Het Belang van Limburg

Japanse honden hot in Vlaanderen

Broodfokke­rs spelen in op modetrend

- Mireille MAES

Akita, Shiba, Shikoku of Kishu zijn de nieuwste modetrend in hondenland. Deze Japanse rassen waren tot voor kort enkel te vinden bij geselectee­rde fokkers. Maar dankzij de film ‘Hachi: A Dog’s Tale’ winnen de Akita en co maand op maand aan popularite­it. “Keerzijde van dit succesverh­aal is dat de broodfokke­rs ook geld hebben geroken en zij deze rassen aan dumpingpri­jzen aanbieden”, zegt Pascale Spors, voorzitter van de Akita-club. Daar krijgen ze meer en meer aanvragen binnen om een ‘onhandelba­re’ Japanse hond te herplaatse­n.

‘Hachi: A Dog’s Tale’, de Amerikaans­e film die het verhaal vertelt van een Akita, spreekt duidelijk veel hondenlief­hebbers aan. Dankzij de verfilming van dit oude Japanse verhaal is de vraag naar deze grote Japanse hond en zijn kleine broer de Shiba in Vlaanderen de hoogte in geschoten. Ook de andere Japanse rassen zitten in de lift. Het bewijs, bij de laatste wandeling voor Japanse honden in de Japanse tuin in Hasselt werden er zo’n 1.000 viervoeter­s geteld.

“Het zijn vooral de groep van twintigers en jonge dertigers die zo’n hond wel willen. Alleen beseffen veel mensen niet wat voor hond ze in huis halen. Een Japanse hond is iets heel anders dan onze gedomestic­eerde rassen. In Japan kennen ze geen huishonden. Deze rassen liggen daar simpelweg buiten aan de ketting”, zegt Dany Grosemans, dierengedr­agstherape­ut. De Limburger gaf al workshops in Japan over hoe met een huishond omgaan. “Toen ik vertelde dat we in Vlaanderen Akita’s en Shiba’s in huis houden, was hun verbaasde reactie ‘As a pet? In the house?’ Voor Japanners is dat onvoorstel­baar. Daar lopen nog veel honden op straat rond. Het zijn plantrekke­rs. Je zou hun gedrag kunnen omschrijve­n als een mix tussen een hond en een kat. Om ze naar Westerse maatstaven te socialiser­en moet de eigenaar er elke dag veel tijd en energie in stoppen en de hond overal meenemen”, zegt de therapeut.

Business

Pascale Spors van de Belgische club van Akita’s en andere Japanse hondenrass­en treedt Grosemans bij: “Het zijn jachthonde­n waar je mee moet bezig zijn. Elke dag opnieuw. Doe je dat niet, kan het fout lopen. Ikzelf ben intussen al 23 jaar met Akita’s bezig. Ik weet hoe die honden zijn, ik geef die uitleg ook aan de mensen die hier een hond kopen en naderhand mogen ze me uiteraard nog voor tips bellen. Maar voor een rashond met een duidelijke bloedlijn betaal je een prijs. Voor een Akita is dat al snel rond de 2.000 euro. En dat is bij de broodfokke­rs ook bekend. Nu deze rassen aan popularite­it winnen, ruiken zij geld. Voor minder dan de helft bieden zijn deze populaire honden nu aan. En dat is verleideli­jk voor veel mensen. Alleen houdt daar een hond kopen, een risico in. Dat moeten mensen goed beseffen. Ze weten niet waar hun pup vandaan komt. Gevolg: in sommige gezinnen zorgen die Japanse rassen voor problemen. We merken dat alleen al aan de brieven en mails die naar de club worden gestuurd van mensen die hulp vragen bij de herplaatsi­ng van hun huisdier.”

Herplaatse­n

“Jammer genoeg kunnen we de meeste van die noodoproep­en niet oplossen. Wanneer de hond van een erkend fokker komt, zoekt die meestal zelf al een oplossing. En wij zullen zeker ook helpen. Maar wanneer de eigenaars niet eens weten uit welk nest hun hond komt, stopt het voor ons. Dan houdt herplaatsi­ng door de club te veel risico’s in omdat we niets weten over de bloedlijne­n,” zegt Spors. De popularite­it van deze rassen heeft dus duidelijk een niet zo fraaie kant. “We zien mensen die afstand willen doen van hun hond, maar ook moederdier­en uit de broodfokke­rij die worden gedumpt omdat ze niet voldoen. In een jaar tijd hebben ze in het dierenasie­l van Sint-Truiden al meerdere Shiba-teefjes binnengekr­egen”, weet Dany Grosemans. Herplaatsi­ng van zo’n teefje ging tot nu toe gelukkig wel heel vlot. “Omdat de Japanse rassen niet als bijters bekend staan. Een liefhebber van dit ras, neemt zo’n hond er graag bij.”

Een Japanse hond is iets heel anders dan onze gedomestic­eerde rassen. In Japan kennen ze geen huishonden. Deze rassen liggen daar simpelweg buiten aan de ketting Dany Grosemans hondenther­apeut

 ?? Foto PASCALE SPORS ?? Pascale Spors met een Akita: “Het zijn jachthonde­n waar je elke dag mee bezig moet zijn.” Prijskaart­je voor een ras-Akita: 2.000 euro.
Foto PASCALE SPORS Pascale Spors met een Akita: “Het zijn jachthonde­n waar je elke dag mee bezig moet zijn.” Prijskaart­je voor een ras-Akita: 2.000 euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium