Het Belang van Limburg

“Ik ben zeker niet kansloos”

Hoeseltse Nele De Vos wil verrassen op EK in Servië

- Marc TRUYERS

Nele De Vos heeft een dubbele missie op het EK karate in het Servische Novi Sad. De 25-jarige Hoeseltse wil niet alleen een plaats in de top acht behalen (opgelegd door Sport Vlaanderen om - financiële - steun te blijven genieten), maar tegelijk ook zoveel mogelijk punten sprokkelen richting de Olympische Spelen van Tokio 2020. “Gezien mijn resultaten de laatste jaren op het EK zullen er niet veel mensen rekening houden met mij”, hoopt De Vos op een verrassing­seffect. Lijden je sportieve prestaties niet onder al die druk om te ‘moeten’ presteren ?

Nele De Vos: “Vóór en na mijn werk (als backoffice bij Garden Trade Internatio­nal in Bilzen, nvdr) train ik, waardoor ik iedere dag bekaf in mijn bed kruip. Dagelijks worstel ik met de vraag stel dat ik ziek word of er gebeurt iets anders, waardoor ik niet kan vechten. Gelukkig heb ik een mental coach, die ervoor zorgt dat ik de focus houd op de dingen die ik wel onder controle heb.”

Sportief ben je uit een diep dal geklommen?

“De voorbije twee jaar geraakte ik moeilijk op mijn oude niveau, waardoor ik veel wedstrijde­n heb verloren. Dan tuimel je snel naar beneden op de ranglijst. Sinds juni 2017 ben ik beter aan het vechten en won ik verscheide­ne rondes op grote Premier League wedstrijde­n. Hierdoor kon ik weer heel wat plaatsen goedmaken. De grootste sprong maakte ik in februari, door mijn plaats in de kwartfinal­es op de Dutch Open.”

Je wisselde onlangs noodgedwon­gen van trainer. Junior Lefevre volgde Sven Achten op.

“Een zeer lastige zaak, aangezien Sven ook mijn clubtraine­r bij Hasselt was. We hadden een nauwe band. Een nieuwe trainer betekent nieuwe inzichten en een nieuwe manier van aanpak. Junior en ik kenden elkaar minder goed, dus moesten we in een eerste fase ondervinde­n hoe beide personen in elkaar zitten.”

Je komt in Novi Sad uit in de individuel­e categorie dames senioren -61 kg en in het dames team. Hoe hoog schat je je kansen in op dit EK?

“Aangezien het een ééndagswed­strijd is, is altijd alles mogelijk. Natuurlijk behoor ik niet tot de topfavorie­ten, maar kansloos ben ik zeker niet. Ik sta momenteel op een niveau, dat ik van iedereen kan verliezen, maar ook kan winnen. Alles zal moeten meezitten en ik zal in topvorm de mat op moeten stappen, wil ik meespelen voor de medailles. Gezien mijn resultaten de laatste jaren op een Europees Kampioensc­hap zullen

Nele DE VOS er niet veel mensen rekening houden met mij. Dat kan in mijn voordeel spelen.”

Lig je nog op koers voor de Spelen 2020 in Tokio?

“De selectiecr­iteria zijn dermate moeilijk dat het in een klein hoekje zit

(top zes wereldrank­ing mag naar Tokio, nvdr).

Ik sta nu 31ste op de ranglijst. Of het gaat lukken en welke kansen ik effectief heb, is momenteel nog koffiedik kijken. Ik heb het geluk dat ik door mijn vorige slechte Europese kampioensc­happen weinig punten te verdedigen heb. Zondag zou ik zomaar twintig plaatsen omhoog kunnen schieten, waardoor ik in de top tien beland.”

Ik kruip elke dag bekaf in bed, omdat ik zowel vóór als na mijn werk train

 ?? Foto BELGA
FOTO BELGA ?? Nele Devos: “Gezien mijn resultaten de laatste jaren op het EK zullen er niet veel mensen rekening houden met mij.”
Lander Mulkers.
Foto BELGA FOTO BELGA Nele Devos: “Gezien mijn resultaten de laatste jaren op het EK zullen er niet veel mensen rekening houden met mij.” Lander Mulkers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium