATTHYS ?? De ergste ravage in Kortenberg is opgeruimd. Bloemen herinneren aan het menselijke leed.
FOTO OLIVIER MATTHYS De ergste ravage in Kortenberg is opgeruimd. Bloemen herinneren aan het menselijke leed.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium