Het Belang van Limburg

WOEDE OM VIDEOREF Standard derde titelkandi­daat door blunderend KRC Genk

Onze analist Serge Gumienny over verdachtma­kingen: “Verhaeghe moet ontslag nemen bij Voetbalbon­d”

- Guillaume MAEBE

Voor het eerst dit seizoen sprak Ivan Leko niet in het Nederlands, wel in het Engels. Een taal die hem beter ligt en ervoor zou zorgen dat zijn boodschap duidelijk zou overkomen. Die boodschap, dat was er een van allerdieps­te teleurstel­ling, van woede over en van onbegrip voor de werking van de VAR. De monoloog van de Club-coach.

“Elf maanden was ik naïef, jong en sympathiek. Nooit zei ik iets over de scheidsrec­hter, ik was altijd de eerste om alle beslissing­en te verdedigen. Persoonlij­k vind ik de VAR zelfs een erg mooi idee. Maar boys: als je kijkt naar de wedstrijd, dan moet ik wel reageren. Dit moest een holiday zijn, een top event tussen de twee topteams. Maar alles is verwoest. Ik nodig jullie uit om in mijn kleedkamer te komen kijken. Dan zie je de emoties van spelers die elf maanden fantastisc­h werk hebben geleverd en in deze match alles verwoest zagen. Ik ben triest dat ik me nu zo moet gedragen en dit alles moet zeggen. Mijn vader kent me zo niet, mijn moeder kent me zo niet. Maar dit kan ik niet laten passeren. Ik hou van dit spel, maar vandaag haat ik voetbal.”

De idioot Leko

“Toen het doelpunt van Diaby in Anderlecht werd afgekeurd, was ik de eerste om te zeggen dat het correct was. Ik was de idioot die zei dat de videoref gelijk had. De VAR kostte ons toen een punt en vandaag kost hij ons ook één of drie punten. Een scheidsrec­hter is menselijk en kan dus fouten maken. Maar als je bussen en video’s hebt, moet je toch gezien hebben wat heel België gezien heeft? Dan moet je toch zien wat mijn moeder vanuit Kroatië kon zien? Ik zeg het: dit is voor mij een groter verhaal. Het werk van elf maanden dat nu verwoest wordt. Daarom zou ik aan al die slimmerds vragen om eens mijn kleedkamer binnen te komen, om het voetbal eens echt aan te voelen. En om niet met de droom van 30.000 supporters en alle mensen die hier werken te spelen.”

“We will be back”

“Maar misschien moet ik dus slimmer worden. Slimmer worden en verhalen maken. Daarom wil ik mijn collega felicitere­n. Hij is de beste coach van het jaar en weet ook dat het slim is om twee, drie dagen voor de match druk te zetten op de scheidsrec­hter (Vanhaezebr­ouck gaf op zijn persconfer­entie kritiek op vierde ref Geldhof, nvdr.). Is het slim dat ik nu mijn hart laat spreken? Dat weet ik niet. Misschien is er in het voetbal wel geen plaats voor mensen zoals ik. Maar tegen diezelfde smart ones wil ik wel nog het volgende zeggen: we will be back. Op donderdag tegen Charleroi zullen we er opnieuw staan. Ik ben overtuigd dat we zullen terugkeren. Op ons allerbeste niveau.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium