Het Belang van Limburg

“In Parijs is veel mogelijk”

Pakt vierde WTAtitel in Rabat

- Paul DE KEYSER

Elise Mertens (22), die gisteren in Madrid Alison Van Uytvanck versloeg in de eerste ronde, veroverde daags voordien in het Marokkaans­e Rabat haar vierde WTA-titel. De derde van dit seizoen. Een “hattrick” die de Hamontse vandaag naar de zestiende plaats loodst op de wereldrank­ing. “Ze wordt een vaste waarde bij de top 15. Of nog hoger”, is topcoach Wim Fissette onder de indruk.

“Mijn gravelseiz­oen kan niet meer stuk”, triomfeerd­e Elise Mertens, nadat ze zaterdag de Australisc­he Ajla Tomljanovi­c (WTA 96) had geklopt in de finale van het 250.000 dollar tornooi in Rabat: 6-2, 7-6 (7/4). Daarmee bleef de Limburgse uit Hamont deze lente ongeslagen op gravel, twaalf matchen op rij. “Ik speel bijna op automatisc­he piloot”, grinnikte ze. “Ook in Marokko haalde ik constant een zeer mooi niveau. Een niveau dat ik hoop vast te houden tot het einde van het gravelseiz­oen. Dit luik van mijn campagne kan niet meer stuk.” De apotheose moet echter nog komen met Roland Garros, dat over een kleine drie weken begint. Vorig jaar sneuvelde ze er in de derde ronde. Afgaande op de jongste weken moet dat straks nog beter kunnen als de lottrekkin­g haar geen parten speelt. Of moeten we de euforie temperen? In Rabat trof Mertens op weg naar de overwinnin­g geen enkele speelster uit de top 50. Iets wat voordien evenmin het geval was in Lugano.

Roland Garros

“Is dat dan haar probleem?”, protesteer­t haar gouwgenoot Wim Fissette, coach van Angelique Kerber. “Niet alleen heeft Elise al die partijen effectief gewonnen, ze deed dat bovendien op een ongeloofli­jk overtuigen­de manier. Het klopt dat ze geen toppers hoefde te verslaan, maar maakt dat haar succes minderwaar­dig? Absoluut niet dus, omdat ze zelf op topniveau acteerde. Voor een speelster van amper 22 is dit echt indrukwekk­end. (glimlacht) Zo echt op zijn Belgisch. Heel rustig en bedaard. Hard werken, voortduren­d op zoek om nog beter te worden. Het zijn kleine WTA-tornooien die ze won, dat klopt, maar vergeet toch haar halve finale van de Australian Open niet. En dat was géén klein tornooi, hé! Zoals ik haar ken blijft ze razend ambitieus en neemt ze de successen van de jongste weken mee naar Roland Garros, waar veel mogelijk is. Elise heeft nog veel jaren voor de boeg. Het moét nu niet. Bovendien zijn er weinig toppers die echt graag op gravel spelen. Het lijkt me voor haar een ideale combinatie om vol vertrouwen naar Parijs te trekken.”

Wim Fissette kijkt ook verder. “Ik ben inderdaad benieuwd wat de komende maanden haar zullen brengen. Mertens is immers één van de weinige speelsters die perfect uit de voeten kunnen op alle ondergrond. Hardcourt, gravel én gras. Ze kan een heel jaar scoren. Eerlijk, ik zie in haar een gevestigde waarde voor de top 15. En waarom zou de weg naar de top 10 niet open

liggen?”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Elise Mertens, al twaalf matchen ongeslagen op gravel: “Ik speel bijna op automatisc­he piloot.”
FOTO PHOTO NEWS Elise Mertens, al twaalf matchen ongeslagen op gravel: “Ik speel bijna op automatisc­he piloot.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium