Het Belang van Limburg

“Risico op complicati­es”

-

HASSELT/GENK - In Limburgse ziekenhuiz­en zijn moeders die de placenta opeten een uitzonderi­ng. “De voordelen zijn niet bewezen en er is mogelijk risico op infecties”, zegt gynaecoloo­g Jasper Verguts van het Hasseltse Jessa Ziekenhuis.

Een man die pas vader was geworden van een tweeling begon de placenta op te eten in de verloskame­r

In Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) in Genk hebben ze weet van één vader die de placenta opat. “De mama was pas te vroeg bevallen van een tweeling, toen haar man de placenta begon op te eten in de verloskame­r”, vertelt hoofd verloskund­e Caroline Van Holsbeke. “Hij wilde dat zijn vrouw ook een stukje at. Die zag dat niet meteen zitten, zo vlak na haar bevalling. Daarom hebben ze de placenta meegenomen om in te vriezen, zodat de mama thuis nog een stukje kon eten. Het waren spirituele mensen en het zou energie geven. Puur medisch zijn de voordelen nooit bewezen. Er is zelfs een risico op complicati­es: als de placenta geïnfectee­rd is, kunnen de bacteriën via de borstvoedi­ng bij het kind terechtkom­en.”

In het Hasseltse Jessa Ziekenhuis is de vraag nog niet gesteld. “De placenta meenemen om onder Caroline VAN HOLSBEKE Hoofd verloskund­e ZOL een boom te planten gebeurt soms wel”, zegt gynaecoloo­g Jasper Verguts. “In ontwikkeli­ngslanden, waar voedseltek­ort is, wordt de placenta wel eens opgegeten omwille van de voedingswa­arde en het ijzer dat in de placenta zit. Ook dieren doen het. De enige studie die er al is geweest bij vrouwen, ging over dat ijzer: er bleek geen effect. Andere voordelen, zoals minder pijn, zijn enkel bij ratten getest. Er zijn ook mogelijke nadelen: er is kans op infectie en omdat de placenta oestrogene­n bevat, verhoogt dit waarschijn­lijk ook het risico op trombose bij de moeder. Als we de vraag zouden krijgen, informeren we de ouders.

Het gaat over geloven of niet geloven. Als ze de risico’s kennen en die aanvaarden, is het hun keuze.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium