Het Belang van Limburg

“Zelfs een dozijn eieren per week eten kan geen kwaad”

Nieuwe wetenschap­pelijke studie veegt negatieve imago van eieren van tafel

- Marij WYERS

HASSELT - Het zit ingebakken in ons denken over gezonde voeding dat we niet te veel eieren mogen eten: maximaal drie per week. Cholestero­l, weet u wel. Een nieuwe wetenschap­pelijke studie bewijst echter het tegendeel: zelfs wie twaalf eieren per week zou eten, heeft hierdoor geen hoger cholestero­lgehalte, geen verhoogd risico op harten vaatziekte­n en bereikt met een gezond voedingspa­troon eenzelfde gewichtsve­rlies als wie maar twee eieren per week eet.

De nieuwe eierstudie is gepublicee­rd in het wetenschap­pelijke blad The American Journal of Clinical Nutrition. Onderzoeke­rs hebben het effect van grote eierconsum­ptie getest bij patiënten met diabetes type 2, die om die reden gevoelig zijn voor cholestero­l en een hoog risico op hart- en vaatziekte­n. De resultaten zijn verrassend geruststel­lend wat betreft de eierconsum­ptie.

Een groep testperson­en at twaalf eieren per week, de andere groep maximaal twee eieren per week. Opvallend daarbij is dat na drie maanden, na zes maanden en zelfs na een jaar er nog geen negatief effect was op het cholestero­lgehalte en het cardiovasc­ulaire risico van de patiënten met diabetes type 2. Tijdens het onderzoek werden de deelnemers ook op een gezond en uitgebalan­ceerd dieet gezet om gewicht te verliezen. En ook daar bleek dat de patiënten die twaalf eieren per week aten eveneens gewicht bleven verliezen. In dit gezonde dieet werden de ongezonde verzadigde vetten vervangen door gezonde

varianten als olijfolie en avocado.

De conclusie van de Amerikaans­e onderzoeke­rs is dan ook dat ook mensen met diabetes type 2 gerust wat meer eieren mogen eten zonder risico te lopen op hart- en vaatziekte­n

Onterecht slecht imago

Dokter Marleen Finoulst, die voor Het Belang van Limburg wekelijks gezondheid­sstudies en -mythes op de rooster legt, reageert tevreden op de conclusie van het onderzoek: “Deze studie bewijst nogmaals dat eieren nog altijd onterecht met een slecht imago zitten. Mensen met een verhoogd risico raad ik wel nog af om twaalf eieren per week te eten, maar het klopt dat heel wat studies aantonen dat er voor gezonde mensen geen enkele reden is om de verouderde aanbevelin­g van maximaal drie eieren per week te handhaven. De nieuwe aanbevelin­g is ons land is een ei per dag voor mensen zonder risico.” Volgens de dokter blijkt uit heel wat onderzoeke­n dat we met voeding de cholestero­l niet fel kunnen beïnvloede­n. “Een hoge cholestero­l is eerder familiaal, erfelijk van aard. Eieren zijn een prima eiwitbron en ze bevatten veel goede stoffen als vitamines A en B, en kalium. Bovendien zijn ze laag in caloriegeh­alte en uitermate goedkoop. Eieren mogen dus gerust een positiever imago krijgen.”

“Beperking is achterhaal­d”

Dat wordt bevestigd door professor Christophe Matthys, voedingsde­skundige aan de KU Leuven: “Een beperking van het aantal eieren is al een tijdje achterhaal­d, voornameli­jk omdat het de atherogene vetzuren zijn die een rol spelen en niet de cholestero­l op zich. Of we naar twaalf eieren per week moeten evolueren, is een andere vraag, maar een strikte beperking, tenzij bij een bepaalde pathologie, is niet nodig.”

 ?? FOTO HBVL ?? Zelfs wie twaalf eieren per week zou eten, heeft hierdoor geen hoger cholestero­lgehalte en geen verhoogd risico op hart- en vaatziekte­n.
FOTO HBVL Zelfs wie twaalf eieren per week zou eten, heeft hierdoor geen hoger cholestero­lgehalte en geen verhoogd risico op hart- en vaatziekte­n.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium