Het Belang van Limburg

“Voor mij is Sa Pinto geen collega meer”

Waarom Hein Vanhaezebr­ouck blijft schieten op Standard-coach

- Jürgen GERIL

Sommigen vinden Hein Vanhaezebr­ouck een slechte verliezer. Na de nederlaag tegen Standard haalde hij uit naar Ricardo Sa Pinto en vrijdag deed hij er nog een schep bovenop. Een mens zou zowaar nog medelijden krijgen met de coach van Standard, maar wees gerust: dat is nergens voor nodig. Ja, Hein was gefrustree­rd en ja, het was weinig collegiaal om hardop te zeggen wat iedereen denkt. Maar eigenlijk heeft Vanhaezebr­ouck gewoon gelijk.

Geert De Vlieger noemde het “het toppunt van zieligheid”. En Marc Degryse zei: “Hein legt altijd de schuld bij andere zaken dan dat waar het echt om draait. Slechte verliezer.”

De analisten lieten geen spaander heel van Hein Vanhaezebr­ouck na zijn uithaal richting Ricardo Sa Pinto na de 1-3 tegen Standard en het verspelen van de titel. “Zei Ricardo Sa Pinto dat het een verdiende zege was van Standard? Sa Pinto zegt altijd de waarheid, hé. Die vent moet je geloven. Over twee weken is hij weg. Dit zijn zijn laatste woorden”, brieste de coach van Anderlecht.

Verzoek van Anderlecht

Bij Standard lieten ze in een persberich­t weten not amused te zijn door die “persoonlij­ke, overbodige en absurde uitspraken van Vanhaezebr­ouck zonder aanleiding”. Net zoals ze het donderdag van weinig klasse vonden getuigen dat Anderlecht had verzocht om de coaches apart naar de persconfer­entie te sturen, zodat Hein niet samen aan één tafel moest zitten met Sa Pinto. Alleen zaten de Rouches vrijdag in een lastig parket. Ze konden moeilijk al te fel reageren, want het getuigt even- min van veel klasse om Sa Pinto straks te ontslaan terwijl hij de beker won en de Luikenaars nog in de titelstrij­d bracht na een geweldige inhaalrace. Nochtans is dat net wat ze in Luik van plan zijn. De contracten zijn al getekend en Sa Pinto’s opvolger Michel Preud’homme is het volgende seizoen al aan het voorbereid­en. En dat wéét Vanhaezebr­ouck. Uit eerste hand zelfs. Omdat Emilio Ferrera, de beloftenco­ach van Anderlecht, straks met Preud’homme mee naar Luik trekt.

Vrijdag ging Vanhaezebr­ouck dan ook ongestoord door. “Voor mij is Sa Pinto geen collega meer. Een collega is iemand die anderen waardeert, maar Ricardo Sa Pinto maakte met iedereen ruzie op zijn persconfer­enties en als daar dan reactie op kwam, besloot meneer geen persconfer­enties meer te geven. Tegen ons heeft Sa Pinto twee keer mijn assistent Karim Belhocine aangevalle­n met verwijten naar zijn familie. In de bekermatch die hij hier won, voerde hij één grote cinema op. Hij staat meer op het veld dan langs de zijlijn en vloog al vier keer naar de tribune. Dan moet ik niet collegiaal zijn.”

Hein VANHAEZEBR­OUCK

Bekertje bier

Vanhaezebr­ouck had – in het licht van de nederlaag – de zaak beter laten rusten, maar het klopt natuurlijk wel dat Sa Pinto al het hele seizoen iedereen tegen zich in het harnas jaagt. Op Anderlecht ging hij voor dood neer nadat een bekertje bier net naast hem landde. Antwerp-coach Bölöni liet zich ontvallen: “Het verschil tussen God en Sa Pinto? God wil Sa Pinto niet zijn.” En zelfs de immer stoïcijnse Philippe Clement ergerde zich tijdens de bekerfinal­e dood aan de Standard-coach en zijn pogingen om tijd te winnen. Probeer Clement maar eens in die modus te krijgen. Driekwart van het Belgische voetbalwer­eldje vindt dat Sa Pinto antireclam­e maakt voor het trainersam­bt met zijn onsportiev­e, opgefokte en theatrale gedrag.

Onder meer daarom werd weken geleden al in de rood-witte be-

Sa Pinto staat meer op het veld dan langs de zijlijn en vloog al vier keer naar de tribune. Dan moet ik niet collegiaal zijn

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium