Het Belang van Limburg

Honderddui­zenden kinderen sterven in Congolese Kasaï-provincie

-

NEW YORK - In de Congolese regio Kasaï dreigen zo’n 400.000 kinderen de volgende dagen en weken te sterven aan ondervoedi­ng. In totaal zijn de helft van alle kinderen in Kasaï zwaar ondervoed, zegt Unicef.

De Kasaï in het zuiden van Congo, was lang een van de welvarends­te en vredigste regio’s van Congo. Maar in 2016 verzonk de provincie in chaos nadat het centrale bestuur in Kinshasa weigerde de lokale tribale leider Kamwina Nsapu te erkennen en een eigen mannetje benoemde in zijn plaats. Dat leidde ertoe dat de al lang sluimerend­e onvrede explodeerd­e tot een rebellie onder leiding van Kamwina Nsapu. Als gevolg van de onrust en de onveilighe­id verlieten veel inwoners hun dorpen om zich voor het geweld te verschuile­n in de bush. Ondertusse­n bleven de velden onbewerkt en gingen drie oogsten verloren.

Nu het sinds een tijdje wat rustiger is keren de dorpelinge­n terug naar hun huizen of wat er van overblijft, maar wordt ook pas goed duidelijk wat de verwoesten­de gevolgen zijn. De mensen die zich maanden verscholen hebben gehouden hadden tekort aan voedsel en water, en totaal geen toegang tot enige medische zorg. Velen zijn al gestorven. Van diegenen die wel zijn teruggekee­rd hebben zo’n 3,8 miljoen mensen, onder wie 2,3 miljoen kinderen, dringend humanitair­e hulp nodig. Zo’n 400.000 van die kinderen lopen acuut risico te sterven aan ondervoedi­ng. Unicef-woordvoerd­er Christophe Boulierac, net terug uit de Kasaï, zei aan de Britse omroep BBC geschokt te zijn door wat hij gezien had. “Wij zeggen niet dat die kinderen het risico lopen te sterven. Wij zeggen dat ze aan het sterven zijn, vaak al gestorven zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium