Het Belang van Limburg

“Sluit mensen effectief op, al is het maar voor 14 dagen”

Hasseltse oud-magistraat haalt uit naar minister van Justitie

- Door Caroline Vandenreyt en Geert Houben

Hij liet ooit iemand veroordele­n tot 15 jaar cel wegens moord. Drie jaar later kwam diezelfde man hem de hand schudden in de Demerstraa­t in Hasselt. De gepensione­erde Hasseltse arbeidsaud­iteur Herwig L’Homme heeft een boek geschreven waarin hij zwaar uithaalt naar justitie. “Zestig procent van mijn werk is 30 jaar lang nutteloos geweest.”

Enkelbande­n, geldboetes, alternatie­ve straffen? Volgens L’Homme moeten criminelen vooral opnieuw effectief worden opgesloten. Nu moeten ze alleen gaan zitten vanaf drie jaar celstraf. “Omdat de gevangenis­sen vol zitten en het systeem veel geld kost, een gedetineer­de kost 240 euro per dag.” L’Homme pleit daarom voor ‘soepele detentie’, zoals in Nederland en de Scandinavi­sche landen. “In de legerkazer­ne van Leopoldsbu­rg kan je bijvoorbee­ld 2.000 gevangenen plaatsen aan een dagprijs van 40 euro. Sluit daar een jonge delinquent op, al is het maar 14 dagen. Laat hem eens ervaren wat gevangenis is, want het is echt wel zwaar hoor.”

Vorige maand nog namen twee Limburgse politierec­hters in deze krant minister van Justitie Koen Geens (CD&V) onder vuur. Ze wilden lagere verkeersbo­etes, omdat veel overtreder­s niet kunnen betalen. Nu wordt de minister opnieuw op de korrel genomen, opnieuw door een magistraat. “Mijn boek heet ‘Het gebroken zwaard van Vrouwe Justitia’. Want ze heeft geen zwaard meer om straffen mee uit te voeren”, zegt L’Homme. “Ik wil het er graag met Geens over hebben.”

Een kritische kijk op justitie heeft hij al langer. Dat het echt niet logisch is dat iemand niet naar de gevangenis moet als hij maar één of twee jaar cel krijgt. Of dat iemand met drie jaar gevangenis­straf na één dag al met een enkelband naar huis mag. “Maar tot nog toe moest ik zwijgen, als openbaar ministerie is het verboden om je persoonlij­ke mening te geven. Intussen ben ik nu een jaar met pensioen en kan ik niet anders dan de bizarre - lees: falende werking aan de kaak stellen. In een eigen boek. Geen juridisch-technisch verhaal maar een roman waarin iedereen zich kan herkennen. Waardoor mensen beseffen hoe snel het fout kan lopen”, zegt Herwig L’Homme (61), decenniala­ng arbeidsaud­iteur in Hasselt.

U schuwt geen harde woorden: justitie faalt, er is geen strafrecht­elijk beleid?

“Omdat het gewoon zo is. Daarom heet mijn boek ook Het gebroken zwaard van

Vrouwe Justitia. Want ze heeft geen zwaard meer om straffen mee uit te voeren. Zestig procent van mijn werk is 30 jaar lang nutteloos geweest. Ik heb veel werk in dossiers gestoken, mensen vervolgd. Maar het wordt niet uitgevoerd. Werk voor niets. Proceduref­outen halen steevast de media. Iemand gaat vrijuit omdat justitie niet haar werk gedaan heeft. Pas op, ik praat een fout in een strafzaak niet goed, maar 99 procent van de dossiers is wel tot in elk detail correct afgewerkt. Daarin komt het tot een veroordeli­ng. Maar in de praktijk wordt de straf niet uitgevoerd en loopt die persoon evenzeer vrij rond.”

Het is zeker niet zo dat u het nog nooit aan de kaak hebt gesteld, ondanks de quasi zwijgplich­t.

“Als jonge jurist ben ik destijds ingestapt in de denkgroep die was opgericht door senator Alex Arts. Met de bedoeling om het strafuitvo­eringsbele­id te veranderen. Eind jaren 80 was dat. We hebben toen een heel dossier gemaakt voor het parlement: was voorwaarde­lijke invrijheid­sstelling (VI) een gunst of een recht? Mijn idee is dat het al een grote gunst is, een recht kan het niet zijn. Maar daar is het nu wel tot verworden. Veel is er destijds niet met ons werk gebeurd. In mijn eerste jaren moest je als openbaar ministerie opveren en de onmiddelli­jke aanhouding vragen als iemand tot zes maanden of meer was veroordeel­d. Het was een verplichti­ng als aanklager om die mens in de boeien te laten slaan. Nu moet je als veroordeel­de, in de regel, niet meer gaan zitten als je tot drie jaar gevangenis­straf krijgt. Op een paar uitzonderi­ngen na, zoals zedenmisdr­ijven en zware verkeersin­breuken. Omdat dat scoort bij de publieke opinie.”

Maar voor je in ons land drie jaar cel oploopt, moet je al heel veel mispeuterd hebben. Dus criminelen denken dat ze met alles wegkomen.

“Klopt. Drie jaar gevangenis­straf staat doorgaans toch voor een diefstal met geweld of een brutale overval. Maar daar is wel een en ander aan voorafgega­an, momenten waarop de overheid had moeten ingrijpen. Hoe gaat dat? Na de eerste diefstalle­n krijg je zo goed als nooit een gevangenis­straf. In de regel wordt een diefstal onder de 100 euro zelfs niet vervolgd, behalve als er herhaling is of als het echt gortig was. Maar dat wordt meestal een celstraf met uitstel of probatievo­orwaarden. Als je dus braaf bent, wordt het je vergeven. Gedraag je je toch niet, volgen er zwaardere straffen. Zelfs dan nog vaak deels met uitstel, maar je moet in theorie wel een tijd gaan zitten en nadenken over jouw daden. Behalve dus als het minder is dan drie jaar. Je hebt geen idee hoe frustreren­d dat is: voor de aanklagers, de rechters, de politie, slachtoffe­rs… In mijn laatste jaar als arbeidsaud­iteur heb ik zo nog maar één of twee straffen effectief kunnen laten uitvoeren. Bedroevend.”

De enkelband lijkt tegenwoord­ig zowat het nieuwe ei van Columbus?

“Precies wel. Iemand krijgt een jaar effectief en twee jaar met uitstel. Maar dat jaar in de cel wordt dan een jaar met enkelband. Die kerel met drie jaar gevangenis­straf gaat één dag de cel in om zijn enkelband aangepast te krijgen en vanaf dat moment mag hij weer buiten. En echt waar: met een enkelband heb je veel vrijheid. Ja, ze weten waar je je op dat moment bevindt. Maar dat kunnen ze tegenwoord­ig ook van mij zien met een moderne gsm. Je kan daar zo mee spelen, die gasten kunnen uitzonderi­ngen vragen. Bijvoorbee­ld een veroordeel­de ondernemer die naar het voetbal wil. Ja maar, ik moet daar naartoe want ik ontmoet er klanten… Dat is toch niet hetzelfde als een jaar in de gevangenis zitten.”

U heeft het zelfs letterlijk meegemaakt, dat iemand die u naar de cel heeft helpen sturen u niet veel later op straat aanspreekt. Had u geen schrik?

“Het deed me vooral nadenken over ons strafrecht­elijk beleid. Hoe het mogelijk was dat hij hier liep. Schrik voor de man niet, hij zei het zelf: No hard feelings, ieder moet zijn

werk doen. Dat was mijn eerste en enige assisenpro­ces, ik was toen zelfs nog niet zo lang substituut-procureur des Konings in Tongeren. Het ging om een moord in een bordeel op de Kuringerst­eenweg in Hasselt. De echtgenote had haar man laten vermoorden, omdat hij haar in de prostituti­e dwong. Ze had een klant ingeschake­ld en die had twee jonge gastjes de moord laten uitvoeren. Voor een bingoschul­d van 70.000 frank (1.750 euro, nvdr). Zo heb ik het ook beschreven voor het assisenhof: een mensenleve­n staat blijkbaar gelijk met 70.000 frank. Er waren wel heel wat verzachten­de omstandigh­eden, die vrouw werd echt gedwongen. Ze is zelfs schapulier­en (een religieuze medaille, nvdr) gaan kopen om onder zijn kussen te leggen om hem op andere gedachten te brengen. Zonder resultaat uiteraard. Heel klunzig hebben die twintigers de moord ook gepleegd. Bij het wegrijden hebben ze een paaltje geraakt waardoor de autolamp is achtergebl­even. Het schot zelf was met een klein kaliber, waardoor de man nog leefde en de vrouw een halfuur in de keuken is gaan bidden dat hij snel mocht sterven. Ze hebben straffen van 20 en 15 jaar gekregen. En drie jaar later kwam ik hem op straat tegen.”

Waarom sturen we mensen niet meer naar de gevangenis?

“Omdat de gevangenis­sen vol zitten, maar vooral ook omdat het te duur is. Een gevangene kost 240 euro per dag, aan cipierskos­ten, eten, verblijf… Precies omdat onze gevangenis­sen ‘zware gevangenis­sen’ zijn, waar veel bewaking en beveiligin­g nodig is. In Nederland en de Scandinavi­sche landen heb je veel meer ‘soepele detentie’: de kans op ontsnappen is daar groter, maar het gebeurt zo goed als niet omdat die veroordeel­den weten dat ze daarna in een strenge gevangenis terechtkom­en.”

Geldboetes, alternatie­ve straffen, ook dat werkt niet volgens u?

“Om dezelfde redenen: ze worden niet uitgevoerd. Iemand krijgt een geldboete opgelegd of een vervangend­e gevangenis­straf als die niet betaald wordt. Wat doet een beetje slimme crimineel: die zorgt dat hij officieel onvermogen­d is. De gevangenis­straf moet hij toch niet uitzitten. In het verleden gebeurde dat wel, ik heb het persoonlij­k laten doen als arbeidsaud­iteur: een ondernemer die zijn boete niet betaald had, heb ik in de gevangenis laten opsluiten. ‘ s Avonds stond zijn familie daar wel met het geld, hé. Werkstraff­en? De rechter legt iemand op om ergens 100 uur zijn burgerplic­ht te gaan vervullen. Na de derde dag daagt die niet meer op. Zaak gesloten, want er is geen plaats in de gevangenis. Je merkt dat ook voor de rechtbanke­n: vijftien jaar geleden vroeg zowat elke strafpleit­er een alternatie­ve straf voor zijn cliënt. Dat is zo goed als voorbij, waarom zou hij nog? Het zou het de cliënt alleen maar lastig maken, want een gevangenis­straf moet hij toch ook niet uitzitten.”

De minister schermde nochtans onlangs nog met stevige cijfers toen de politierec­hters aan de alarmbel hingen: 90 procent van de straffen wordt uitgevoerd.

“Als je die vijf miljoen minnelijke schikkinge­n meetelt, ja. Al die boetes die wij, keurige burgers, netjes betalen. We hebben een ongeloofli­jk brave samenlevin­g: we gaan met z’n allen elke dag braaf in de file staan, om een hele dag hard te werken, betalen correct onze belastinge­n en dokken dan ook nog eens meteen als we te snel hebben gereden of op de stoep geparkeerd stonden. Maar als het gaat over beslissing­en van de politierec­hter zelf wordt maar 30 à 35 procent effectief uitgevoerd. Als iemand al voor de derde keer levenslang rijverbod krijgt, zou je toch met een gevangenis­straf als alternatie­f moeten kunnen komen. Je hebt de legerkazer­nes in Leopoldsbu­rg, waar ooit 2.500 miliciens gezeten hebben. Die moesten ook al eens gestraft worden… Waarom zouden we veroordeel­den daar niet hun straf laten uitzitten? Neen, dat is geen zwaar bewaakte gevangenis, maar de miliciens braken ook niet uit want ze wisten dat er consequent­ies waren. Jij bent zonder toelating weggeweest, ah, dan moet je zoveel dagen langer legerdiens­t doen… Dat werkt.”

U zou daar bijvoorbee­ld een jonge delinquent 14 dagen laten opsluiten?

“Ja, laat zo’n straf effectief uitvoeren. Al is het maar twee weken. Dat is een belangrijk signaal voor zo’n jonge gast. De eerste keer voor een rechtbank is de meest effectieve. Dan staat iemand daar nog te bibberen. Maar zodra die weet dat de straf toch niet uitgevoerd wordt? Na keer vier of vijf haalt hij zijn kauwgom zelfs niet meer uit de mond. Je moet ingrijpen voor het te laat is. Laat die jongen eens ervaren wat gevangenis is. Want dat is echt wel zwaar, hoor, ik onderschat een gevangenis­straf echt niet. Nu worden die mannen niet teruggeflo­ten voor ze aan drie jaar gevangenis­straf zitten. En dan moeten ze meteen een jaar naar de cel. Met de nodige frustratie­s tot gevolg, waardoor je de terugkeer in de maatschapp­ij zwaar hypothekee­rt. In mijn boek geef ik het voorbeeld van een jongeman die nog gemakkelij­k te redden was geweest.”

U vindt ook dat criminelen te veel gepamperd worden?

“Waarom zou je zo iemand niet even buitenspel mogen zetten als hij de regels van de maatschapp­ij niet volgt? We moeten ons er allemaal aan houden. Als iemand kiest om dat niet te doen, mag hij het ook wel voelen. Schors meteen zijn werklooshe­idsuitkeri­ng of ziektegeld.”

Wat u zeker dwars zit: de uitvoerend­e macht - de regering - staat op z’n achterste poten als ze maar denken dat rechters zich moeien. Maar de ministers hebben er omgekeerd geen probleem mee om de rechtbanke­n te bevelen?

“Een rechter oordeelt in eer en geweten. Rechters steken veel tijd en energie in een vonnis, ik heb er gekend die 40 bladzijden motivatie schreven voor de arbeidsrec­htbank. Maar dat vonnis heeft geen enkele waarde meer als de uitvoerend­e macht lees: de minister - beslist dat die straf toch niet moet worden uitgevoerd. De minister plaatst zich op deze manier ook boven de rechterlij­ke macht, wat niet kan volgens de scheiding der machten. Hij zegt eigenlijk dat het vonnis dode letter is. Terwijl je het omgekeerde eens moest meemaken. Een rechter die zegt:

deze wet pas ik niet toe?”

Maar goed, u zegt dat het niet werkt. Geef dan eens een oplossing?

“Zoals ik al aanhaalde: soepele detentie. Waarom denk je dat Nederland leegstaand­e zware gevangenis­sen aan ons land kan verhuren? Omdat ze ook die huizen van lichte hechtenis hebben. Die mensen krijgen zo toch het signaal dat de maatschapp­ij niet alles pikt. Net als in Scandinavi­ë. Daar kan je dus wel de auto met de sleutels erop laten staan zonder die kwijt te zijn. En ja, ik weet ook wel dat dit een kostenplaa­tje heeft. We hebben zogezegd geen geld om op een behoorlijk­e wijze aan ons strafbelei­d te werken, maar als het bankwezen in crisis is, blijkt er wel plots 12 miljard te zijn. In ’t Kamp (Leopoldsbu­rg, nvdr) zouden er 2.000 kunnen zitten aan een dagprijs van 40 euro. Dat is een heel ander bedrag dan 240 euro, he. Ik denk ook dat er samenwerki­ng mogelijk is, verzekerin­gsmaatscha­ppijen zouden bijvoorbee­ld kunnen helpen subsidiëre­n. Want hoe vaak krijgen zij schadeverg­oeding na een diefstal of inbraak terugbetaa­ld?”

U bent niet mals voor de minister, vreest u zijn reactie niet?

“Neen, ik wil niet liever dan dat hij reageert. Ik wil het er met Geens graag over hebben. Daarom ga ik met mijn boek vanaf nu ook lezingen houden over justitie. We starten op 16 mei, bij de voorstelli­ng van mijn boek op de boekencock­tail van Voka.”

Het is gelukkig niet allemaal frustratie, u hebt als arbeidsaud­iteur ook wel het verschil kunnen maken?

“Zestig procent van de dossiers is daar burgerlijk en dan was het mijn taak om advies te geven. Je helpt sociaal zwakkeren, maakt de wapenongel­ijkheid tussen partijen ongedaan. Dan voel je dat jouw werk ergens toe leidt. De taken van een arbeidsaud­iteur zijn heel breed, van disputen over het vervanging­sinkomen, zwartwerk, RSZ tot veiligheid op de werkvloer, pesten op het werk,... Maar bijvoorbee­ld ook dienstverl­ening om een menswaardi­g leven te leiden: neem, je hebt een man van 65 jaar die in het rusthuis woont, zijn moeder van 90 jaar zit in een bejaardent­ehuis 20 kilometer verder. Hij wil haar graag twee keer per week bezoeken maar heeft geen inkomen. De man vraagt dus dienstverl­ening voor een menswaardi­g leven. Hoe zit het met hun financiën, mag je die mensen dat ontzeggen en wat moet het OCMW hem geven? Alleen een busabonnem­ent of nog geld voor een koffietje met haar? Ook dat soort dossiers maakte ik op. Het was uiteraard een advies, de rechter beslist uiteindeli­jk. Strafrecht­elijk heb ik natuurlijk een aantal zware dossiers gehad, zoals die grote invalidite­itsfraude

(met een Limburgse chirurg, nvdr), de affaire Hazodi en natuurlijk het dodelijk ongeval met die truck in Stavelot. Naar aanleiding van die zaak zijn er uitremstro­ken gekomen, he. Je kan het verschil maken...”

“Ik heb ooit een ondernemer in de gevangenis laten opsluiten omdat hij zijn boete niet betaalde. ’s Avonds stond zijn familie daar wel met het geld”

Herwig L’Homme

 ?? FOTO SVEN DILLEN ??
FOTO SVEN DILLEN
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium