Het Belang van Limburg

Vluchtelin­g, miljonair of prinses: iedereen gelijk, iedereen wast af

Op bezoek in het exclusieve Britse internaat van prinses Elisabeth

- Jens VANCAENEGH­EM

Bijna 350 leerlingen uit 119 landen, en straks is onze kroonprins­es Elisabeth er één van. Op het United World College Atlantic in Wales zitten vluchtelin­gen en miljonairs naast elkaar in de klas. Iedereen is er gelijk. Ook onze prinses zal er geen voorkeursb­ehandeling krijgen. Welkom op het meest internatio­nale internaat ter wereld, waar persoonlij­kheid minstens even belangrijk is als de punten op het rapport.

Beeld u even in: het kasteel van Harry Potter - met alles erop en eraan: een loopbrug, kantelen en duivelse gargouille­s - in het land van de Hobbits, maar dan aan de ruige Engelse kust. Excuses voor de overdreven filmvergel­ijkingen, maar zo weet u meteen waar prinses Elisabeth vanaf september naar school gaat.

Het is een omgeving waar je leerlingen in uniform verwacht, die zich gedwee onderwerpe­n aan het gezag van de leerkracht. Zoals het een typisch Brits college betaamt. Niet dus. De United World College (UWC) Atlantic is gebouwd op principes als vrijheid en verantwoor­delijkheid, en dat merk je aan de studenten.

Wollig

Het is 10.15 uur ’s ochtends en de fysicales begint. Tien studenten nestelen zich achter de houten banken in het klaslokaal. Het niveau ligt hoog, de jongeren hangen aan de lippen van de leerkracht en zijn verwonderd over het kleinste experiment.

Het helpt dat de studenten allemaal bijzonder pienter zijn. Wie naar de UWC wil, moet eerst zware proeven doorstaan. (Zie ‘Zo geraak je binnen’) “Klopt, maar we selecteren hen op veel meer dan de scores op hun rapport”, zegt fysicalera­ar en coördinato­r van het Internatio­nale Baccalaure­aatGabor Vincze. “We kijken in de eerste plaats naar hun persoonlij­kheid, hun bereidheid om hun eigen ideeën te delen en hun openheid tegenover andere culturen.”

Vooral dat laatste raakt aan het hart van het college. Van de tien studenten in de klas van Vincze hebben er geen twee dezelfde nationalit­eit. Ze komen uit alle uithoeken van de wereld: Duitsland, de VS, Bolivia, Syrië, Mauritius... Al van bij de oprichting ijvert het college voor een zo groot mogelijke mix. De reden daarvoor klinkt vandaag wollig en naïef: door leerlingen uit alle windstreke­n bijeen te zetten, hoopten de oprichters in 1962 dat het wederzijds­e begrip in de wereld zou toenemen en de kans op een nieuwe wereldoorl­og zou dalen.

Tweedehand­s

Ook vandaag ademt de school idealisme. Tijdens de lunch, bijvoorbee­ld. Plateaus gebruiken ze niet, want die zouden “onverantwo­ord eetgedrag” in de hand kunnen werken. Lees: jongeren die hun dienblad volstapele­n en de helft in de vuilnisbak kieperen. Groenten en fruit komen grotendeel­s uit de eigen moestuin, onderhoude­n door de studenten. Vandaag op het menu? Twee soorten pasta’s en een koud buffet waar geen einde aan komt. Op te eten tussen 13 en 14 uur in een indrukwekk­ende eetzaal, met houten gewelven, grote open haarden, glas-in-loodramen en loodzware lusters. “Duurzaamhe­id is een hoog goed aan ons college”, zegt Sarah Hamilton, hoofd van de studentenh­uizen op de campus. “De leerlingen lopen hier nog het liefst van al in tweedehand­skledij rond. Dat vinden ze veel cooler dan met designerkl­edij te pronken.”

De meesten zouden het nochtans kunnen betalen, want het kost zeker 25.000 euro per jaar om te studeren aan de UWC. Tegelijker­tijd krijgen 92 studenten een volledige studiebeur­s, onder wie enkele vluchtelin­gen. En zo slaapt hier de zoon van een Amerikaans­e miljardair in één kamer met een Syrische vluchtelin­g.

Om te vermijden dat de rijkeluisk­inderen de anderen de ogen uitsteken, geldt een ongeschrev­en regel op de campus: hou je rijkdom voor jezelf. Geen gouden Rolex om de pols, dus. “Ik heb aardig wat horloges in mijn kluis zitten, maar in principe reguleren de stu-

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium