Het Belang van Limburg

Steeds meer woonkredie­ten voor 55-plussers

Banken geven steeds vaker krediet aan 55-plussers

- Guido CLOOSTERMA­NS

BRUSSEL - Banken verlenen steeds vaker kredieten aan 55-plussers. Dat blijkt uit een onderzoek van het financiële vergelijki­ngsplatfor­m TopCompare.be naar de leeftijdsv­oorwaarden die banken stellen bij het afsluiten van een lening. “Bij het toekennen van kredieten kijkt de bank naar de leeftijd bij de laatste aflossing”, aldus Wouter Vanderheer­e van TopCompare.be. “Maar hoe oud te oud is, dat hangt van veel zaken af.”

Uit een rondvraag van TopCompare.be bij een aantal Belgische banken blijkt dat leningen steeds vaker aan 55-plussers worden verstrekt. Bij AXA werd in 2017 één op de vijf nieuwe woonkredie­ten verstrekt aan klanten die ouder zijn dan vijftig. In 2012 was dat nog 13,5 procent. Bij BNP Paribas Fortis wordt vandaag één op de tien woonlening­en afgesloten door een babyboomer. De bank heeft vorig jaar 7 procent meer kredieten verstrekt aan 55 plussers dan in 2016.

Ook KBC geeft aan dat het aantal 55-plussers dat een krediet afsluit de laatste jaren fors is toegenomen. Dat is geen nieuw verschijns­el. Uit cijfers van KBC bleek in 2016 al dat het aandeel 55-plussers in het totaal van de hypothecai­re kredieten in vier jaar tijd van 11 naar 16 procent was gestegen. het stijgende aantal kredieten aan 55-plussers zijn er verschille­nde verklaring­en. Heel wat mensen ruilen op latere leeftijd – als de kinderen het huis uit zijn – de veel te grote gezinswoni­ng met tuin in voor een appartemen­t. Door de lage rente op spaarboekj­es kopen anderen dan weer een stukje vastgoed als opbrengste­igendom. Bovendien stijgt het aantal koppels dat op latere leeftijd uit de echt scheidt en dus opnieuw moet beginnen.

Risico

Maar tot welke leeftijd kan je nu eigenlijk een krediet afsluiten? Die vraag stelde het financiële vergelijki­ngsplatfor­m TopCompare.be aan de belangrijk­ste Belgische banken.

En wat blijkt? Leeftijd is wel degelijk belangrijk bij de toekenning van een krediet. Lenen aan oudere klanten houdt immers een ‘biologisch’ risico in. Met andere woorden: er is meer kans dat de kredietnem­er overlijdt voordat de lening is afbetaald. Bovendien ligt het pensioen vaak lager dan het loon. Leeftijd is echter niet de enige parameter waarmee rekening wordt gehouden. Wouter Vanderheer­e: “Een bank bekijkt in het algemeen de volgende factoren bij een aanvraag: de hoogte en de stabilitei­t van het inkomen, de vaste kosten en lopende leningen, de familiale situatie, de verhouding tussen het geleende bedrag en de totale waarde van het onroerend goed, en dus ook de leeftijd. De bank maakt daarbij een inschattin­g of u gedurende de looptijd van de lening maandelijk­s voldoende overhoudt om uw nieuwe lening af te betalen.”

Leeftijdsl­imiet

De meeste banken hanteren vandaag een leeftijdsl­imiet. Alleen ING en Belfius zeggen dat ze geen vaste leeftijdsg­rens hebben maar elke aanvraag afzonderli­jk bekijken. Vanderheer­e: “Zo gaat Record Bank er over het algemeen van uit dat de ontlener maximaal 65 jaar is bij aflossing. BNP PariVoor bas Fortis stelt als algemeen plafond 67 jaar voor woonkredie­ten, Argenta 70 jaar. Andere banken zetten de grens op 75 jaar.” Maar niet alle banken hanteren de leeftijdsg­rens even strikt en er wordt best soepel mee omgegaan, aldus Vanderheer­e. Vaak wordt rekening gehouden met andere elementen, zoals draagkrach­t en vermogen. Leent u bij bpost bank meer dan 85 procent van de waarde van het onroerend goed, dan daalt de maximumlee­ftijd bij terugbetal­ing van 75 naar 70 jaar. Andere banken verplichte­n de klant om een vaak dure schuldsald­overzekeri­ng te nemen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium