Het Belang van Limburg

PLOTS ZIJN ZE MET DRIE

Genkse fans wachten spelersbus op na pak slaag

-

TITELSTRIJ­D LIGT WEER HELEMAAL OPEN CLUB BRUGGE - ANDERLECHT 1-2 STANDARD - KRC GENK 5-0

De regel werd na de heisa bij AA Gent-Standard ingevoerd en bij de eerstvolge­nde aangelegen­heid was het al prijs. De apparatuur van de VAR werkte in Brugge aanvankeli­jk niet en deze week werd beslist dat in zo’n geval de wedstrijd tot 20 minuten later mag beginnen. De problemen lagen in het busje van de VAR. De airco in de ruimte waar de machines van de VAR staan, werkte niet en dat zorgde voor een oververhit­ting van het systeem. Dat werd uiteindeli­jk verholpen.

ZO WERD ER GEREAGEERD

“Doordat de supporters zo lang in de warmte moesten wachten, verdween de gretigheid een beetje”, klonk het bij Club Brugge. “Ook dat heeft in ons nadeel gespeeld.”

ZO MOEST HET ZIJN

Het was natuurlijk beter geweest als de wedstrijd op tijd was begonnen, maar de gloednieuw­e procedure werd goed gevolgd.

2. Strafschop­fout op Vanaken

Een duidelijke fout was het van Gerkens op Vanaken, maar de VAR greep niet in omdat het onduidelij­k was of de fout in of buiten het strafschop­gebied werd begaan. Na analyse van de beelden bleek uiteindeli­jk dat Vanaken gehaakt werd in de zestien. Penalty dus, maar de VAR liet zich niet horen.

ZO WERD ER GEREAGEERD

Hans Vanaken: “Het is gewoon ongelofeli­jk. Op Anderlecht lappen ze het ons, en nu werd er weer een fout onbestraft gelaten. Die fase bepaalt het wedstrijdv­erloop en het resultaat. Een erg grote fout, dus. Het is alsof ze het nog met opzet spannend willen maken. Er zijn dingen gebeurd waar ik mij grote vragen bij stel.”

ZO WAS HET

Uit de beelden blijkt dat Vanaken binnen de zestien werd gehaakt. Dit was een strafschop.

3. De handsbal van Sa

Heel Brugge veerde op toen op slag van rust de bal plots op de stip ging. Een voorzet van Vanaken had de arm van Sa geraakt. Handspel oordeelde Visser, maar hij greep plots naar zijn oortje. De videoref had iets anders gezien. Diaby stond al klaar om zijn penalty te trappen, maar na overleg werd de penalty alsnog afgefloten.

ZO WERD GEREAGEERD

Niet. De beslissing van de VAR was correct.

ZO WAS HET

Een correct oordeel, want op de beelden is duidelijk te zien dat Sa zijn arm tegen zijn lichaam houdt en dus niet opzettelij­k hands maakt.

4. Het doelpunt van Teo

Lukasz Teodorczyk speelt een onopvallen­de wedstrijd tot hij zich plots ontdoet van Benoît Poulain en wordt aangespeel­d door Pieter Gerkens. De Pool schiet vanuit de draai binnen onder een grabbelend­e Vladimir Gabulov. Heel het stadion schreeuwt om buitenspel, maar de VAR grijpt niet in.

ZO WERD GEREAGEERD

Ivan Leko: “Dit was geen fase die een may

be was, dit was duidelijk buitenspel.” Hein Vanhaezebr­ouck: “De VAR heeft zijn nut bewezen. Niet alleen bij de strafschop­fases, maar ook bij het doelpunt van Teo was hij belangrijk. De VAR heeft dat doelpunt heel terecht bevestigd. Ik heb nog geen beelden gezien, maar ik zou verbaasd zijn mocht ik verkeerd zijn.”

ZO WAS HET

Teodorczyk stond wel degelijk buitenspel. De schouder van de Pool stond in buitenspel­positie en gezien dat een lichaamsde­el is waarmee je de bal mag spelen, moet die meegereken­d worden. De VAR had dus moeten ingrijpen.

5. De goal van Diaby (juist)

Een Brugse voorzet vanop links wordt gedevieerd door Jelle Vossen, maar Sels redt puik. In de rebound trapt Abdou Diaby nog een keer. Sels pareert weer, maar de vraag is of de bal helemaal over de lijn is geweest of niet. De lijnrechte­r gaf met zijn vlag wel meteen een doelpunt aan.

ZO WERD GEREAGEERD

Hein Vanhaezebr­ouck: “De videoref kon daar niet ingrijpen, want het is ook op de beelden niet duidelijk te zien.”

Matz Sels: “Ik had echt het gevoel dat die bal niet volledig over de lijn was. Ikzelf lig wel achter de lijn, maar dat betekent niet dat de bal er ook over was. Maar er wordt boven onze hoofden beslist. Jammer, want daarvoor doe ik een fantastisc­he safe.”

ZO WAS HET

De beelden brengen geen uitsluitse­l. Het blijft een twijfelgev­al, maar dan is het logisch dat Visser zijn lijnrechte­r volgt en voordeel geeft aan de offensieve ploeg.

6. Strafschop Dennis

De goed ingevallen Dennis gaat in de blessureti­jd op zoek naar de gelijkmake­r en trekt op links op avontuur. Zijn actie is prima, maar bij het induiken van de zestien en het dribbelen van Sa gooit de Nigeriaan zich plots met veel overgave over de heup van Sa in plaats van zijn actie voort te zetten. Visser gaf geen krimp maar raadpleegd­e, gezien het belang van de wedstrijd, toch voor alle zekerheid zijn videoref. Die bevestigde zijn vermoeden, waardoor Club geen penalty kreeg.

ZO WERD ER GEREAGEERD

Niet. De uiteindeli­jk beslissing van de VAR was correct en zorgde niet voor discussie.

ZO WAS HET

Een correcte beslissing want tot in Brussel zag je dat Dennis een duidelijke schwalbe deed. (gma, lvdw, jug, jve, thst, kv)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? STANDARD
38 PTN
ANDERLECHT
40 PTN
STANDARD 38 PTN ANDERLECHT 40 PTN
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium