Het Belang van Limburg

“Kan niet wachten om terug te keren”

Vroedvrouw Anne WoutersCuy­pers onderbreek­t pensioen voor geboorte kleinkind

- Zahra BOUFKER/Roger VANHOUDT

Vroedvrouw Anne Wouters-Cuypers (62), die ook eerste schepen is in Beringen, gooit na veertig jaar de handdoek in de ring. In oktober keert ze eenmalig terug naar het verloskwar­tier in het ZOL in Genk om te helpen bij de geboorte van haar derde kleinkind. “In die 40 jaar heb ik meer dan 13.000 baby’s op de wereld gebracht”, zegt Anne.

Eerste schepen Anne WoutersCuy­pers (CD&V) uit Beringen gaat na veertig jaar gewerkt te hebben als vroedvrouw in het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk met pensioen. Eigenlijk wilde ze tuinarchit­ecte worden, maar dat was destijds geen vanzelfspr­ekende studierich­ting. “Het was ofwel de zorg ofwel het onderwijs. En omdat ik veel nichten had met ervaring in de zorg ben ik op die kar gesprongen. Ik ga mijn job in het ziekenhuis enorm missen. Ik ben al maanden bezig om afscheid te nemen. De laatste week was moeilijk. Omdat ik tot het besef kwam dat ik voor de laatste keer een bevalling zou meemaken.”

Empathie

“Als vroedvrouw ben je altijd met mensen bezig en moet je voldoende empatisch zijn”, legt ze uit. “Wat pijnlijk is voor de een is soms helemaal niet pijnlijk voor een ander. Vaak was het voor vrouwen die voor de eerste keer moesten bevallen en nog niet wisten hoe de bevalling zou verlopen het moeilijkst. Ik weet nog dat er een vrouw uitgeteld was omdat ze elk uur naar het ziekenhuis kwam. Ze voelde iedere keer iets en dacht dat het zover was. Ik heb haar naar huis gestuurd en gezegd dat ze pas moest terugkomen als ze de nood voelde om in een handgeknoo­pt tapijt te knijpen en alle knopen eruit te halen. Toen ze later terugkwam, is de bevalling heel vlot verlopen.”

Taalbarriè­re

“Dagelijks hebben we 25 bevallinge­n in het ZOL in Genk. Die vinden plaats in zeven verloskame­rs. Er zijn dagen dat we een extra kamer moeten zoeken omwille van plaatsgebr­ek”, zegt Anne. “We zijn op weekdagen met drie vroedvrouw­en en in het weekend met twee. Dit wil zeggen dat we vaak van de ene bevalling naar de andere moeten lopen. Door de jaren heen zijn we erop getraind om, op een kwartier na, te kunnen zien aan de vrouw wanneer ze exact gaat bevallen. Op die manier organiseer­den we met het team de bevallinge­n. Veertig jaar geleden waren er zeven vroedvrouw­en in ons ziekenhuis, nu zijn we met tachtig.”

Toen we een vrouw niet uitgelegd kregen hoe ze moest persen, ben ik langs haar in bed gaan liggen en heb ik het voorgedaan Anne WOUTERS-CUYPERS Vroedvrouw

Heel wat vrouwen die in het ZOL bevallen, zijn van een andere etniciteit. “Vroeger waren dat vooral Polen, Marokkanen, Italianen en Turken. Maar tegenwoord­ig komt heel de wereld bij ons bevallen. De taal vormde vaak een barrière. Tegenwoord­ig hebben we in het ziekenhuis een tolkendien­st, maar ik vond dat niet altijd praktisch. Tijd speelt vaak een rol tijdens de beval- ling. Als je dan nog moet wachten op die vertaling”, zucht ze. “Ik weet nog dat een vrouw de verkeerde perstechni­ek gebruikte, maar we kregen haar dat niet uitgelegd. Toen ben ik langs haar in bed gaan liggen en heb ik haar voorgedaan hoe het moest. Daarna volgde de baby snel”, lacht Anne.

Luka

“Het allerleuks­te moment in heel mijn loopbaan was de bevalling van mijn kleinzoon Luka (2). Dat je als oma je kleinkind zelf op de wereld kan zetten, is geweldig en heel speciaal”, vertelt ze glunderend. “Mijn eerste kleindocht­er Ode (3) is met een keizersned­e geboren. In oktober verwachten we ons derde kleinkind. Omdat ik nu op pensioen ben, heb ik van de gynaecoloo­g de toestemmin­g gekregen om ook die bevalling te doen. Ik kan eerlijk gezegd niet meer wachten om terug te gaan naar mijn tweede thuis!”

Anne kan uren blijven vertellen over haar loopbaan als vroedvrouw. “Ik zou nog kunnen overwegen om een boek te schrijven. Ik heb wel duizenden anekdotes om te vertellen”, vertelt ze enthousias­t. Maar voor ze zich op een carrière als schrijfste­r stort, focust ze zich voorlopig op de politiek.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Anne Wouters-Cuypers, hier samen met Yigit Soylo, heeft meer dan 13.000 baby’s op de wereld gebracht.
FOTO RAYMOND LEMMENS Anne Wouters-Cuypers, hier samen met Yigit Soylo, heeft meer dan 13.000 baby’s op de wereld gebracht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium