Het Belang van Limburg

“Nu thuis zes op zes pakken” Het grote Genkse blunderboe­k: de hoofdrolsp­elers vertellen

- Erik DE GRUYTER

heid krijgen die ze al langer verdienen. Hoe ver ons dat brengt, zien we nog wel.”

Los zand

Een zichtbaar aangeslage­n Philippe Clement was vooral boos omwille van de slotfase. “Een groot deel van de match waren we minstens de evenknie van Standard. Maar het verschil in efficiënti­e was enorm. Terwijl wij sterk startten en via Samatta dé kans op 0-1 misten, vloog hun eerste schot in het midden van het doel binnen. Heel vreemd, ik moet de fase nog eens opnieuw bekijken. Daarna kregen we zowel voor als na de rust nog enkele hele goeie kansen. Maar terwijl we van dichtbij onbegrijpe­lijk misten, gaven we aan de overkant het ene cadeau

Niet alleen de zware 5-0 op zich kwam hard aan. Een aantal Genkse spelers waande zich op de koop toe gastacteur in een strip van Guust Flater. Een korte bloemlezin­g.

1.

MISSER VAN SAMATTA

In de openingsfa­se kreeg Genk dé eerste reuzekans. Op een knap aangesnede­n voorzet van Nastic knalde Samatta pal op doelman Ochoa.

“Alle credits voor de doelman”, zuchtte Samatta. “Hij had een uitstekend­e reflex in huis. Ik had niet het gevoel dat ik veel verkeerd na het andere.”

“Nog erger was dat we in de slotfase als los zand uit mekaar vielen. Het is de eerste keer sinds mijn komst in december dat ik dat hier deed bij de afwerking.” De Genkse spits kan al ruim een half jaar de weg naar de netten niet meer vinden. “Dat ik al zo lang droog sta, weegt op me. Maar ik ga er alles doen om weer mijn oude niveau te halen.”

2.

Philippe CLEMENT

VUKOVIC IN DE FOUT

Komt het nog wel goed tussen zie gebeuren. Ik verwacht de volgende dagen een reactie. Op training en tegen AA Gent. Het kan voor mij niet snel genoeg donderdag zijn, dit moeten we rechtzette­n voor onszelf en onze supporters.”

Forceren

Clement speelde in die slotfase alles of niets, bij 3-0 bracht hij nog spits Karelis voor verdediger Maehle.

“Eigenlijk bij 2-0, want Karelis stond klaar om in te vallen, toen die derde goal viel. Het doelsaldo speelt geen rol, als coach probeer je altijd nog iets te forceren. Daarom bracht ik ook al vrij vroeg Pozuelo en Ndongala, twee spelers die van de medische staf niet aan de wedstrijd mochten beginnen.” Danny Vukovic en Standard? Eerder dit seizoen incasseerd­e hij al een YouTube-goal op Sclessin en ook in de bekerfinal­e scoorde Emond uit een scherpe hoek. Gisteren verkeek de Genkse keeper zich compleet op een schot van Carcela, dat in het midden van zijn doel belandde.

“Ik verwachtte de bal links van mij. Maar plotseling werd het een zwabberbal. Nooit fijn voor een doelman, als je op die manier op het verkeerde been gezet wordt. We moeten dit zo snel mogelijk achter ons laten en zes op zes pakken tegen Gent en Charleroi, onze rechtstree­kse concurrent­en.”

3.

DUBBELE FLATER AIDOO

Bij de 2-0 kregen de Rouches uitvoerig assistenti­e van Aidoo, die

Europa

Clement hoopt donderdag wel iedereen fit aan de aftrap te krijgen tegen AA Gent. Zondag volgt dan al de volgende thuismatch tegen Charleroi, het is money time voor Genk, dat intussen naar plaats zes is afgezakt. Maar de kloof met AA Gent en Charleroi bedraagt respectiev­elijk amper één en twee punten.

“Alles is nog mogelijk, we staan nu voor twee duels met rechtstree­kse concurrent­en voor een Europees ticket”, zegt de Genkse coach. “Ik reken erop dat mijn spelers de volgende dagen rechtveren. We zullen spelen met zij die voor elke meter willen strijden en nog vol in onze doelstelli­ngen geloven.”

Het leek vandaag wel Kerstmis, we bleven maar cadeaus uitdelen. Het kan niet snel genoeg donderdag zijn, dit moeten we rechtzette­n voor onszelf en onze supporters

eerst balverlies leed en dan de bal ongewild in de voeten van Emond duwde. “Ik wilde m’n eerste flater goedmaken”, zuchtte de Ghanees. “Afschuweli­jk om zo’n goal te moeten slikken.”

4. POZO SCHIET NAAST OPEN DOEL

Net na de 2-0 kreeg Racing ook nog eens dé kans om zich weer in de partij te bikkelen. De koud ingevallen Pozuelo knalde echter onbegrijpe­lijk naast. De Spanjaard was zodanig onder de indruk van zijn monumental­e misser dat hij na afloop alle commentaar weigerde. In de catastrofa­le epiloog schreef Seck bij de 4-0 ook nog zijn naam bij in het Genkse blunderboe­k. Eentje om zo snel mogelijk dicht te slaan.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium