Het Belang van Limburg

Elise Mertens stoomt na titel in Rabat door in Madrid

Duits koppel zwaar verbrand, omstander redt vrouw uit water

- Johnny GEURTS

Bij een explosie op een plezierjac­ht in de haven van Kanne zijn zaterdag rond 17 uur twee gewonden gevallen. Een echtpaar had net hun boot aangemeerd toen de motor ontplofte. Het koppel, vijftigers uit het Duitse Kerpen, liep ernstige brandwonde­n op. De vrouw kwam in het water terecht en werd door omstanders op het droge geholpen.

Het echtpaar had pas vorig jaar de boot gekocht. “Hier hebben veel Nederlande­rs en Duitsers een vaste ligplaats”, vertelt Klaus (52), wiens boot een beetje verderop ligt aangemeerd. “Het koppel had hun boot net aangemeerd. De motor draaide niet soepel en daarom had de man het luik onder de bodem van de kajuit geopend om alles te inspectere­n en schoon te maken. Wij zaten iets verderop aan de barbecue toen plots een helse knal weerklonk en een enorme vuurbal de lucht in schoot. Ik ben meteen naar de boot gerend en zag de vrouw in het water liggen. Ik ben naar haar toe gesprongen. Onmiddelli­jk kwamen tientallen andere bootbezitt­ers toegesneld. De gewonde man kon zelf uit de boot klauteren.”

Eerst water

Twee ambulances, het medisch urgentiete­am en de brandweer snelden ter plaatse. “De kajuit is grotendeel­s vernield. De man en de vrouw hebben tweede- en derdegraad­s brandwonde­n over het hele lichaam. We hebben ze blijven koelen met water: eerst water, de rest komt later”, stelt majoor Jos Peters van brandweerz­one Oost-Limburg. Omstanders verwijderd­en ondertusse­n kruiken met benzine en ook de aan de achterzijd­e van de boot bevestigde gasfles. Na de eerste zorgen ter plaatse door het urgentiete­am werd beslist om de gewonden onder politiebeg­eleiding over te brengen naar het UZ Leuven. Volgens de laatste berichten is het echtpaar zwaargewon­d, maar buiten levensgeva­ar.

 ?? FOTO JOGE ?? De Duitse bootbezitt­er Klaus sprong in het water om de vrouw te helpen.
FOTO JOGE De Duitse bootbezitt­er Klaus sprong in het water om de vrouw te helpen.
 ?? FOTO JOGE ?? De vensters van de kajuit werden door de explosie verbrijzel­d.
FOTO JOGE De vensters van de kajuit werden door de explosie verbrijzel­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium