Het Belang van Limburg

ALONSO MOET EN MAG WINNEN

-

Voor de algemene overwinnin­g wordt het Super Season niet super, dat heeft Spa duidelijk gemaakt. Zoals verwacht zijn de niet-hybride privé-teams kansloos tegen Toyota, de enige deelnemer in de topklasse. Toyota moet, mag en zal winnen, dat heeft de organisato­r duidelijk laten verstaan. Ook tussen de twee Toyota’s moeten we geen hevige strijd verwachten. Het Japanse merk is als de dood voor een Red Bull-scenario (Daniel Ricciardo en Max Verstappen die elkaar torpedeerd­en in Bakoe) en bevriest de posities als het spannend dreigt te worden. Zakelijk gezien begrijpeli­jk, maar jammer voor de toeschouwe­r die een race wil zien.

In Spa was de Toyota nummer 7, met Mike Conway, Kamui Kobayashi en Jose Maria Lopez, de snelste. In de kwalificat­ies klopte Conway Alonso met bijna een halve seconde verschil, maar hij moest vanuit de pitlane vertrekken wegens een inbreuk met de benzinetoe­voer. De 7 kwam in de slotfase weer in het spoor van de 8, mede dankzij een safety-car. Conway was opnieuw sneller dan Alonso, maar Toyota riep de Brit binnen en hield hem daar tien seconden langer aan de box. Conway kwam opnieuw terug onder de achtervleu­gel van Alonso, maar mocht niet aanvallen.

“De afspraak was dat we na de laatste pitstop de posities zouden bevriezen”, aldus teamhoofd Pascal Vasselon.

Alonso na 5 jaar

Zo kreeg de race zijn publicitai­r interessan­tste winnaar. Alonso was vooral blij dat hij een einde had gemaakt aan vijf jaar zonder overwinnin­g; de GP van Spanje in 2013 met Ferrari was zijn vorige zege.

Alonso: “Dit was een fantastisc­h debuut in uithouding­sraces. Maar Kazuki en Sébastien hebben het makkelijke­r gemaakt voor mij. Ik heb ze gezegd: ‘dit podium voelt zo goed aan, dat ik er de hele nacht wil blijven. Kom me morgen maar oppikken’. We hebben niet voor de snelste, maar voor een veiligere aanpak gekozen, en die hebben we tot in de perfectie uitgevoerd.”

Ford bij GT’s

Bij de GT’s ging de zege naar de Ford GT van Olivier Pla, Stefan Mucke en Billy Johnson. Pla ging

pas in de slotfase voorbij de Porsche van Richard Lietz. De andere Ford ging vroeg in de race zwaar van de baan in de Raidillon, maar bestuurder Harry Tincknell kwam met de schrik vrij.

Maassen wint in Porsche Cup -

In het voorprogra­mma van het WK ging het seizoen van de Porsche Cup Benelux van start. De eerste leider is Ayhancan Güven, die de eerste race won en tweede werd in de tweede. Die werd gewonnen door de Lanakense Nederlande­r Xavier Maassen (vijfde in race 1). Hasselaar Glenn Van Parijs werd tweede en vierde, Dylan Derdaele vierde en vijfde.

Het is zo leuk op het podium, dat ik hier de hele nacht wil blijven. Kom mij morgenvroe­g maar oppikken Fernando ALONSO had 5 jaar niet meer gewonnen

 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Mike Conway was sneller, maar Toyota liet de zege aan Fernando Alonso, Kazuki Nakajima en Sébastien Buemi.
Foto PHOTO NEWS Mike Conway was sneller, maar Toyota liet de zege aan Fernando Alonso, Kazuki Nakajima en Sébastien Buemi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium