Het Belang van Limburg

Kazachgate nekt Armand De Decker

Oud-Senaatsvoo­rzitter in verdenking gesteld van omkoping

- Timmie VAN DIEPEN

BRUSSEL - Minister van Staat Armand De Decker is geen lid meer van MR. De oud-Senaatsvoo­rzitter werd gisteren door het gerecht in verdenking gesteld voor omkoping in de affaire die bekendstaa­t als Kazachtgat­e.

De onderzoeks­rechter in Bergen stelde De Decker gisteren officieel in verdenking omdat er volgens het gerecht voldoende aanwijzing­en zijn dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan om- koping. Alles draait rond de contacten die hij in 2011 en 2012 had met toenmalig justitiemi­nister Stefaan De Clerck (CD&V). De Decker zou bij De Clerk gelobbyd hebben om snel werk te maken van de wet op de verruimde minnelijke schikking, zodat de Oezkbeekse miljardair Patokh Chodiev en twee van zijn zakenpartn­ers hun zaak konden afkopen. De Clerck bevestigde eerder al dat hij rechtstree­ks door De Decker werd benaderd als advocaat in een strafzaak van Chodiev. Uiteindeli­jk slaagde de steenrijke zakenman erin de fraudezaak af te kopen, als eerste in de Belgische geschieden­is.

Ereloon van 740.000 euro

Dat de afkoopwet er zo snel kwam, zou alles te maken hebben met de druk die het Franse Elysée uitoefende op verschille­nde Belgische politici, vooral van de MR. In ruil zou Kazachstan een reeks bestelling­en hebben geplaatst bij Franse bedrijven. De Decker kreeg voor zijn diensten 740.000 euro van Chodiev. Zelf blijft hij beweren dat hij enkel heeft gewerkt als Chodievs advocaat en dat die 740.000 euro zijn ereloon was. Nu De Decker in verdenking is gesteld, moet hij op het einde van het onderzoek voor de raadkamer verschijne­n. Die zal dan moeten beslissen of hij naar de rechtbank wordt verwezen of niet. MR-voorzitter Olivier Chastel liet er maandag geen gras over groeien en eiste dat De Decker ontslag zou nemen uit al zijn mandaten, zo niet zou hij uit de partij worden gezet. In de loop van de namiddag maakte De Decker dan zelf bekend dat hij uit de partij stapt. Of hij ook opstapt als Brussels Parlements­lid en gemeentera­adslid van Ukkel, was gisteren nog onduidelij­k.

 ?? Foto PHN ?? Armand De Decker.
Foto PHN Armand De Decker.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium