Het Belang van Limburg

“Probeer al heel voorjaar voor hem te winnen”

Van Avermaet draagt eindzege op aan overleden sponsor Rihs

- Van onze verslaggev­er Bram VANDECAPEL­LE in Leeds

Wat Greg Van Avermaet en BMC in het voorjaar niet konden, lukte op de slotdag van de Ronde van Yorkshire wel: De koers winnen en de wedstrijd in handen nemen. De ritzege zat er niet in, maar BMC loosde leider Magnus Cort Nielsen onderweg en de eindzege was een feit. “Dit is echt een zege van de ploeg. Een zege voor onze overleden sponsor Andy Rihs. Ik probeer al weken voor hem te winnen. Vandaag trek ik naar zijn begrafenis.”

BSC Young Boys Bern kroonde zich vorig week na 32 jaar wachten tot Zwitsers voetbalkam­pioen. Een mooi eerbetoon aan de hun op 18 april overleden geldschiet­er Andy Rihs. De Zwitser wordt vandaag in Zürich begraven in het bijzijn van Greg Van Avermaet. Uit dank voor de acht jaar sponsoring neemt de Olympische kampioen als eerbetoon de eindzege in de Ronde van Yorkshire mee. “Ik probeerde al een heel voorjaar te winnen en die klassieke zege aan hem op te dragen. Het lukte maar niet. De laatste keer dat ik hem hoorde was via de telefoon na Parijs-Roubaix. Aan zijn stem hoorde ik toen al dat zijn stem zeer zwak was. Ik had hem graag nog een laatste zege gegeven, maar dat lukte pas hier, toen hij al weg was.”

Na zijn hulde aan Rihs, benadrukte Van Avermaet tot drie keer toe dat zijn eindzege een overwinnin­g was van de ploeg: “Soms win je een koers op je eentje, maar dit was een zege van de ploeg.” Voor de slotrit was BMC maar met vijf renners gestart, maar ze hoorden allen bij de beste tien renners in de etappe over meer dan drieduizen­d hoogtemete­rs. Bookwalter sprong mee in een gevaarlijk­e vlucht met ook onze jonge land- genoot Steff Cras.

Toen bleek dat Astana die groep niet kon terughalen, versnelde de BMC-trein op vijftig kilometer van de meet op een van de vele steile hellingen. Leider Magnus Cort Nielsen kraakte en kon door het tempo van een zeer sterke Nathan Van Hooydonck, Patrick Bevin en Danilo Wyss niet meer terugkeren. Ook titelverde­diger Serge Pauwels besefte dat aandringen weinig zin had en nam vrede met de derde plaats in de eindstand.

Spielerei

Voor de ritzege was de Fransman Stephane Rosetto die met een solovlucht van 117 km een Thomas De Gendt’je deed, buiten schot, maar aan de tweede plaats in Leeds had Van Avermaet voldoende om de eindzege te pakken. “Ik had hier graag een ritzege gepakt, maar werd twee keer tweede. De eindzege maakt veel goed. Ik plaats dit in dezelfde categorie als de eindzege in de Ronde van Luxemburg vorig jaar.” In Luxemburg was BMC vorig jaar de enige aanwezige WorldTour-ploeg. In Yorkshire tekenden er zes topploegen present. Toch moet gezegd dat het deelnemers­veld niet uitermate sterk was. “Het was ideaal om weer in competitie te komen. Het was een beetje koersen zoals bij de jeugd: ongecontro­leerd en goed voor het vertrouwen. Als je doortrok lag de helft van het peloton eraf. Plaats je diezelfde inspanning in een WorldTour-koers, is er amper twee man gelost.” Ondanks die eindzege beschikt Van Avermaet duidelijk nog niet over zijn beste vorm, logisch na een rustpauze van vijf dagen gevolgd door amper tien dagen training. Dit was spielerei en goed voor het vertrouwen na het voorjaar zonder zege. Wat volgt is wel echte business. “De Tour is mijn grote doel van de komende maanden. De eerste tien dagen zijn echt iets voor mij. De Mûr de Bretagne is in een peloton als dat van de Tour misschien iets te zwaar, maar er zitten een paar schone tussenritt­en bij.”

 ?? Foto HBVL ?? Greg Van Avermaet: “Ik had hier graag een ritzege gepakt, maar werd twee keer tweede. De eindzege maakt veel goed..”
Foto HBVL Greg Van Avermaet: “Ik had hier graag een ritzege gepakt, maar werd twee keer tweede. De eindzege maakt veel goed..”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium