Het Belang van Limburg

“SCLESSIN ZAL BRANDEN”

Rouches niet van plan mee te werken aan Brugs titelfeest­je

- Bob FAESEN

Ja, Club Brugge kan zondag kampioen worden op Sclessin. Blauwzwart heeft aan een gelijkspel genoeg om voor de vijftiende keer kampioen van België te worden. Maar bij Standard zijn ze vastbeslot­en om het op de laatste speeldag te laten aankomen. “Alles is nog mogelijk”, zegt aanvoerder Paul-José Mpoku.

Met nog twee speeldagen te gaan bedraagt de voorsprong van Club Brugge vier punten. Met andere woorden: wint Standard niet, dan is de ploeg van trainer Ivan Leko dit weekend (eindelijk) landskampi­oen. Makkelijke­r gezegd dan gedaan. Want in Luik geloven ze nog in de titel, al zal niemand het zo expliciet uitspreken. “Zoals we al van in het begin van de play-offs zeggen, bekijken wij het match per match”, beweert Paul-José Mpoku. De Congolees zegt het op die relaxte toon die hem zo typeert. “We staan tweede. We gaan nu tegen Brugge spelen en daarna zien we wel.” No pressure.

Toch zullen ze bij Standard heel hard gevloekt hebben toen Club Brugge zijn 1-0-achterstan­d rechtzette in een 1-3-overwinnin­g tegen Charleroi. Anders was een zes op zes genoeg geweest voor de titel, nu niet meer. “We zullen wel zien wat goed genoeg is”, lacht Mpoku. “Alles is mogelijk, dat weten we. We zullen tegen Club spelen en dan pas verder kijken. Wij willen altijd alles winnen. Dat hoort bij de esprit van Standard. Je moet trots zijn om dit truitje te mogen dragen. Dat moeten we zondag tegen Brugge opnieuw uitstralen.”

Geschifte competitie

Het zou in ieder geval een ongeevenaa­rde prestatie zijn mocht Standard zich over tien dagen tot landskampi­oen kronen. De Luikenaars begonnen play-off 1 met twaalf punten achterstan­d op leider Club. Daar kan na zondag zomaar slechts één punt van overblijve­n. Bij een gelijke stand haalt Standard het van Brugge omdat blauw-zwart een half punt kreeg bijgeteld bij aanvang van PO1.

“Je weet dat de play-offs de kaarten helemaal opnieuw verdelen”, zegt Mpoku. “Ik heb dat in 2014 zelf op een vervelende manier ondervonde­n.” Standard won destijds de reguliere competitie maar zag nummer drie Anderlecht alsnog kampioen worden. “Dit is nu het tegenovers­telde en dat is natuurlijk een goede zaak voor ons. We moeten zorgen dat we er zondag staan.”

Thuisreput­atie

De statistiek­en zijn de Rouches gunstig gezind. 19 op 24 in PO1. Het laatste thuisverli­es dateert al van 18 augustus, toen Zulte Waregem met 0-4 won. Sindsdien bleek Sclessin negentien wedstrijde­n lang een onneembare vesting. Standard won zelfs zijn laatste vijf thuismatch­en in de competitie en slikte in PO1 slechts één tegengoal op Sclessin. Ploegen hebben weer schrik om naar Luik te komen. Mpoku: “Sclessin brandt altijd, maar zondag zal dat nog meer het geval zijn.”

Het vertrouwen zit goed en waarom ook niet met zulke cijfers? Er mag dan wel vaak gezegd worden dat het voetbal niet academisch is, dat het alleen Carcela en Edmilson zijn die het verschil maken of dat Standard geluk heeft, niemand aan Luikse zijde die zich daarover druk maakt. “We komen van ver”, voegt Mpoku toe. “Tegen Anderlecht toonden we dat niet altijd de meest dominante ploeg wint. We hebben snelle aanvallers en daar moet je van profiteren. Je moet slim zijn in het voetbal en dat waren we.” Mpoku onderstree­pt de rol van trainer Ricardo Sa Pinto. De veelbespro­ken Portugees die wellicht moet wijken voor Michel Preud’homme, deed al vaak een match kantelen met een vervanging. “Tegen Anderlecht was dat ook zo. Met een goede tactische omzetting maakte hij het verschil. Of hij moet blijven? Wij hebben hem altijd gesteund. Wat er naar buiten komt, hebben wij niet in de hand en is ons probleem niet. Wij concentrer­en ons op de wedstrijde­n die komen. Het is niet aan ons om die beslissing­en te nemen.”

Tegen Anderlecht toonden we dat niet altijd de meest dominante ploeg wint. We hebben snelle aanvallers en daar moet je van profiteren. Je moet slim zijn in het voetbal en dat waren we Paul-José MPOKU

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De laatste thuisneder­laag van Standard dateert al van 18 augustus. “Sclessin brandt altijd, maar zondag zal dat nog meer het geval zijn”, aldus Mpoku.
FOTO PHOTO NEWS De laatste thuisneder­laag van Standard dateert al van 18 augustus. “Sclessin brandt altijd, maar zondag zal dat nog meer het geval zijn”, aldus Mpoku.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium