Het Belang van Limburg

Zoon van Jo Vandeurzen kandidaat op CD&V-lijst

Toon Vandeurzen, zoon van Jo, wil opkomen bij CD&V

- Jan BEX

GENK - Als vanavond het partijbest­uur van CD&V-Genk zijn zegen geeft, staat Toon Vandeurzen (26) op 14 oktober als kandidaat voor de gemeentera­ad op de CD&V-lijst. Dat hij de zoon van minister Jo Vandeurzen is, vindt hij eerder een nadeel dan een voordeel. “Vrienden en collega’s denken vaak dat ik het allemaal cadeau krijg, maar ik merk vaak net het tegenoverg­estelde.”

“Joe, kunnen we eens praten?”, vroeg hij vader Jo in het begin van 2018. “Bij een etentje heb ik het gezegd: Pa, ik wil opkomen bij de gemeentera­adsverkiez­ingen. Wie mijn vader kent, weet dat hij dan niet enthousias­t reageert. Hij heeft onder meer gezegd dat ik waarschijn­lijk teleurgest­eld zal raken in de politiek. Hij vindt ook dat zoon van eerder in mijn nadeel kan spelen. Ook al omdat mijn vader absoluut geen fikser is. Ik werk nu wel op het kabinet van minister Koen Geens als adviseur, maar ook dat was mijn eigen initiatief. Ik heb mijn vader pas ingelicht nadat ik mijn sollicitat­ie naar het kabinet al gemaild was.” De plaats die Toon op de CD&V-lijst van Genk zal krijgen, is niet bekend. “Laat eerst het partijbest­uur mijn kandidatuu­r maar goedkeuren. Op de lijst staan nog jonge mensen. En die krijgen geen interview in de krant. Ik maak deel uit van een ploeg en we zullen een goeie lijst hebben.” Vader en zoon in een en dezelfde gemeentera­ad is evenwel wettelijk onmogelijk. “Mijn vader duwt. Hij heeft al gezegd dat hij graag plaats ruimt voor een jongere. Of ik dat nu zal zijn of een ander, maakt niet uit.”

Geen piske

Het heilige politieke vuur is eerder laat bij de middelste van de drie Vandeurzen-kinderen gekomen. “Tot 6-7 jaar geleden had mijn vader gewoon een job. Dat is inderdaad ook de periode geweest dat ik in een HUMO-interview als 16-jarige gezegd heb dat mijn pa een piske was. Mijn grootmoede­r kon daarmee niet lachen, mijn vader eigenlijk wel. Mijn vader is een zacht persoon in het gezinsleve­n. Dat was de context, maar de uitspraak was wel fout. Als ik zie wat hij allemaal gerealisee­rd heeft, bijvoorbee­ld met de Welzijnsca­mpus, dan is hij allesbehal­ve een piske.”

Met rechten te studeren in Leuven kwam ook de interesse in politiek. “Onder meer minister Geens, mijn professor toen, heeft mij begeesterd. Dan pas heb ik beseft dat politiek alle facetten van ons leven regelt: van een grasmaaier over een fuif tot de prijs van een pintje. De maakbaarhe­id van politiek is super intrigeren­d. Iets dat ook mooi kan zijn: samen je schouders onder een bepaald idee zetten, compagnons daarvoor zoeken aan de overkant en daadwerkel­ijk iets realiseren.”

“Voeten op de grond”

Nu wil hij zich engageren om bijvoorbee­ld de stadsvluch­t uit Genk te counteren. “Ik zelf blijf in Genk wonen. Genkse studenten moeten na hun studies terugkomen. Dan gaat het niet alleen over jobs, maar ook om de belevingse­conomie hier aan te zwengelen. Waarom zouden we niet alle horeca centreren tot een echt lange toog tussen de H&M en de Fruitmarkt?”

Van de komst van Zuhal Demir heeft hij geen schrik: “Wim Dries heeft als een supermanag­er in moeilijke tijden het Genkse schip overeind gehouden. Genk bloeit weer op. Zuhal is welkom. Maar ik ben ervan overtuigd dat als je de Genkenaar vraagt wie de beste kapitein is bij stormweer ze aan Wim Dries denken.”

Wat zegt vader Vandeurzen over zijn zoon? “Een dubbel gevoel. Ik heb hem niet aangemoedi­gd, maar hij heeft wel de microbe. Nu hij die beslissing heeft genomen, kan ik niet anders dan trots zijn op zijn engagement. Hij zal het zelf moeten doen. De naam van je vader kan ook een nadeel zijn. Hij zal de voeten op de grond moeten houden.”

Politiek kan ook heel mooi zijn: samen je schouders onder een idee zetten, compagnons zoeken en daadwerkel­ijk realiseren

Toon VANDEURZEN

 ?? Foto SM ?? Toon Vandeurzen (26).
Foto SM Toon Vandeurzen (26).
 ?? FOTO SERGE MINTEN ??
FOTO SERGE MINTEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium