Het Belang van Limburg

Anderlecht staat op uit de doden

Brusselaar­s geloven weer in een onmogelijk geachte titel

- Jürgen GERIL

Schrijf Anderlecht nooit af. Als iedereen denkt dat de Brusselaar­s knock-out zijn, krabbelen ze weer recht. In 2014 leidde een zege op Club Brugge hen nog naar een onmogelijk­e geachte titel en nu denkt iedereen met paars-wit bloed dat een gelijkaard­ig scenario is ingezet.

Riep Club Brugge onheil over zich af door Thomas Meunier de aftrap te laten geven? In 2014 scoorde de rechtsback op speeldag 7 van play-off 1 een owngoal waardoor Anderlecht met 0-1 won in Jan Breydel. Paars-wit naderde toen vanuit het niets tot op 1 punt van leider Standard en drie matchen later was het miraculeus kampioen.

Voltrekt dit wonder zich nu opnieuw? De vreugde in de Brusselse kleedkamer was immens. “De grote wijsgeren zeiden dat winnen hier onmogelijk was”, sneerde Hein Vanhaezebr­ouck naar de analisten. “Zij spraken over het zwakste Anderlecht ooit. Dat vond ik bij de haren getrokken. Ja, we slikten in december 5-0 in Brugge, maar ik win liever twee keer in de play-offs tegen hen.”

Hulp van bovenaf

Anderlecht leeft weer. Na de nederlaag op speeldag 1 tegen AA Gent telde RSCA nog 9 punten achterstan­d op Club en nooit maakte een team zo’n kloof nog goed. Maar kijk, plots staat paars-wit nog slechts twee punten in het krijt en speelt het nog twee keer thuis. “We zitten op koers voor de tweede plaats”, hield Hein alle druk weg. “Of er meer inzit, zal afhangen van Club Brugge zelf. Als zij nog drie keer winnen, pakken ze altijd de titel.” Wie er straks ook kampioen speelt: het zal niet op basis van punten, maar op basis van millimeter­s zijn. De videoref speelt zijn rol. Anderlecht stond op uit de doden en bracht van daar enkele vrienden mee. Teo liep buitenspel bij de 0-1, maar mocht scoren voor zijn overleden broer Tomasz. “Teo zal dat verdriet blijven meedragen, maar hij wou spelen.” Al kreeg Anderlecht niet alleen hulp van bovenaf. Trebel is zo’n baasje dat iedereen wil, Morioka beweegt in slow motion, maar is zo slim dat hij toch al zijn zesde goal maakte en wat gezegd van Lazar Markovic? What’s in a name. In de bijbel komt Lazarus ook terug uit zijn graf. De Serviër voetbalt soms echt alsof hij in zijn tuin staat te shotten. Wat doet zo’n man ook in België als Liverpool 25 miljoen voor hem betaalde? Voor Markovic lijkt ons niveau bij momenten te laag en dus kan hij het zich permittere­n om laconiek te voetballen. Eén geniale actie kan volstaan.

Van Holsbeeck

Tiens, Morioka en Markovic waren wintertran­sfers van Herman Van Holsbeeck. Als Anderlecht straks derde wordt, zal het de schuld van Van Holsbeeck zijn. Maar wat als ze kampioen worden? Zal het dan ook de fout van Herman zijn? “Zij die nu plots beweren dat we een goeie wintertran­sferperiod­e kenden, dwalen”, sprak Vanhaezebr­ouck nog. “We hadden veel plannen, maar er kwam niets van. Wat ik hier allemaal meemaakte: pfff. Maar als coach werk je met de jongens die er zijn en dat begint te lopen.”

Den bompa

Zelfs ‘bompa’ Deschacht speelde een dijk van een match. Wiens titel wordt het als Anderlecht alsnog de hoofdvogel afschiet? Die van Hein, die van Van Holsbeeck en Vanden Stock of toch al die van Marc Coucke? Die laatste zou liefst zelf een kampioenen­ploeg samenstell­en, maar de 20 miljoen van de Champions League gaat hij ook niet laten liggen. “Laten we nog niet over de titel praten”, besloot Vanhaezebr­ouck. “Dit kan ook een eendagsvli­eg geweest zijn. We naderden al eens tot op 3 punten van Club Brugge en daarna lieten we het weer afweten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium