Het Belang van Limburg

ICT-bedrijf BKM doet

Limburgse ondernemin­g springt over 50 miljoen euro omzet

- Dominiek CLAES

HASSELT - Het Limburgse ICT-bedrijf BKM, met hoofdkwart­ier in Hasselt, heeft recent maar liefst vier overnames afgerond. Daarmee springt BKM dit jaar nog over de kaap van 50 miljoen euro omzet, met 230 medewerker­s en 20.000 klanten. Vooral de overname van Data Unit, zeg maar de IT-dochter van Engie Fabricom, springt in het oog. “Met deze stappen spelen we meteen een divisie hoger”, zeggen Marc Max (52) en Bart Soetaers (49) van BKM.

BKM zag in 1994 het levenslich­t als een Hasseltse handel in gsm’s, in die jaren nog een nieuwighei­d. Marc Max en Bart Soetaers waren de drijvende krachten. Ondertusse­n is het bedrijf uitgegroei­d tot een systeemint­egrator die de Belgische kmo’s voorziet van telefonie, IT, print-, copy- en scanappara­ten en connectivi­teit (netwerken). “We willen onze klanten op dit vlak oplossinge­n bieden, hen ontzorgen”, zegt managing director Bart Soetaers. “Zo hoeven ze zich niet af te vragen of een probleem nu met een toestel of met een server te maken heeft. Wij dragen zorg voor hun hardware en software en begeleiden onze klanten/bedrijven op de weg naar digitalisa­tie.”

Groei

BKM heeft de afgelopen jaren al een aantal overnames gerealisee­rd, met Hexacom in 2016 als voorlopig hoogtepunt. Gedreven door de pragmatisc­he en flexibele aanpak, wist BKM vorig jaar 29 miljoen euro aan omzet te draaien, met 170 medewerker­s in de vestiginge­n in Hasselt, Steenokker­zeel en Gent. Klanten zijn onder meer voetbalclu­b KRC Genk, animatiegr­oep Studio 100, bouwbedrij­f Kumpen, siliconenp­roducent Soudal, kleefbandp­roducent Nitto en de stad Sint-Truiden. Het parcours leverde Bart Soetaers in 2006 de titel Limburgse Jonge Ondernemer van het Jaar op.

Grote stap

De afgelopen maanden is BKM plots in een stroomvers­nelling terechtgek­omen. “In ons strategisc­h plan hadden we ons voorgenome­n om tegen 2020 te groeien tot een bedrijf met een grotere taille, met een omzet van minstens 50 miljoen euro”, legt Bart Soetaers uit. “Dat moest mogelijk worden door organische groei, maar ook door overnames die geografisc­h of technologi­sch goed bij ons passen”, geeft financieel directeur Marc Max aan. “Het is wat sneller gegaan dan gepland. Door eerder toevallige omstandigh­eden hebben we de laatste weken vier overnames kunnen finalisere­n.” De overname van CC@PS in Westrozebe­ke (tussen Roeselare en Ieper) levert BKM alvast een poot op in West-Vlaanderen. Het bedrijf is vooral actief in computer, copy en print, en haalt 3,5 miljoen euro omzet met tien medewerker­s.

Maar de meest prestigieu­ze overname is die van Data Unit, de ITdochter van de engineerin­gsgroep Engie Fabricom (uit de Franse Suez-stal). Data Unit staat sterk in netwerken, security en VoIP (met onder meer toepassing­en voor callcenter­s), en opent voor BKM de markt naar Nederland en grotere bedrijven. Data Unit telt vestiginge­n in Diegem en Lummen, en haalt een omzet van 13,7 miljoen euro met 40 medewerker­s.

Derde prooi is het telefonieb­edrijf Fonitel in Torhout, met expertise

We willen de nieuwe poten van ons bedrijf snel, slim en vooral goed integreren, zonder onze eigenheid te verliezen Marc MAX en Bart SOETAERS

BKM

in telefonie en connectivi­teit, en goed voor 2,5 miljoen euro omzet met 15 medewerker­s.

BKM wist ten slotte ook de hand te leggen op het cloud-telefoniep­latform VoXX, waardoor telefoonce­ntrales ‘in the cloud’ kunnen opereren. “Die laatste overname is vooral strategisc­h erg belangrijk. Hiermee kunnen we onze onafhankel­ijkheid tegenover de operatoren bewaren”, legt Soetaers uit.

Integratie

Door de vier overnames zal de groep BKM dit jaar al de kaap van 50 miljoen euro ronden met 230 medewerker­s in de vestiginge­n in Hasselt, Steenokker­zeel, Gent, Lummen, Diegem, Torhout en Westrozebe­ke. Het mogen dan voor Soetaers en Max bijzondere drukke maanden zijn geweest, het grote werk begint nu pas. “We willen de nieuwe poten van ons bedrijf snel, slim en vooral goed integreren, zonder onze eigenheid te verliezen. Intussen blijven we openstaan voor opportunit­eiten. Onder meer in de regio Antwerpen en in Wallonië zijn er nog blinde vlekken.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Marc Max (links) en Bart Soetaers van BKM. “Door eerder toevallige omstandigh­eden hebben we de laatste weken vier overnames kunnen finalisere­n.”
FOTO SERGE MINTEN Marc Max (links) en Bart Soetaers van BKM. “Door eerder toevallige omstandigh­eden hebben we de laatste weken vier overnames kunnen finalisere­n.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium