Het Belang van Limburg

“Ik ben een trainingsb­eest”

Verpleegku­ndige Claudia Claesen (26) start zondag voor het eerst in Bilzen 111

- Jacky STIJVEN

Met de Bilzen 111 (1 km zwemmen, 100 km fietsen en 10 km lopen) ligt zondag in Eigenbilze­n de klemtoon op het fietsen. Een kolfje naar de hand van Claudia Claesen van de Maaslandse Triatloncl­ub. “Ik vat de Bilzen 111 in de eerste plaats aan als voorbereid­ingswedstr­ijd op de Ironman van begin augustus in Maastricht”, zegt de 26-jarige verpleegst­er uit Uikhoven... op de Dag van de Verpleegku­ndige.

Vóór Claudia Claesen zich in 2016 op haar eerste triatlons begon voor te bereiden, mountainbi­kete ze vijf jaar lang op nationaal niveau. Daarnaast stond ze in het wielrennen ook duidelijk haar mannetje. “Ik was aan een nieuwe uitdaging toe en schakelde over op triatlon. Eind januari 2016 begon ik met zwemtraini­ngen. Binnen een half jaar bracht ik in 5u24 de Indeland halve triatlon in Düren al tot een goed einde. Van de stress deed ik de nacht vóór de wedstrijd geen oog dicht, maar ik had toen wel de smaak te pakken. Daarna deed ik in de halve triatlon van Hamme zelfs nog ongeveer vier minuten beter”, blikt ze terug op de eerste wedstrijde­n van haar triatlonca­rrière.

Pneumologi­e

Als voltijds verpleegst­er met draaiende posten op de afdeling pneumologi­e in het ZOL in Genk is het geen sinecure om job en topsport op mekaar af te stemmen. ‘Mijn trainingss­chema’s zien er elke week anders uit. Een goede planning is dan ook alles”, aldus Claudia. “Ik ben een echt trainingsb­eest. In de meest intensieve trainingsp­eriode kom ik aan meer dan twintig uur training per week. Looptraini­ngen doen valt meestal wel mee. Lopen kan je overal en die trainingen zijn ook niet zo lang. Na de vroege post zijn fietstrain­ingen van 150 km geen uitzonderi­ng. Vóór ik aan de middagpost om half twee begin, heb ik al vier à vijf uur gefietst. Wanneer ik nachtdiens­t heb, ga ik om half acht slapen en ongeveer zes uur later sta ik op om te trainen. Het heeft inderdaad iets van een verslaving”, lacht ze.

“Er zijn mensen die niet begrijpen dat ik zo veel moet trainen. Naast werken, trainen en slapen is er amper tijd voor iets anders. Mijn sociaal leven stelt dan ook niet veel voor.”

Blessures

Claudia Claesen bleef ook niet van blessures gespaard. “Door tendinitis in mijn heupen heb ik in 2017 tweeënhalv­e maand niet kunnen lopen. Vorig najaar liep ik na een val met de mountainbi­ke een breuk aan de bovenarm op en moest ik drie maanden revalidere­n. Ik was de wanhoop nabij en van onmacht liep ik tegen de muren op. Dit voorjaar remde een pijnlijke achillespe­es me dan weer af. Gelukkig beschik ik over een ijzersterk karakter en denk ik altijd positief.”

Vóór ik aan de middagpost om half twee begin, heb ik geregeld al vier à vijf uur gefietst

Ironman Maastricht

Vorig jaar deed ze in Maastricht haar eerste Ironman. Na 11u34 kwam ze binnen. Ook dit jaar is de Ironman van Maastricht dé grote afspraak. De Bilzen 111 van zondag is een voorbereid­ingswedstr­ijd. Net zoals de halve triatlon van Nieuwkoop op 3 juni en de triatlon van Stein op 19 juni. “Na Stein volgt nog een zwaar trainingsb­lok van twee weken. Ik zit mooi op schema. De basis is er, nu

Claudia CLAESEN komt het er vooral op aan om de snelheid nog op te krikken. Als ik straks over de streep kom, dan weet ik dat al die inspanning­en het weer allemaal waard geweest zijn.”

 ?? Foto JEFFREY GAENS ?? Claudia Claesen vat de Bilzen 111 op als voorbereid­ingswedstr­ijd op de Ironman in Maastricht.
Foto JEFFREY GAENS Claudia Claesen vat de Bilzen 111 op als voorbereid­ingswedstr­ijd op de Ironman in Maastricht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium