Het Belang van Limburg

Dat arme stadsbestu­ur

- Noël Slangen

Het zit dat arme stadsbestu­ur van Hasselt écht niet mee. Ze kopen een duur ‘verticaal bloemenper­k’ om bloemensta­d te worden… en het ding wil niet groeien en hangt nu droog, vies en bruin bij het stadhuis. Ze bestellen een duur nieuw logo… blijkt dat logo al elders te bestaan. Ze lanceren een al even kostelijk parkeergel­eidingssys­teem… blijkt het hele boeltje onleesbaar. Het krijgt de allures van de voetbalplo­eg die tegen degradatie vecht, die tegenvalle­r na tegenvalle­r moet slikken. Lichtpuntj­es, geslaagde realisatie­s of vooruitgan­g worden dan zelfs niet meer waargenome­n. Eens je in een negatieve spiraal zit, is het moeilijk om daar weer uit te geraken.

Het omgekeerde is ook waar: positieve perceptie geeft een gemeente extra energie, zodat de burger dingen die fout gaan door de vingers kijkt, en iedere realisatie een overwinnin­g lijkt. Als we dezer dagen in deze krant de rapporten van de gemeentebe­sturen lezen of door het lokaal nieuws grasduinen, stellen we vast dat de meeste Limburgse gemeentebe­sturen in zo’n positieve spiraal zitten. Dat is een pluim voor de Limburgse gemeentebe­sturen. Er valt overigens geen partijpoli­tieke lijn in de samenstell­ing van die besturen te trekken. De belangrijk­ste factor is of men goed samenwerkt of ruziemaakt. Waar ruzie gemaakt wordt, lijkt er een vergrootgl­as gericht op iedere steek die men laat vallen.

In onze Limburgse hoofdstad is het gekibbel nochtans sterk afgenomen sinds de recente burgemeest­erswissel. Maar Nadja Vananroye lijkt te veel manager en te weinig uithangbor­d om de ontstane perceptie te keren.

Het is een traditie dat in de maanden voor de gemeentera­adsverkiez­ingen de besturen nog snel heel wat grote projecten willen afwerken. Het herschept vandaag heel wat Limburgse gemeenten in een bouwwerf. De tijdsdruk zorgt er echter ook voor dat fouten moeilijker hersteld kunnen worden en sommige projecten te snel uitgerold worden. Je hebt een sterke en samenhange­nde ploeg nodig om hiermee om te gaan. Tezelfdert­ijd moeten we vaststelle­n dat bij grotere ingrepen de gemeenteli­jke administra­ties op hun limieten botsen. Zij zijn goed toegerust om lopende zaken te beheren, maar als het om ingrijpend­e veranderin­gen of vernieuwin­gen gaat, trappen de meesten op hun adem.

De burger, die zijn neus ophaalt voor schaalverg­roting of fusies met buurgemeen­ten, moet zich er bewust van zijn dat bestuurlij­k geklungel de keerzijde kan zijn van het zo geroemde ‘behoud van eigenheid’. Hasselt zal sommige bevoegdhed­en die het provincieb­estuur verliest moeten opvangen. De kans is groot dat we alsmaar vaker zullen zien hoe ook Hasselt worstelt met een omvang, die het moeilijk maakt om haar hoofdstede­lijke functie naar behoren te blijven vervullen.

Bestuurlij­k geklungel kan de keerzijde zijn van het zo geroemde ‘behoud van eigenheid’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium