Het Belang van Limburg

De radicale kerstman

-

Weyns: “Marx was een enorm begaafde dwarsligge­r, die niet kon verdragen dat ook maar iemand hem in de schaduw wilde stellen. Maar hij is zonder twijfel een van de beslissend­e figuren in de wereldgesc­hiedenis. Op basis van zijn ideeën is de wereld decenniala­ng in twee gedeeld, honderden miljoenen mensen hebben onder communisti­sche regimes geleefd of doen dat nog.”

Marx wordt in 1818 geboren in een gegoed burgerlijk gezin in het Rijnland. Wat is de invloed van zijn Joodse milieu?

“Marx stamt af van twee rabbijneng­eslachten, maar zijn vader trekt tijdens de Napoleonti­sche tijd, als Trier ingelijfd is bij Frankrijk, helemaal de kaart van de Verlichtin­g. Om als advocaat te kunnen werken, wordt hij protestant. De jonge Karl wordt Lutheraans gedoopt maar ontpopt zich al snel tot atheïst. Toch refereren de stijl en de profetisch­e kracht van zijn werken heel vaak aan de bijbelse traditie en is zijn geschieden­isopvattin­g heel joods. Voor hem is geschieden­is geen verhaal van feiten en processen die je kan bestuderen, maar een proces dat voortduren­d in ontwikkeli­ng is. Tegelijk heeft Marx zelf soms last van antisemiti­sme, een van de talloze vreemde contradict­ies in zijn ideeën.”

Hij ontpopt zich wel als een indrukwekk­end denker.

“Hij studeert rechten en filosofie, is enorm belezen, staaft al zijn uitspraken, doet ernstig bronnenond­erzoek. Hij heeft een analytisch­e geest, maar is ook dol op literatuur. Al snel vormt hij het middelpunt van een discussieg­roep. Maar hij is ook een geboren querulant, die steeds het conflict opzoekt en altijd het laatste woord moet hebben. Het lijkt wel alsof hij enkel kan denken als hij op gespannen voet staat met iemand. Met zijn scherpe pen en dito tong maakt hij vijanden bij de vleet, vooral ook voormalige vrienden of geestesgen­oten. Enkel Friedrich Engels en zijn echtgenote Jenny von Westphalen zullen hun hele leven aan zijn zijde blijven.”

Marx, de grote communist, huwt een heuse barones.

«Zij is een jeugdvrien­din en Marx slaagt erin haar vader in te pakken. Na hun huwelijk volgt ze hem overal, als hij door zijn radicale artikelen weg moet uit Duitsland, eerst naar Frankrijk, dan België en tenslotte Groot-Brittannië. Vooral in Londen zien ze zwarte sneeuw, omdat Marx nooit aan vast werk toekomt en nooit de tering naar de nering zet. Hij verdient wat als journalist en schrijver, en voor het overige leven ze van giften van vrienden en familie, of een occasionel­e erfenis. Maar liefst vier van hun zeven kinderen sterven jong en Jenny klaagt bitter over hun leefomstan­digheden, maar ze laat hem nooit vallen.”

Hij is voortduren­d aan het lezen en schrijven.

“Iedereen kent wel zijn pamflet, het ‘Communisti­sch Manifest’, en zijn vuistdikke ‘Das Kapital’. Maar hij is voortduren­d zelf aan het schrijven of andermans werk aan het becommenta­riëren. Zijn volledig werk telt meer dan 160 delen! Het is steeds weer een opeenstape­ling van citaten uit de wereldlite­ratuur, wetenschap­pelijke analyses en regelrecht­e scheldpart­ijen. Wie niet kan schelden, hoeft enkel Marx te lezen. Zijn droom is echter om het definitiev­e werk te schrijven over de destructie­ve aard van het kapitalism­e. Daarvoor offert hij alle kansen op een carrière als academicus, jurist of journalist op.”

Marx mag er dan uitzien als een kerstman zonder pak, maar zijn ideeën zijn erg radicaal.

“Ja zeker, al gaat hij nooit zelf de straat op en ontmoet hij zelden arbeiders. Als kamergelee­rde levert hij de intellectu­ele wapens voor een revolutie, maar wil hij zijn handen niet zelf vuil maken. In die zin is hij de dirigent van de revolutie, die van op een verhoog het concert dirigeert. Alhoewel hij niet kickt op geweld, beseft hij dat de totale maatschapp­elijke veranderin­gen die hij wil niet zonder dwang kunnen. Hij wil alle negatieve gevolgen van de grote ongelijkhe­id in het bezit van de productiem­iddelen weg. En als dat niet met stakingen lukt, moet het maar met geweld. Dan pas zal een nieuwe mens opstaan en een ideale maatschapp­ij ontstaan. Erg messianist­ische ideeën, waarbij zijn joodse achtergron­d komt piepen.”

Hoe moeten we zijn belang inschatten?

“Dat is ontzaglijk. Zijn ideeën hebben de tweede helft van de 19de en de hele 20ste eeuw gekleurd. En Xi Jinping en Kim Jong-un zweren officieel nog altijd bij zijn theorieën. Maar opgelet: die ideeën zijn door allerlei navolgers vervormd. Hijzelf wil ware vrijheid voor de mens, die voor hem niet in een liberaal individual­isme te vinden is, maar enkel als je in een harmonieuz­e samenlevin­g met anderen kunt samenleven. En dat die ideeen in de handen van anderen hebben geleid tot de goelags en de killing fields, zou hij afschuweli­jk vinden.”

“Door sommige stukken van zijn immense oeuvre raak je vandaag niet meer heen, maar andere delen zijn nog steeds verrassend fris om je aan het denken te zetten over de evoluties in deze maatschapp­ij. Vooral na de bankencris­is van 2008 is er een vernieuwde belangstel­ling. Terecht, maar je moet wel kritisch blijven.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium