Het Belang van Limburg

“Jef is soms een lappenpop die elke controle kwijt is”

Truiense vader schrijft boek over zoontje (9) met Gilles de la Tourette

- Koen SNOEKX

SINT-TRUIDEN - De Truiense Jef is negen en lijdt aan een zware vorm van Gilles de la Tourette. Er zijn de tics, waardoor hij soms niet eens kan wandelen, maar er zijn vooral ook de dwanghande­lingen. “Jef noemt het mannetje in zijn hoofd Gerrit”, zegt vader Jan Swerts, die een boek schreef over de aandoening van zijn zoon. “De ene dag is Gerrit een vriend, de andere dag is hij boos op Gerrit omdat hij hem tot dingen dwingt die hij niet wil. Jef weet bijvoorbee­ld heel goed dat hij stil moet zijn in een kerk, maar toch wordt hij gedwongen om te roepen.” Maar die dwang houdt Jef niet tegen om zijn droom na te jagen. “Hij wil dolgraag duiker worden”, zegt vader Jan.

“Ik heb honger. Mag ik een heel grote koek? Of een hele zak M&M’s”, probeert Jef (9) bij papa Jan. “Vreetbuien zie je wel vaker bij mensen met Gilles de la Tourette”, zegt Jan. “Maar de ziekte is nog zoveel meer. Veel meer dan enkel ongecontro­leerde scheldpart­ijen, waarmee de aandoening het vaakst geassociee­rd wordt. Tourette bestaat in zoveel vormen, dat je er eigenlijk geen vat op krijgt”, zegt Jan, die zich voor zijn boek over zijn zoon twee jaar lang verdiepte in de ziekte. Bij Jef begon het met tics. Op zijn derde. “Hij knipperde heel vaak met zijn ogen, trok zijn neus op en schraapte zijn keel. Soms hele dagen lang, daarna weken niets meer. We zijn met Jef langs verschille­nde oogartsen en neus-, keel- en oorspecial­isten gelopen, telkens zonder resultaat.” Maar toen Jef vijf werd, viel de puzzel plots in elkaar. “Zijn tics begonnen te exploderen en zijn bewegingen werden totaal ongecontro­leerd. Hij kon niet meer wandelen omdat zijn benen alle kanten uitgingen. Hij was als een lappenpop die elke controle kwijt was.”

De diagnose Gilles de la Tourette kwam er heel snel. “Daar waren we blij om”, zegt Jan. “Er zijn mensen die veertig, vijftig jaar moeten wachten op die diagnose en die hun hele leven rondlopen met de gedachte dat ze zot zijn.”

Duiveltje

Gilles de la Tourette werd meer dan honderd jaar geleden voor het eerst beschreven door de gelijknami­ge Franse neuroloog. Vandaag gaan wetenschap­pers en psychologe­n ervan uit dat een op de honderd aan het syndroom lijdt. Voor België komt dat neer op 110.000 mensen. “Heel veel mensen weten niet eens dat ze Tourette hebben”, zegt vader Jan. “Als ik met Jef over straat wandel, kan ik er zo een paar aanduiden met Tourette. Dat geeft Jef troost. Omdat hij niet al

De ziekte is nog zoveel meer dan ongecontro­leerde scheldpart­ijen, waarmee de aandoening het vaakst geassociee­rd wordt

Jan SWERTS

leen is met zijn ziekte.” Al lijdt Jef wel aan een zeer zware vorm. “Met zijn tics, de ongecontro­leerde bewegingen van zijn armen, zijn benen of zijn hoofd, heeft hij eigenlijk nog het minste problemen”, zegt Jan.

“De eindeloze stroom van dwanggedac­hten en -handelinge­n vindt hij veel erger.” Die dwanghande­lingen worden hem opgedronge­n door een mannetje in zijn hoofd. Gerrit, zo noemt Jef hem. “Vroeger omschreef Jef Gerrit als een mager, blond mannetje, maar vandaag ziet hij hem als een duiveltje dat op allerlei knopjes duwt. De ene dag is Gerrit een vriend, de andere dag is hij heel kwaad op hem en wil hij Gerrit weg. Omdat hij hem tot dingen dwingt die hij niet wil. Als Jef in de auto op zichzelf slaat, of in mijn rug stampt en hevig schreeuwt, zegt hij: ‘Sorry papa, ik weet dat je er niet tegen kan. Maar het is Gerrit, niet ik’.”

Middelving­er

Het syndroom van Gilles de la Tourette heeft een forse impact op het nog jonge leven van Jef. Er zijn de tics en het dwangmatig­e gedrag. Maar er zijn ook de scheldpart­ijen, al komen die bij Jef maar enkele dagen per jaar voor. “Hij zat eens in een periode dat hij mensen uit het niets voor ‘hoer’ uitschold”, zegt Jan. “Maar toen we net op dat moment in Frankrijk waren, verdween Jef zijn vloektic en stak hij plots tegen iedereen zijn middelving­er op. Na een tijdje begreep ik dat Gerrit aanvoelde dat ze in Frankrijk het woord ‘hoer’ niet verstaan. Daarom schakelde hij over op een universeel beledigend teken: de middelving­er. Het vreemde is dat Jef de sociale codes wel degelijk aanvoelt. Hij weet dat hij niet zomaar tegen iedereen zijn middelving­er mag opsteken. Net zoals hij ook weet dat je in een kerk stil moet zijn. Maar het lukt hem gewoon niet, omdat Gerrit hem tot het tegenoverg­estelde dwingt. Na een hele reeks middelving­ers in Frankrijk, begon Jef te huilen en sloeg hij zich keihard op zijn hoofd. ‘Nu gaan alle mensen hier denken dat ik een onbeleefde jongen ben’, zei hij.”

Acteurs

Toch probeert Jef zich zo goed mogelijk te wapenen tegen zijn ziekte. “Als Jef op een plaats komt waar hij mensen niet kent, gaat hij op hen af en zegt hij: ‘Hallo, ik ben Jef en ik heb Tourette’. Op die manier probeert Jef zijn angst weg te nemen, want angst is een grote motor van tics. Daarnaast neemt Jef ook medicatie. Maar omdat de wetenschap nog altijd niet weet wat Tourette precies is, bestaat er geen specifieke medicatie voor de ziekte. Jef krijgt nu bijvoorbee­ld medicatie die eigenlijk bestemd is voor mensen met een psychose.” Toch wordt er wereldwijd volop geëxperime­nteerd om Tourette te lijf te gaan. “In de VS en Australië proberen ze Tourette in te dijken met een tandheelku­ndige ingreep. Een juiste positioner­ing van de kaak zou invloed hebben op de hersenen. Al is de ingreep heel duur en werkt ze niet bij iedereen.” Ondertusse­n blijft er veel onbegrip voor de ziekte. “Mensen met Down of met blindheid, herken je. Die aandoening­en zijn mooi omlijnd, waardoor mensen ze beter kunnen plaatsen. Maar Tourette bestaat in zoveel vorleen men dat je het niet in een hokje kan steken. Bij het schrijven van ons boek, hebben we ook BV’s ontmoet die aan Tourette lijden. Muzikanten, acteurs spraken openlijk over hun ziekte. Maar aan het einde van de rit wilden ze hun naam toch liever niet in het boek. Omdat ze er geen zin in hebben om als een zot neergezet te worden.”

Duiker

Wat de toekomst voor Jef brengt, weet Jan niet. “De ene dag kan Jef niet eens wandelen of fietsen door zijn tics, een dag later doet hij dat probleemlo­os. Een profession­eel leven uitbouwen, zal dus niet simpel zijn. Al heb ik bij het schrijven van mijn boek ook mensen met Tourette ontmoet die wel degelijk een job uitoefenen.”

Jef zijn grote droom is duiker worden. “We hebben in Canada zelfs een duiker gevonden met Tourette. Het kan dus. Al zal het een strijd worden. Als we met Jef gaan zwemmen, trekt hij onder water soms plots zijn snorkel en duikbril af. Hij wil dat niet, maar Gerrit dwingt hem hiertoe. En dat maakt Jef heel ongelukkig.”

‘Duiker op Mars’, van Jan Swerts en auteur Lander Deweer, ligt vanaf maandag in de boekhandel­s

 ??  ??
 ?? FOTO'S TOM
PALMAERS ?? Jef Swerts (9) op de schoot bij papa
Jan.
FOTO'S TOM PALMAERS Jef Swerts (9) op de schoot bij papa Jan.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium