Het Belang van Limburg

Voorakkoor­den

- Door Indra Dewitte

In de bewuste nacht waarin de voormalige burgemeest­er van Hasselt, Hilde Claes, werd opzijgesch­oven, hebben CD&V en sp.a-Groen hun voorakkoor­d voor de komende gemeentera­adsverkiez­ingen gesloten. Als de kiezer het wil, zal de huidige coalitie haar werk na oktober verder zetten, herbevesti­gt Europarlem­entslid Ivo Belet in ons politieke weekendint­erview in HBVLPLUS. Voorakkoor­den zijn vaste kost in de aanloop naar de gemeentera­adsverkiez­ingen. Lang voor we naar het stemhokje trekken, hebben de verschille­nde partijen elkaar al besnuffeld en afspraken gemaakt. Dat kan op allerlei manieren. Van een mondelinge afspraak of een handdruk, tot echt uitgeschre­ven contracten die onderteken­d worden door de partijvoor­zitters. Het is een politiek ritueel dat altijd heeft bestaan.

Ook deze keer is het politieke daten volop bezig en worden overal in Vlaanderen - al dan niet geheime - voorakkoor­den gesloten. En de hete adem van de federale stembusron­de in mei volgend jaar zorgt ervoor dat de bovenlokal­e partijstru­cturen zich meer dan anders moeien met de lokale afdelingen. Want wie op 14 oktober slecht uit de startblokk­en schiet, heeft elke kans op voorsprong bij de nationale verkiezing­en verloren.

Toch is het zeker niet zo dat een vooraf vastgelegd­e afspraak een garantie is op deelname aan het bestuur. Uit onderzoek blijkt dat de kans op een zitje in het college van burgemeest­er en schepenen zo’n vijftig procent is wanneer er een voorakkoor­d is. Wanneer de lokale onderhande­lingsdynam­iek pas wordt opgestart na de verkiezing­en is er bijgevolg evenveel kans op een blijde intrede in het gemeentehu­is dan wanneer er vooraf deals zijn gesloten. Desondanks geloven politici meer dan ooit in zo’n voorakkoor­den. Dat bewijzen de ontelbare geheime afspraken die de afgelopen maanden en weken zijn uitgelekt.

De kiezer heeft in die hele politieke paringsdan­s weinig in de pap te brokken. Meestal weten ze zelfs niet eens dat er een akkoord is gesloten. En dat is schandalig. Hoewel voorakkoor­den op zich niet fout zijn, mag de kiezer nooit buitenspel worden gezet. Dat partijen die goed samenwerke­n graag hun beleid verderzett­en, is logisch. Dat ze afspreken om door te gaan wanneer de kiezer hen daartoe de kans geeft, is niet eens verkeerd. Maar diezelfde kiezer moet het dan natuurlijk wel weten, zodat hij bewust kan kiezen voor een voortzetti­ng van dat beleid, dan wel voor een oppositiep­artij. Gebeurt dat niet en worden de voorakkoor­den in het duister gemaakt, dan gaat het niet meer om een voortzetti­ng van goed beleid. Dan gaat het om het verdelen van de postjes en de macht. En dat is niet meer of minder dan verkiezing­sbedrog.

Meestal weten de kiezers niet eens dat er een akkoord is gesloten. En dat is schandalig. Hoewel voorakkoor­den op zich niet fout zijn, mag de kiezer nooit buitenspel worden gezet

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium