Het Belang van Limburg

Perfect weekend dankzij Viviani

Quick Step Floors wint nu ook (voorlopig) alles in de Giro

- Van onze verslaggev­er Jan-Pieter DE VLIEGER in Eilat

Quick Step Floors wint na het voorjaar voorlopig ook alles in de Giro: twee keer gesprint, twee keer gewonnen met Elia Viviani (29). De Italiaan kwam vorig jaar ‘bij toeval’ bij de ploeg, als sprinter voor ‘het tweede programma’. Sindsdien heeft hij in zijn eentje meer koersen gewonnen dan Mark Cavendish, Marcel Kittel en André Greipel samen.

“Si, si! Porco Dio!” Ricardo Scheidecke­r, developmen­t director bij Quick Step Floors, keek niet op een krachtterm meer of minder toen Elia Viviani in Eilat de etappe won. Twee op twee voor Quick Step Floors, nadat Viviani een dag eerder ook al had gewonnen in Tel Aviv. Giro-organisato­r RCS, duidelijk in een geïnspiree­rde bui, doopte de Italiaan in de officiële communicat­ie meteen om tot ‘Telavivian­i.’ Gisteren in Eilat had Viviani net zo goed kunnen verliezen. Hij voelde zich niet goed in het begin van de wedstrijd, zijn vaste leadout Fabio Sabatini reed lek voor de finale en helemaal op het einde duwde Sam Bennett hem ook nog bijna in de hekken. “Als ik niet had gewonnen, zou ik altijd een klacht hebben ingediend”, aldus Viviani. “Vorig jaar heb ik op die manier nog het Europees Kampioensc­hap verloren.”” Viviani moest door het manoeuvre van Bennett even in de remmen, maar hij accelereer­de meteen opnieuw en sprintte alsnog naar de overwinnin­g.

Een demonstrat­ie van zijn overmacht in een Giro zonder veel topsprinte­rs. Op de persconfer­entie na afloop kwam de vraag meteen: “Ben je op dit moment de beste sprinter van de wereld?” Viviani bewees dat hij behalve rechtdoor sprinten ook heel goed rond de pot kan draaien: “Ik kijk niet naar mijn concurrent­en. Maar in het verleden heb ik de allerbeste­n al geklopt. Het gaat dus de goede kant uit.”

Gisteren haalde de Italiaan volgens data die Velon openbaarde een topsnelhei­d van 64,9 kilometer per uur, met een maximaal vermogen van 1.443 watt. Marcel Kittel of Mark Cavendish zullen echt nog wel wat harder op de pedalen trappen, maar Viviani is momenteel dus met voorsprong de meest performant­e sprinter van het seizoen. Hij zit nu aan negen overwinnin­gen. Van alle WorldTour-renners doet alleen Alejandro Valverde even goed.

Slimme Lefevere

En zeggen dat Viviani vorig jaar aangetrokk­en werd als sprinter voor het ‘tweede programma’, achter Fernando Gaviria. Die transfer kwam nogal bijzonder tot stand. Een beetje zoals in de sprint gisteren vielen pas helemaal op het einde alle puzzelstuk­jes in elkaar. Viviani wilde weg bij Team

Sky toen hij hoorde dat Chris Froome de Giro zou rijden. Hij stond heel dicht bij UAE, zou voor hen zelfs al de Vuelta rijden, maar plots kwam Alexander Kristoff op de markt en toen verloor UAE-manager Giuseppe Saronni in één keer alle interesse in Viviani. Ondertusse­n wilde Team Sky graag Quick Step-renner David de la Cruz en toen zag Patrick Lefevere een opportunit­eit: de la Cruz naar Sky, Viviani naar Quick Step.

Lefevere geldt als één van de slimste managers op de transferma­rkt. Dat bewijst hij met de transfer van Viviani, maar meer nog door Michael Mørkøv erbij te halen als lead-out. In december werden Viviani, Mørkøv en ook Sabatini al aan elkaar gekoppeld op stage. Ze reden nadien samen in de Tour Down Under, Abu Dhabi en de Ronde van Romandië. Maar het doel was altijd om uiteindeli­jk te scoren in de Giro. Met twee ritoverwin­ningen op twee is het hoofdstuk Israël al een groot succes. Het ultieme doel is nu om straks in Rome ook de paarse puntentrui te pakken, de zogenaamde maglia ciclamino. Michael Mørkøv lijkt er niet aan te twijfelen dat die missie zal slagen: “Elia heeft een enorme stap vooruit gezet. Hij verteerde de overgang naar

Quick Step buitengewo­on goed.

Hij is op dit moment gewoon één van de beste sprinters ter wereld.”

Ik de beste sprinter ter wereld? Het gaat de goede kant uit, ja

Elia VIVIANI Quick Step Floors

 ?? Foto HBVL ?? Bennett duwde Viviani nog bijna in de hekken.
Foto HBVL Bennett duwde Viviani nog bijna in de hekken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium