Het Belang van Limburg

Vraag van RUDI JACQUEMIN uit Rekem

-

Ik heb je vader vroeger zien rallycross­en met de geweldige Porsche. Heb jij er nooit aan gedacht om aan rallycross te doen?

“Beste Rudi, als ik dit weekend in België was, zou ik zeker naar het WK in Mettet gaan kijken. Veel teamleden van PK doen dat trouwens. Rallycross is een fantastisc­he discipline waarin spektakel gegarandee­rd is. Als toeschouwe­r kan je bijna het hele circuit overzien, de auto’s hebben veel pk’s, de races zijn kort en een beetje contact is toegelaten, een beetje à la Nascar. Het WK rallycross is aan een serieuze opmars bezig en we mogen blij zijn dat het naar België komt.”

“Ik ben beginnen karten toen ik zes was. Mijn eerste race was in Hasselt, aan de TT-wijk. Mijn vader reed in die tijd inderdaad rallycross, met Porsches maar ook met een MG Metro. Als kind kwam ik meer op rallycross­circuits dan op Zolder. Dat was een heel leuke tijd. De man waar ik in die tijd het meest naar opkeek, was Matti Alamaki. Hij werd vijf keer Europees kampioen en is later nog de 24 Uur van Zolder komen rijden met Pertti Kuismanen. Op het circuit was ik beduidend sneller, maar in rallycross wellicht niet.” “Rallycross ligt een beetje tussen circuitrac­en en rally in: ze rijden op een circuit, maar de rijtechnie­k is meer die van rally. Zelf heb ik er nooit van geproefd. Ik zou het best wel eens willen proberen, maar het zou niet gemakkelij­k zijn. Aan de zuivere rijlijnen die ik gewoon ben, heb je niets. Je moet gooien met de auto en dat heb ik nooit geleerd. Het is geen toeval dat veel toppers uit de rallycross in de rally zijn geschoold: Solberg, Loeb, Duval,... Met Mattias Ekstrom en Scott Speed als uitzonderi­ngen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium