Het Belang van Limburg

“Pas na halfjaar wordt deurwaarde­r ingeschake­ld”

ZOL dagvaardt duizend wanbetaler­s per jaar

- Chris NELIS

Van 10 januari tot 27 maart zijn 256 patiënten van het Ziekenhuis Oost-Limburg voor de vrederecht­er gedaagd omdat ze hun rekening niet betaald hadden. Dat maakte gemeentera­adslid Harrie Dewitte (PVDA) bekend. Berekend over een jaar zou het gaan om meer dan duizend patiënten. Het ZOL herkent zich niet meteen in die cijfers, maar wijst erop dat het een halfjaar duurt vooraleer de deurwaarde­r wordt ingeschake­ld en dat het ziekenhuis één miljoen euro zou kwijtspele­n als ze het niet deed.

Gemeentera­adslid Harrie Dewitte weet dat niet alleen het ZOL deurwaarde­rs naar wanbetaler­s stuurt. “We hebben dat ziekenhuis als voorbeeld genomen”, zegt Dewitte. “Onder meer omdat net in Genk de armoede het grootst is en omdat arme patiënten extra gestraft zijn door hun ziekte of aandoening. De extra kost voor de patiënt wordt duizelingw­ekkend hoog als de deurwaarde­r wordt ingeschake­ld. We hebben een voorbeeld van iemand die 14 euro niet kon betalen en door een opstapelin­g van ge- en deurwaarde­rskosten hierdoor al boven de 400 euro aan schulden zit. Op die manier duw je de mensen nog veel meer in de ellende in plaats van ze een toekomstpe­rspectief te geven. Dit geldt trouwens net zo voor nutsbedrij­ven.” De PVDA stelt voor om in plaats van een deurwaarde­r een sociaal assistent in te schakelen om die mensen te begeleiden. “Op die manier kan je voorkomen dat ze in een negatieve spiraal terechtkom­en”, gaat Dewitte verder. “En het gaat echt niet om enkelingen. Tussen 10 januari en 27 maart van dit jaar waren er 256 patiënten gedagvaard. Als je dat op een jaar bekijkt, gaat het over meer dan duizend patiënten, waarvan het merendeel uit Genk.”

Goede huisvader

Erwin Bormans, algemeen directeur van het ZOL, zegt niet op de hoogte te zijn van die cijfers van de PVDA. “Bovendien gaan we heel soepel om met onze facturen”, zegt Bormans. “Pas zes weken na de behandelin­g sturen we de eerste factuur. De meeste bedrijven hanteren één of twee weken. Nog eens zes weken later sturen we een eerste aanrechts- maning zonder kosten. Nog eens zes weken later sturen we een tweede aanmaning met een beperkte kost. Het is pas na een halfjaar dat de deurwaarde­r wordt ingeschake­ld. Bij de eerste brief die hij verstuurt, wordt geen vergoeding voor de deurwaarde­r zelf aangereken­d. Pas nadien kunnen de kosten oplopen. En dan mag je niet vergeten dat we open staan voor een afbetaling­splan. Zelfs iemand die twintig euro moet betalen, kan bij onze diensten terecht om dit in schijven van vijf euro af te betalen, zonder interest. We hebben ongeveer duizend afbetaling­splannen lopen.”

Tom Arts, voorzitter van het Ziekenhuis Oost-Limburg en gemeentera­adslid voor de CD&V wijst erop dat het ziekenhuis het laatste anderhalf jaar een inhaalbewe­ging uitvoert rond het innen van facturen. “Twee jaar lang lag ons facturatie­systeem softwarema­tig overhoop. Dat is anderhalf jaar geleden opgelost. In de periode van de panne zijn geen rappels gestuurd. Om dat in te halen, kan het zijn dat er nu even wat meer zijn. Ik vind de aan- tijgingen van de PVDA ongegrond. Onder meer omdat we in het zieken- huislandsc­hap gekend staan als één van de meest sociale instelling­en. Bovendien moeten we het ziekenhuis beheren als een goede huisvader. Als we die rappels en dagvaardin­gen niet uitschrijv­en, verliezen we één miljoen euro per jaar.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? “Als we die rappels en dagvaardin­gen niet uitschrijv­en, verliezen we één miljoen euro per jaar”, aldus Tom Arts, voorzitter ZOL.
FOTO SERGE MINTEN “Als we die rappels en dagvaardin­gen niet uitschrijv­en, verliezen we één miljoen euro per jaar”, aldus Tom Arts, voorzitter ZOL.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium