Het Belang van Limburg

Stelling van één miljoen euro

Schachtbok be-Mine wordt grondig gerenoveer­d

- Zahra BOUFKER/Roger VANHOUDT

Twee maanden is gewerkt aan de stelling rond de schachtbok op be-Mine in Beringen. Die alleen al kostte liefst een miljoen euro, en dan moet de renovatie van de schachtbok nog beginnen. Al het beton errond wordt verwijderd en tegen mei volgend jaar moet alles klaar zijn. In totaal kost de hele operatie aan de schachtbok 2,3 miljoen euro.

Koen Nulens, directeur bij be-Mine in Beringen, kondigt het einde van de opbouw van de stelling rond de schachtbok aan: “We zijn nu zo’n twee maanden bezig om de stelling op te bouwen. De kostprijs omvat zowel de werkuren voor de opbouw als het materiaal dat we hiervoor hebben moeten huren. De stelling is goed voor een volume van liefst 45.000 m3. In mei 2019 zou de hele restaurati­e klaar moeten zijn. De werken aan de schachtbok kosten in totaal 2,3 miljoen euro.”

De stelling is nodig om de schachtbok te renoveren. “We zijn als eigenaar van dit monument verplicht om dit erfgoed in stand te houden”, vervolgt Nulens. “We hebben voor de hele site van be-Mine 45 miljoen euro uitgetrokk­en. Hiervan moeten we nog voor 19 miljoen werken uitvoeren. De kolenwasse­rij, de derde fase van de losvloer, de watertoren, het sociale gebouw en andere kleine monumenten komen nog aan de beurt. Voor dit jaar is de schachtbok het grootste project dat we uitvoeren. Het beton rond de stalen constructi­e wordt helemaal weggehaald. Dat heeft vandaag geen functie en werd destijds rond de stalen schachtbok gezet om corrosie tegen te gaan en zo spaarde men ook schilderwe­rken uit. De schachtbok zal in een grijstint herschilde­rd worden.”

Bernard Lambert

Op de schachtbok is een groot doek aangebrach­t met een tekening van de twee schachten als eerbetoon aan architect Bernard Lambert die vorig jaar op 3 oktober overleed. “Bernard was medeoprich­ter van Koplamp Architecte­n en was sinds het begin in 2004 betrokken bij de restaurati­e van de gebouwen op be-Mine. Hij heeft ons altijd zeer goed begeleid. Voor het financiële luik hebben we afspraken met Vlaanderen in het kader van de publiek-private samenwerki­ng. Tachtig procent van de gelden wordt gesubsidie­erd. Wat betreft de stelling: we zitten nu in een tweede fase waarin er een folie over de stelling wordt getrokken. Hierdoor wordt de stelling stabiel gemaakt en dan gekeurd”, besluit directeur Nulens.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Tegen mei volgend jaar moet de hele renovatie afgerond zijn.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Tegen mei volgend jaar moet de hele renovatie afgerond zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium