Het Belang van Limburg

“Vorig jaar telde Limburg liefst 35 afrekening­en”

Procureur Guido Vermeiren

-

HOUTHALEN-HELCHTEREN - “Het onderzoek naar de aanslag is nog volop bezig, de federale gerechteli­jke politie is belast met de taak om het motief te achterhale­n en de daders(s) op te sporen,” zegt de Limburgse procureur Guido Vermeiren. “Dat de aanslag zich vermoedeli­jk afspeelt in het criminele drugsmilie­u, moet nog blijken maar lijkt meer dan waarschijn­lijk.”

De procureur heeft al enkele keren aan de alarmbel getrokken over de groeiende drugsprobl­ematiek en de georganise­erde misdaad in onze provincie. Het beeld dat hij schetste, wordt nog versterkt met onder meer de recente vondsten van tonnen drugsafval in het noorden van de provincie, en met de granaataan­slag in Tenhout.

Stevent Limburg af op Antwerpse toestanden waar een Stroomplan de drugsbende­s op alle mogelijke terreinen moet bekampen? Dat plan moet de drugsmaffi­a aanpakken en een antwoord bieden op de 25 schietpart­ijen in het Antwerpse drugsmilie­u vorig jaar. De situatie in onze provincie lijkt alvast even ernstig. “In Limburg telden we vorig jaar 35 afrekening­en in het kader van de georganise­erde misdaad. Het gaat onder meer om brandstich­tingen, schietpart­ijen en het gebruik van explosieve­n. Er vielen bij die feiten twee doden”, aldus de procureur.

In de twee nog lopende moordonder­zoeken gaan de speurders ervan uit dat het gaat om afrekening­en in het criminele milieu. Het eerste onderzoek gaat om de verdwijnin­g en de liquidatie van de 53-jarige Ronald Vandereyck­en uit Genk op 3 juni vorig jaar. Het tweede onderzoek is dat van de moord op de Nederlands­e zakenman Marcel Van Hout op 22 november in zijn villa in Neerpelt. De onderzoeke­rs bewandelen in die zaak ook nog andere pistes, maar houden rekening met een afrekening omdat de feiten op profession­ele wijze zijn gepleegd. Brandstich­ting woning 1

Brandstich­tingen voertuig 7

Schietpart­ijen 12

Aanslagen met explosieve­n of molotovcoc­ktails 7

Inbraken met bedreiging­en of intimidati­e 4

Slagen en verwonding­en 2

Moorden 2

 ?? FOTO BELGA ?? De Limburgse procureur Guido Vermeiren.
FOTO BELGA De Limburgse procureur Guido Vermeiren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium