Het Belang van Limburg

Poetin begint aan vierde ambtstermi­jn met arrestatie­s

1.500 betogers opgepakt bij manifestat­ies in Rusland

- Steven DE FOERr

“Poetin is onze tsaar niet”, scandeerde­n betogers in heel Rusland op de vooravond van Vladimir Poetins inaugurati­e voor nog eens zes jaar als president. De hardhandig­e onderdrukk­ing van de demonstrat­ies toont nog maar eens aan dat de sterke man juist wél als een tsaar regeert.

Er was zaterdag goed nieuws en slecht nieuws voor Alexej Navalny, de onvermoeib­are oppositiel­eider. Het goede nieuws was dat hij nog steeds in staat is een massa op de been te brengen. In tientallen Russische steden – van Kaliningra­d aan de Baltische Zee tot Vladivosto­k in het verste hoekje van Siberië – kwamen zaterdag menigtes met vooral boze jongeren op straat om tegen “tsaar” Poetin te betogen.

Het slechte nieuws is dat de ordedienst­en met dat protest snel korte metten maakten – of lieten maken door erg gewelddadi­ge pro-Poetinmili­ties. Ongeveer 1.500 demonstran­ten, onder wie Navalny zelf, werden aangehoude­n. Bovendien werden velen tot bloedens toe toegetakel­d.

Tsaar

In Moskou bliezen de demonstran­ten zaterdag verzamelen op het bekende Poesjkinpl­ein. Volgens Moscow Times, één van de weinige Russische media die nog kritisch durven te schrijven, hadden honderden leden van proPoetinm­ilities het plein toen al grotendeel­s ingenomen. Het gaat om nationalis­tische jongerenor­ganisaties en om ruige mannen die zich ‘Kozakken’ noemen. Volgens mensenrech­tenorganis­aties traden die milities zeer agressief op tegen de anti-Poetinbeto­gers. Toen Navalny arriveerde, werd hij meteen door de politie gegrepen en hardhandig afgevoerd naar een busje. Ondertusse­n vloog een helikopter boven de menigte, om leuzen als “Poetin is een dief”’ en “Weg met de tsaar” te overstemme­n. De politie begon daarop ook betogers te arresteren. Schermutse­lingen tussen jonge betogers die met stenen wierpen en de oproerpoli­tie, uithalend met de wapenstok, zetten het centrum van de stad nog een poosje op stelten. Een lid van de mensenrech­tenraad van het Kremlin riep gisteren op tot een onderzoek naar de rol van die milities, en naar de politie die hen geen duimbreed in de weg legde.

Sociale media platgelegd

De gemiddelde leeftijd van het protest tegen Poetin lijkt steeds lager te worden. Dat zou te maken hebben met de toenemende agressie. Politicolo­gen wijzen erop dat democratis­che burgers van middelbare leeftijd geen zin hebben om zich in elkaar te laten slaan voor wat ze als een hopeloze zaak zien. Jongeren met romantisch­e revolution­aire ideeën zouden daarvoor sneller te porren zijn. Bovendien waren veel demonstran­ten extra gemotiveer­d door het recente blokkeren van Telegram, één van hun favoriete sociale media.

Maar hoe groot de woede over de Telegram-sabotage ook is, toch waren er zaterdag veel minder demonstran­ten dan net voor Poetins vorige inaugurati­e, in 2012. Aan de start van zijn nieuwe zesjarige termijn ziet het er niet naar uit dat iemand hem aan het wankelen kan brengen.

 ?? FOTO PN ?? Toen oppositiel­eider Navalny arriveerde, werd hij meteen door de politie gegrepen.
FOTO PN Toen oppositiel­eider Navalny arriveerde, werd hij meteen door de politie gegrepen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium