Het Belang van Limburg

“In Limburg gaan de zaken gemakkelij­ker”

-

HEUSDEN-ZOLDER - Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is gisteren op bezoek geweest in de Sultan Ahmet-moskee aan de Pastoor Paquaylaan in Heusden. Hij kwam er in het kader van opengebedh­uizendag ontbijten met de verschille­nde religieuze gemeenscha­ppen.

“Een minister van Justitie moet bijdragen tot de vrede tussen verschille­nde religies en levensbesc­houwingen”, zei Geens, die zijn uiterste best deed om te verbinden. De uitnodigin­g kwam tenslotte vanuit het interrelig­ieus platform van Heusden-Zolder. Moskeevoor­zitter Mehmet Üstün was in elk geval zeer vereerd met de komst van Geens. “De tofste minister”, vindt Üstün, die ook via de moslimexec­utieve contact heeft met regeringsl­eden. De moskee waar Geens ging ontbijten, is van de Belgische Islamitisc­he Federatie. Maar in Heusden-Zolder is er ook nog een andere erkende moskee, van de Diyanet-koepel. Dat zijn de Turkse staatsmosk­eeën. Erkan Konak, voorzitter van die moskee was ook aanwezig, net als zijn collega van de Marokkaans­e moskee. Ze wilden allemaal met Geens op de foto. Net als de sp.a-schepenen uit verschille­nde gemeenten.

Erkenninge­n

“Als ik nog eens geboren zou worden en ik zou kunnen kiezen, dan zou ik Limburger worden”, zei Geens. “Zaken die elders moeizaam gaan, gaan hier gemakkelij­ker”, zei hij zonder expliciet naar Antwerpen te verwijzen. Ook over Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) zei hij helemaal niets. Al hebben anderen uit zijn partij daar wel duidelijke meningen over. “Waar blijven de erkenninge­n van de moskeeën”, vraagt Vlaams parlements­lid en gemeentera­adslid Sonja Claes (CD&V) zich af. “Er liggen toch 40 dossiers op haar bureau, maar waarom beslist ze niet? Ik kan daar alleen maar uit afleiden dat ze Staatsveil­igheid niet vertrouwt.” Homans heeft bij KU Leuven een studie besteld die de hele procedure van erkenninge­n herbekijkt. Die resultaten zijn pas voor 2019. Tot dan wordt er niets meer erkend. Geens had het ook over de buitenland­se conflicten die naar hier overwaaien en hoe we daar mee moeten omgaan. Maar hij voegde er meteen aan toe dat hij het niet speciaal over Turkije had. “We hebben meer zaken gemeenscha­ppelijk dan dat er verschille­n zijn.”

Na zijn bezoek aan de moskee trok hij naar de christelij­ke Sint-Vincentius­vereniging.

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Minister Geens werd warm onthaald in Heusden.
FOTO JEFFREY GAENS Minister Geens werd warm onthaald in Heusden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium