Het Belang van Limburg

“Radioconta­cten krijgen hier eindelijk een gezicht”

Zendamateu­rs verzamelen voor congres

- Geert VAN BAELEN

Buitenstaa­nders zien een zendamateu­r vaak als een eenzaat die op zijn zolderkame­rtje in een wolk van ruis contact zoekt met een eenzame ziel aan de andere kant van de wereld. Dit beeld klopt niet, zo bleek afgelopen zaterdag in het Neerpeltse Dommelhof waar de Koninklijk­e Unie van de Belgische Zendamateu­rs (UBA) een congres hield. Radioamate­urs uit heel het land netwerkten en brachten elkaar op de hoogte van nieuwe technieken.

De grootste voldoening krijg je als je verbinding kan maken vanuit een locatie waar geen andere radioamate­urs actief zijn. Dat voelt als een vlag planten op de maan

Marc COSEMANS Voorzitter Radioamate­urs

Noord-Oost-Limburg

Verkijk je niet op het woord amateur, want in dit geval betekent het: liefhebber die de nodige vergunning­en op zak moet hebben om bepaalde frequentie­s en vermogens te gebruiken. De UBA telt een 3.000-tal leden. “Op mijn dertiende ben ik begonnen als radioamate­ur, ik kreeg de microbe van mijn vader”, lacht de 52-jarige Lommelaar Marc Cosemans (roepnaam: ON6CC), voorzitter van de Radioamate­urs NoordOost-Limburg, de lokale afdeling die het congres voor de eerste keer in dertig jaar terug organiseer­t. “De grootste voldoening krijg je als je een gebied kan activeren: een verbinding maken vanuit een locatie of zelfs een land waar geen andere radioamate­urs actief zijn. Zelf ben ik in heel wat Afrikaanse landen geweest. Een hoogtepunt was toch een expeditie in 2011 naar Rockall, een onbewoond rotseiland­je in de Atlantisch­e Oceaan tussen Schotland en IJsland. Het was een eeuwigheid geleden dat er iemand verbinding had gemaakt. Het heeft ons bloed, zweet en tranen gekost, maar uiteindeli­jk is het gelukt om het een paar dagen te activeren. Met touwen hebben we ons naar boven moeten werken. Het voelde als een vlag planten op de maan.” Is het niet een beetje een gekke hobby in tijden van sociale media? “Australië is inderdaad een paar telefoonto­etsen verwijderd. Maar voor ons is het juist de uitdaging om met zelfgeknut­selde middelen contact te maken met Australië. De inhoud van die communicat­ie is vaak ook louter functionee­l. Het merendeel gebeurt bij mij zelfs in Morse.”

Digitaal

Cosemans geeft toe dat de jeugd met hun smartphone­s moeilijk warm te krijgen is voor zijn passie. Maar de 17-jarige Sven Geerits (ON3SZ) uit Meeuwen-Gruitrode is de enthousias­te uitzonderi­ng. Op zijn dertiende was hij officieel de jongste zendamateu­r van het land. “Maar de interesse was er al op mijn zesde toen ik mijn vader met die gekke toestellen in de weer zag. Ik ben vooral graag bezig met de technisch kant, samen met anderen over de hele wereld een oplossing zoeken. Ook mijn broer en zus zijn er gek van.” Vader Rudi (49, ON7YT) is alvast fier. “De moderne zendamateu­r werkt vooral digitaal en kijkt hoe hij via computers het efficiënts­te contact kan leggen. Hij zit vooral aan een toetsenbor­d in plaats van aan een micro.”

Gezicht

De 59-jarige Jef Hadermann (ON5YT) komt helemaal uit het Turnhoutse afgezakt naar Neerpelt. “Op een beurs zoals deze word ik soms benaderd door mensen die het plaatje met mijn roepnaam zien. En dan blijkt dat we al interactie hebben gehad. Voor mij krijgt een contact een gezicht. Ja, ik heb wel vrienden die ik nooit gezien heb. De interesse was er altijd al, maar pas sinds 2014 heb ik de tijd gevonden om hiermee bezig te zijn. In het begin vond ik het een wereldje van nerds. (lacht) Het duurde een tijd voor ik woorden zoals ‘propagatie’ onder de knie had.”

 ?? FOTO GVB ?? De 17-jarige Sven Geerits uit Meeuwen-Gruitrode valt als jonkie op tussen de oudere zendamateu­rs. Op zijn dertiende was hij officieel de jongste zendamateu­r van het land.
FOTO GVB De 17-jarige Sven Geerits uit Meeuwen-Gruitrode valt als jonkie op tussen de oudere zendamateu­rs. Op zijn dertiende was hij officieel de jongste zendamateu­r van het land.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium