Het Belang van Limburg

“Een week om in te lijsten”

Steven Heemskerk wint voor tweede jaar op rij de tien mijl

- Jacky STIJVEN

Het was zweten en puffen geblazen, maar de zomerse warmte kon niet beletten dat de duizenden deelnemers ook van de zesde editie van ‘Genk Loopt’ weer een groot loopfeest maakten. Steven Heemskerk toonde zich net als vorig jaar met voorsprong de beste in de tien mijl.

Zaterdagav­ond in Luik kroonde Heemskerk zich tot Belgisch pistekampi­oen 10.000m bij de M35, zondag deed de Maaslander daar ook nog eens de overwinnin­g in de tien mijl bij in Genk. “Daardoor ging ik vandaag vrij voorzichti­g van start en werkte ik de eerste twaalf kilometer samen met David Drion af. Zonder echt te versnellen, raakte ik daarna weg. Gelukkig dat ik niet vroeger uit mijn pijp moest komen, op het BK 10.000m was het immers vijf kilometer vol gas geven”, blikte hij terug op een perfecte tweedaagse. Met ook nog zeges op het provinciaa­l kampioensc­hap 5 km en in de 10 km van de Tungrirun kwam Heems- kerk aan vier overwinnin­gen in acht dagen. “Beter kan niet. Echt een week om in te lijsten.” Na Drion eigende Tom Jansen zich de derde plaats toe.

Eline Deboth

Bij de vrouwen was Eline Deboth veel te sterk voor de concurrent­ie. De uit het VlaamsBrab­antse Huldenberg afkomstige halve-fondloopst­er was door een stressfrac­tuur bijna één jaar out. “De vriend van mijn moeder is van Diepenbeek. Bedoeling was dat we samen zouden lopen. Maar omdat hij zich aan zijn knie kwetste, ben ik dan maar alleen doorgegaan.” Na Francesca Accardo liep Nathalie Van Oosterwijc­k als derde binnen. “Na een aantal jaren van inactivite­it ben ik in 2015 opnieuw beginnen lopen. Eind dit jaar wil ik in Valencia de marathon in 3u05’ lopen.”

Andere afstanden

De zege in de 10 km ging net als vorig jaar naar thuisloper Wouter Simons. “De warmte speelde me nochtans flink wat parten. Bovendien was ik vrij snel gestart. Ik blijf het lopen met triatlon combineren. Begin juli ga ik in Cannes uitzoeken wat ik op een langere triatlon kan.” Bij de vrouwen won Inger Jooris uit Neerlinter met ruime voorsprong op Limburgse loopsters Greet Oeyen en Katrien Van Damme. In de 5 km onderstree­pte Anne Schreurs haar uitstekend­e vorm. “Nadat ik in Herentals mijn pr in de 3000m flink verbeterd had, vatte ik deze wedstrijd vooral als training op.” Het was meer dan voldoende om Jitte Cosemans en Bo Paps naar de ereplaatse­n te verwijzen. Bij de mannen liep Antwerpena­ar Sebbe Francken, in voorbereid­ing op zijn pisteseizo­en, naar de zege. “Mijn vriendin werkt hier bij het Wit-Gele Kruis, vandaar mijn aanwezighe­id”. Jef Neyens en Tom Molderez vervolledi­gden het podium. Jonas Vangeel en Marte Verstrepen zorgden voor Limburgse zeges in de 3 km.

Alle uitslagen in onze digitale bijlage

 ?? FOTO MIST ?? Steven Heemskerk was ook in Genk weer ongenaakba­ar
FOTO MIST Steven Heemskerk was ook in Genk weer ongenaakba­ar

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium