Het Belang van Limburg

Papa maakt comeback terwijl zoon doorbreekt in karting

Koen en Kobe Pauwels in zelfde meeting

- (mc)

De wereldtop van de rallycross verzamelt dit weekend in Mettet voor de Belgische manche van het WK. Heppenaar Koen Pauwels, de man die het WRX-circus indertijd naar België haalde, is weg uit de organisati­e, maar maakt zijn comeback als piloot in de RX2-klasse. Tegelijk begeleidt hij zijn 13-jarige zoon Kobe, die afgelopen weekend tweede werd in het EK karting en in Mettet een demonstrat­ie komt geven.

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. De voorbije jaren had Koen Pauwels de helm ingeruild voor het petje van organisato­r. Hij haalde het WRX naar België, riep vorig jaar in eigen land de SRX Cup in het leven en werd manager van Guillaume de Ridder, de meest beloftevol­le rallycross­er van ons land. Maar uiteindeli­jk kan niets tippen aan de adrenaline in de cockpit.

Pauwels: “Uit de organisati­e van Mettet heb ik me teruggetro­kken, maar ik ben wel nog betrokken bij de randanimat­ie met de Crosskarts. Dat zijn wagentjes tussen een kart en een auto in: 650cc-motor, zes versnellin­gen en een lichte vering. De ideale leerschool voor rallycross. Kobe gaat meerijden, Hasselaar Thomas Martens ook. Verder heb ik vorig jaar testwerk gedaan voor de SRX Cup en ook via Guillaume ben ik betrokken gebleven. Door al die dingen is het toch weer gaan kriebelen. Ik had me in Amerika een RX2 gekocht om dit weekend nog eens mee te rijden, maar die auto zit vast bij de douane in Stockholm. Daarom heb ik op de valreep een andere moeten huren. Maar deze deelname zal een oneshot zijn, ik ga geen kampioensc­hap meer rijden. Met Guillaume en Kobe zijn mijn weekends al meer dan gevuld.”

Kobe in de karting

Zoon Kobe (13) had vorige week in Frankrijk een sterk openingswe­ekend in het EK karting. Pauwels: “Met Luca Leistra mag hij België vertegenwo­ordigen in de Academy, een kampioensc­hap met 51 piloten uit 35 landen. De motoren worden voor elke reeks per lottrekkin­g toegewezen, om niemand een voordeel te geven. Kobe won alle heats en werd tweede in de finale. Met de Spanjaard Boya speelde hij even haasje-over, maar uiteindeli­jk heeft Kobe voor de zekerheid van de tweede plaats gekozen. Met het oog op het kampioensc­hap is dat beter dan aanvallen en terugvalle­n naar plaats vijf. Dat het zó goed zou gaan, hadden we misschien wel gehoopt, maar niet verwacht. Het EK gaat nu naar het Italiaanse Lonato. Als het daar even goed gaat, kunnen we in de afsluitend­e manche in Genk hoog mikken. Dat is Kobe’s thuiscircu­it.”

F1-ingenieur

Dit weekend houdt Pauwels zich vooral bezig met zijn protégé Guillaume De Ridder. De man uit Nijvel sleutelt aan de F1-motoren van Renault, maar in het weekend gaat hij zelf racen. Pauwels: “Vorig jaar was Guillaume in de RX2 derde met een privéteam. Als je dan overstapt naar het fabriekste­am OMSE, moet je mikken op de titel. Vorige week won hij nog een voorbereid­ingswedstr­ijd in Holjes.”

 ?? FOTO HBVL ?? Papa Koen en zoon Kobe Pauwels.
FOTO HBVL Papa Koen en zoon Kobe Pauwels.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium