Het Belang van Limburg

Vingers kruisen voor De Haard

’s Werelds grootste voetbaltra­iner Sir Alex Ferguson getroffen door hersenbloe­ding

- Bart LAGAE

De Britse voetbalwer­eld kruist de vingers voor Sir Alex Ferguson. Vijf jaar na zijn pensioen als manager van Manchester United werd de 76-jarige Schot getroffen door een hersenbloe­ding. Ferguson, die geldt als de succesvols­te manager van Man U en misschien wel de hele wereld, werd met spoed geopereerd en wacht een moeizame revalidati­e.

Het was 26 mei 1999 en Bayern München leek op winst af te stevenen in de Champions Leaguefina­le in het Nou Camp van Barcelona. Manchester United moest het rooien zonder zijn middenveld­ers Roy Keane en Paul Scholes en slikte vroeg in de wedstrijd een vrijschopg­oal van Mario Basler. Maar in de blessureti­jd gebeurde het wonder: de ingevallen Teddy Sheringham bracht United langszij. Toen assistent Steve McClaren manager Alex Ferguson vroeg om zijn team klaar te zetten voor de verlenging­en, sprak die de legendaris­che woorden: “De wedstrijd is nog niet voorbij, Steve.”

En wat bleek: vier minuten in de blessureti­jd maakte een andere invaller, Ole Gunnar Solskjaer, er 2-1 van. Extra time zou voortaan Fergie time heten als Manchester United speelde. ’s Anderendaa­gs kwamen 500.000 mensen in Manchester op straat om de kampioenen van Europa welkom te heten. Dat jaar pakte United de treble – titel, beker en Champions League.

Sir Alex Ferguson gaat de geschieden­is in als de meest succesvoll­e trainer van ManU met – 38 prijzen, waarvan 13 titels en 4 Europese bekers, in 27 seizoenen. Een oogst die wellicht niemand hem ooit nog nadoet. Maar één van zijn strafste stunts als trainer was de Europabeke­rwinst met Aberdeen in 1983. In de kwartfinal­e versloeg hij Bayern München, in de halve finale Thor Waterschei en in de finale Real Madrid. Aberdeen is samen met Mechelen nog steeds de kleinste stad die zich op een Europese voetbalbek­er mag beroemen.

Vakbondsle­ider

Alex Ferguson werd in de oorlogsjar­en geboren in Glasgow en was in de jaren vijftig en zestig een verdienste­lijke aanvaller voor Dunfermlin­e en Rangers. Hij was een man van het volk en leidde als vakbondsle­ider stakingen in de havendokke­n van Glasgow. In het seizoen 1965-1966 werd hij topschutte­r van Schotland met 31 goals, wat hem een transfer opleverde naar de Rangers. Ook Engelse clubs trokken aan zijn mouw, maar Ferguson bleef zijn hele carrière zijn geboortela­nd trouw.

Zijn eerste job als trainer kreeg hij op zijn 32ste en hij verdiende er 40 pond per week mee. Hij maakte naam bij St. Mirren – de enige club die hem ooit zou ontslaan – en Aberdeen, dat hij ten koste van de giganten uit Glasgow naar drie titels, vier bekers en één Europese Beker der Bekerwinna­ars leidde. In NoordSchot­land is hij dus nog meer een legende dan in Noord-Engeland. Na een korte periode als bondscoach van Schotland ging hij in 1986 aan de slag bij Man United. De Red Devils waren in de jaren zestig een Europese topploeg met sterren als George Best en Bobby Charlton. Maar na het afscheid van Matt Busby was de topploeg in verval geraakt. United stond 19de in de stand toen Ferguson er trainer werd. De terugkeer naar de top verliep traag. In 1989 schreeuwde­n de fans om zijn ontslag. Maar in 1993 was het zo ver: de Fergie Babes – Scholes, Giggs, Neville, Beckham en co., genoemd naar de legendaris­che Busby Babes van de jaren zestig – schonken United de eerste titel in 26 jaar.

Woedeaanva­llen

Het zou het begin worden van een onwaarschi­jnlijke succesperi­ode, waarin Ferguson toptransfe­rs realiseerd­e als Eric Cantona en Cristiano Ronaldo. Hij maakte ook veel slechte beslissing­en in zijn carrière, maar steeds opnieuw knoopte hij aan met de successen. Ook na de Franse revolutie van Arsène Wenger bij Arsenal, ook na de intrede van Roman Abramovich bij Chelsea en ook na de verkoop van City aan sjeik Mansour. In de 27 seizoenen dat Ferguson bij United zat, versleet City veertien trainers, Chelsea achttien, Inter negentien en Real Madrid vierentwin­tig. Ferguson was een trainer van de oude stempel, maar beschikte over het zeldzame vermogen zich steeds opnieuw aan te passen aan nieuwe tijden. Legendaris­ch waren de verhalen over zijn woedeaanva­llen in de kleedkamer. Het leverde hem de bijnaam De Haardroger op. Refs, collega-trainers, journalist­en – Ferguson deelde hen in in “voor ons” en “tegen ons” en deinsde er niet voor terug mensen te intimidere­n.

Alleen winnen telde.

Ferguson bleef de prijzen aan elkaar rijgen, tot aan zijn pensioen in 2013 toe.

In 2002 wilde hij er op zijn zestigste de brui aan geven, maar hij liet zich ompraten. In 2013, hij was toen 71, was het echt gedaan. Romelu Lukaku verpestte met een hattrick voor West Brom zijn afscheidsm­atch, maar United werd toch mooi kampioen.

In de 27 seizoenen dat Ferguson bij United zat, versleet City 14 trainers, Chelsea 18, Inter 19 en Real Madrid 24

Keerzijde

De keerzijde van Fergusons succes was dat hij United nooit echt klaar heeft gemaakt voor de periode zonder hem. Het team dat hem in 2013 de titel had geschonken – met Rio Ferdinand, Nemanja Vidic en Robin van Persie – liep op zijn laatste benen. Zijn zelfgekoze­n opvolger David Moyes – ook weer een Schot – was niet opgewassen tegen de taak. En eigenlijk kan je dat ook zeggen van diens opvolgers Louis van Gaal en José Mourinho. Ze wonnen wel bekers, maar konden zich in de competitie niet meer meten met Chelsea en City. De laatste jaren woonde Ferguson bijna alle thuiswedst­rijden van

United bij van in de tribune, als een gigant die zijn schaduw bleef werpen over zijn opvolgers. Toen Arsène Wenger vorige week voor het laatst op bezoek was, gaf zijn oude rivaal Ferguson hem een attentie. Paardenren­nen en wijn zijn andere passies, maar het voetbal bleef zijn eerste liefde.

Toen Ferguson in 2013 met pensioen ging, schreven de Britse kranten dat voetbal zonder Ferguson was “zoals Trafalgar Square zonder Nelson, zoals tonic zonder gin”. Nu Nelson in het ziekenhuis is opgenomen, houdt heel Trafalgar Square de vingers gekruist.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium