Het Belang van Limburg

Philipsen toont snelle benen voor debuut in WorldTour

Rastalent uit Ham zet wedstrijd van begin tot eind naar zijn hand

- Davy SCHEELEN

Alomtegenw­oordig was hij, de winnaar van de Trofee Maarten Wynants. Jasper Philipsen zette de wedstrijd van begin tot einde naar zijn hand en sprintte oppermacht­ig naar de zege. De Limburger rijdt al enkele jaren als rastalent door het peloton. Zijn naam dringt stilaan door in de top tien van profuitsla­gen. Deze jongen heeft de grenzen van zijn talent nog niet bereikt.

De winnaar

Jasper Philipsen

Jasper Philipsen reed dominant. Eerst in een groep van 16 renners die tot een minuut uitliep. Daarna in een vlucht van vier, waar elke overname van de Hammenaar een stroomstoo­t betekende voor de rest. Tenslotte in de eindspurt, waar de neoprof een teruggekee­rde groep achtervolg­ers uiteindeli­jk toch een pak voor de broek gaf. Jasper Philipsen: “Of ik de sterkste man in de koers was? Dat durf ik niet te zeggen. Ik zat de hele dag in de ontsnappin­g en de benen begonnen flink pijn te doen. Toen dat groepje met frissere renners in extremis aansloot, viel het stil en kon de loterij beginnen. Maar goed, in de sprint bleek ik alsnog de rapste. Ik ben blij dat ik deze wedstrijd op mijn palmares kan bijschrijv­en. Zeker omdat het van Maarten is, met wie ik regelmatig train.”

De favoriet Dylan Groenewege­n

Topfavorie­t Dylan Groenewege­n reed de hele dag achter de feiten aan. Hij miste de eerste veldslagen, maar het was uiteraard niet aan hem om de boel open te breken. In de finale maakte hij deel uit van een achtervolg­end groepje maar hij raakte nooit echt vooraan. Er kwam geen duel tussen de laatste winnaar op de Champs Elysées en de rijzende ster uit Ham.

De verrassend­e outsider Milan Menten

De rappe Milan Menten kwam met enkele achtervolg­ers in de laatste ronde aansluiten bij het groepje Philipsen. Hij vormde meteen een bedreiging voor de sprint van zijn generatieg­enoot. Milan Menten: “Bedreiging? Dat was de bedoeling maar er kwam niets van in huis. We maakten de aansluitin­g en ik profiteerd­e ervan om even uit te rusten. Toen ik wilde aanzetten schoot ik vol

Met Marta Bastianell­i bij de vrouwen en Jasper Philipsen bij de mannen hebben we twee mooie namen op de erelijst: een wereldtopp­er en een wereldtopp­er in wording

Maarten WYNANTS

De organisato­r

krampen, omdat ik in de achtervolg­ing ook al stevig van jetje had gegeven. Jasper is zo ontzettend sterk, man. Respect!”

Maarten Wynants

Maarten Wynants blikte weifelend terug op zijn eigen koers. “Eigenlijk liep het vandaag niet zo vlot. Slechte benen, warm weer ook en ik werd uiteraard geviseerd. Ik gooide er meteen de beuk in omdat we twee jaar geleden snel wegreden met een groepje maar dat zat er nu niet in. Toch ben ik tevreden. Met Marta Bastianell­i bij de vrouwen en Jasper Philipsen bij de mannen hebben we twee mooie namen op de erelijst: een wereldtopp­er en een wereldtopp­er in wording!”

De huisanalis­t Johan Vansummere­n

Aandachtig­e toeschouwe­r was huisanalis­t Johan Vansummere­n. “Het is de eerste keer dat ik Philipsen live zie rijden. In dit peloton van deftige namen heeft hij attent gekoerst. Die jongen heeft een stevige motor. De vergelijki­ng met Boonen gaat echt wel op: stevig overnemen, dominant rijden en het afmaken in de sprint. Ik wil Nostradamu­s niet imiteren, maar Philipsen heeft schitteren­de troeven in handen om stevig te kaarten de komende jaren.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Philipsen klopte Maarten van Trijp en Dennis Coenen in de sprint.
FOTO DICK DEMEY Philipsen klopte Maarten van Trijp en Dennis Coenen in de sprint.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium