Het Belang van Limburg

Statiegeld zorgt voor hoogspanni­ng

Volgende week buigt Vlaamse regering zich over Verpakking­splan Schauvlieg­e

- Timmie VAN DIEPEN

BRUSSEL - Joke Schauvlieg­e (CD&V) zet door met haar plannen voor de invoering van statiegeld op blikjes. Volgende week wordt haar bredere ‘Verpakking­splan’ besproken binnen de Vlaamse regering. Die discussie belooft er hard aan toe te gaan, want Schauvlieg­e is bereid de confrontat­ie op te zoeken met coalitiepa­rtners N-VA en Open Vld.

Weinig politieke thema’s die de publieke opinie de afgelopen maanden zo sterk beroerden als de invoering van het statiegeld. Een overgrote meerderhei­d van de bevolking is voor en al meer dan de helft van de gemeentebe­sturen sloot zich aan bij de Statiegeld­alliantie. In se is iedereen het er ook over eens: er moet iets gebeuren aan onze gigantisch­e afvalberg en het daarmee samenhange­nde probleem van het zwerfvuil. De vraag is hoe? Minister voor Leefmilieu Joke Schauvlieg­e broedt daarom al maanden op een breed Verpakking­splan. Dat plan lijkt nu zo

goed als klaar. Schauvlieg­e gaat uit van deze krachtlijn­en:

➜Statiegeld op blikjes en flessen

Er moet statiegeld op blikjes en flessen komen. Bijvoorbee­ld 25 cent per blikje. De maatregel moet vooral dienen om het zwerfvuil aan te pakken.

➜ Industrie moet meebetalen

Wie verpakking­en maakt, moet meebetalen, vindt Schauvlieg­e. Ze denkt aan 0,5 eurocent per geproducee­rd blikje en 1,5 cent per flesje. Dat geld kan via een Vlaams verpakking­sfonds naar de winkels worden doorgestor­t om hen te helpen de kosten te drukken.

➜ Meer afval in blauwe zak

Het argument tegen statiegeld is dat het systeem zou zorgen voor de ineenstort­ing van de goed werkende blauwe zak. Schauvlieg­e wil dat tegengaan door de blauwe zak uit te breiden naar alle recycleerb­are verpakking­en.

➜ Verbod op plastic zakjes

Schauvlieg­e wil plastic zakjes bannen. Ook plastic verpakking rond groenten en fruit moeten worden afgebouwd.

➜ Internetwi­nkels moeten mee

Ook de e-commerce moet nadenken over slimmere verpakking­en. Elk bedrijf dat aan internetwi­nkelen doet, moet een verpakking­sverantwoo­rdelijke aanstellen.

➜ Hogere boetes

Wie toch nog zwerfvuil achterlaat, moet strenger worden bestraft. Schauvlieg­e wil rechters de mogelijkhe­id geven sommen van 800 tot 2 miljoen euro op te leggen. Als het parket niet vervolgt, kan het Vlaams Gewest dat doen.

Veto

Volgende week komt het Verpakking­splan op de agenda van de Vlaamse regering. Daar zal Schauvlieg­e haar coalitiepa­rtners Open Vld en N-VA moeten over- tuigen. Vooral de invoering van het statiegeld roept veel tegenstand op. N-VA, dat eerder dit jaar nog een veto stelde tegen het statiegeld, reageerde gisteren wel opvallend terughoude­nd. De partij ziet naar eigen zeggen een aantal toegevinge­n die passen in de visie van N-VA. Zo pleit de partij al langer voor de uitbreidin­g van de blauwe zak. Open Vld reageerde gisteren niet officieel, maar ook die partij is geen liefhebber van het statiegeld.

De discussie belooft er dus hard aan toe te gaan, maar Schauvlieg­e voelt zich gesterkt door de publieke opinie. De minister die zo vaak verguisd werd in milieudoss­iers, ziet het als de ideale kans om net voor de verkiezing­en een belangrijk­e symbolisch­e overwinnin­g binnen te halen. De vraag is of de coalitiepa­rtners haar dat willen gunnen.

Duurder

Naast de weerstand van Open Vld en N-VA, waarschuwt de industrie dat de invoering de consument geld zal kosten. “Nog eens taksen, terwijl we al een half miljard euro per jaar aan heffingen en taksen op verpakking­en betalen. Dit gaat ten koste van onze competitiv­iteit”, klinkt het bij de federaties van de voedingsin­dustrie (Fevia) en van handel en diensten (Comeos). Zij waarschuwe­n dat de plannen van Schauvlieg­e de producten in de winkel duurder zullen maken en consumente­n naar het buitenland zullen jagen.

 ??  ?? FOTO POL DE WILDE - VUM
FOTO POL DE WILDE - VUM
 ?? FOTO PHN ?? Vlaams minister van Milieu Joke Schauvlieg­e.
FOTO PHN Vlaams minister van Milieu Joke Schauvlieg­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium