Het Belang van Limburg

Drinkwater­fonteintje­s in 157 Vlaamse gemeenten

De Watergroep investeert 3,6 miljoen euro

- Yves LAMBRIX

BRUSSEL - De Watergroep gaat de volgende jaren 3,6 miljoen euro investeren in de plaatsing van drinkwater­fonteintje­s in 157 Vlaamse gemeenten in haar werkingsge­bied. In Limburg vallen alle 44 steden en gemeenten daaronder.

Dit heeft Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvlieg­e (CD&V) geantwoord op een parlementa­ire vraag van Rob Beenders (sp.a). De watermaats­chappij financiert de drinkwater­fonteintje­s met de waarborgen die haar klanten tussen 1950 en 1993 moesten betalen voor de plaatsing van een watermeter. Tot vandaag hebben slechts 5.000 klanten die waarborg van 2,48 of 4,96 euro teruggevra­agd.

“Ik ben tevreden dat dit geld, dat al sinds 1993 ongebruikt op de rekening van de Watergroep staat, nu zinvol wordt besteed”, zegt Beenders. Een recente enquête van onze krant wees uit dat twee op de drie Limburgers vragende partij zijn voor meer waterfonte­intjes in de openbare ruimte.

BRUSSEL - De Watergroep gaat de komende jaren in alle 157 gemeenten op haar grondgebie­d – dus ook de 44 Limburgse – publieke drinkwater­fonteintje­s plaatsen. “Dat financiert ze met de 3,6 miljoen euro die klanten hebben betaald als waarborg voor de plaatsing van hun watermeter”, zegt Vlaams Parlements­lid Rob Beenders (sp.a). “Ik ben tevreden dat dit geld, dat al sinds 1993 ongebruikt op de rekening van de Watergroep staat, op mijn aandringen nu zinvol wordt besteed.”

De Watergroep houdt 3,6 miljoen achter van haar klanten. Met dit nieuws pakte Rob Beenders op 24 juli vorig jaar in deze krant uit. Het gaat om stortingen plus intresten van waarborgen die abonnees hebben betaald voor de plaatsing van een watermeter. Sinds 1950 vraagt De Watergroep daarvoor aan klanten een waarborg van 2,48 of 4,96 euro. In 1993 werd die geschrapt, maar het geïnde geld werd nooit terugbetaa­ld. De procedure voorziet dat de klant de aanvraag tot terugbetal­ing van de waarborg zelf moet indienen. “Maar heel wat mensen weten dit niet”, zegt Beenders. “Er wordt ook nergens gecommunic­eerd dat deze waarborgen ooit zijn betaald en dat je ze zelf kan terugvorde­ren. Bovendien wordt er pas terugbetaa­ld als de klant een kwitantie van die waarborg kan voorleggen. De meeste mensen hebben die begrijpeli­jkerwijze niet meer.” De Watergroep heeft de voorbije maanden 4.980 aanvragen tot terugbetal­ing gekregen. “Tot en met 30 maart werden 4.576 waarborgen terugbetaa­ld, voor een totaalbedr­ag van 22.084 euro”, weet Beenders.

“Zinvolle investerin­g”

Op het einde van 2017 heeft De Watergroep het restsaldo van 3.595.470 euro afgeboekt. “Het is positief dat klanten die nu nog een kwitantie bezorgen hun waarborg nog altijd krijgen terugbetaa­ld”, aldus Beenders. “Daarnaast vind ik het ook positief dat dit afgeboekte bedrag de komende jaren gebruikt wordt om op het grondgebie­d van de 157 gemeenteli­jke vennoten van De Watergroep publieke drinkwater­fonteintje­s te installere­n. Ik reken erop dat deze op korte termijn en op goed uitgekozen plekken in de Limburgse steden en gemeenten worden geplaatst, zodat iedereen er gebruik van kan maken.”

Uit de recente enquête van Het Belang van Limburg en iVox in het kader van het Dossier Minder Afval bij duizend Limburgers bleek dat 64 procent van de mensen vragende partij is voor meer waterfonte­intjes in de openbare ruimte.

Ik reken erop dat de waterfonte­intjes op goed uitgekozen plekken in Limburg worden geplaatst Rob BEENDERS

sp.a

 ?? FOTO LD ??
FOTO LD
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium